Verdidebatt

Si nei til atomvåpen

Stortingspolitikerne og regjeringen må ta ansvar, og sørge for at Norge støtter det humanitære løftet, og deltar i de kommende forhandlingene om et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Noen trusler er lett å glemme. Truslene som er langt borte, truslene vi ikke ser, eller truslene som overgår vår fatteevne.

Atomvåpen er en trussel som angår oss alle på tvers av religioner og livssyn. Det er snakk om et våpen som ikke skiller mellom en barneflokk på lekeplassen og militære mål. Et våpen som strider mot de mest grunnleggende verdiene i verdensreligionene og i den humanistiske tankegangen: Respekten for livet og menneskets ukrenkelighet.

Dersom en atombombe blir brukt igjen, vil konsekvensen bli en enorm katastrofe. All forsking peker i én retning: Risikoen for ulykker ved teknisk eller menneskelig svikt er altfor stor, og ingen stater vil ha kapasitet til å yte hjelp til de sårede etter en atomvåpendetonasjon. Selv en relativt liten atomkrig vil føre til temperaturfall og sult for én til to milliarder mennesker. Verdens fattige vil rammes hardest. Vi kan ikke vite om dette uten å gjøre noe.

Ruste ned. Det er statene som har atomvåpen som selv må ruste ned. Norge er heldigvis ikke blant dem. Imidlertid har statene uten atomvåpen både en mulighet og en plikt til å jobbe for at atomvåpenstatene ruster ned. Etter årevis med stillstand innen internasjonal atomnedrustning er det på høy tid å ta i bruk nye virkemidler. Et forbud mot atomvåpen vil legge press på atomvåpenstatene til å avskaffe sine atomvåpen. Alt ligger til rette for at forhandlingene kan begynne, dette er en unik mulighet i verdenshistorien. Vi ber innstendig om at Norge ikke svikter samarbeidet for humanitær nedrustning når det gjelder som mest.

Hundre stater har lovet å jobbe for et forbud mot atomvåpen gjennom det humanitære løftet. På onsdag skal Stortinget ta stilling til om Norge skal bli med på dette løftet og bidra i arbeidet for et forbud mot atomvåpen. Verdenssamfunnet trenger politikere som legger etiske hensyn til grunn for sine politiske veivalg. Spørsmålet om man skal si ja eller nei til atomvåpen, er et grunnleggende etisk spørsmål. Uansett hvilke utenrikspolitiske begrunnelser man måtte ha for å beholde atomvåpen, kan det aldri aksepteres å true andre staters sivilbefolkning med utslettelse.

Lokk på. Det er lett å glemme atomvåpen. Inntil katastrofen er et faktum, merker vi ikke noe til disse våpnene. Det er også lett å legge lokk på problemer som er så store at man føler seg maktesløs. Men vi er ikke maktesløse. Og dere må ikke glemme. Stortingspolitikerne og regjeringen må ta ansvar, og sørge for at Norge støtter det humanitære løftet, og deltar i de kommende forhandlingene om et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

Berit Hagen Agøy
Generalsekretær i Mellomkirkelig råd

Knut Refsdal
Generalsekretær i Norges Kristne Råd

Tom Hedalen
Styreleder i Human-Etisk Forbund

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 26.05.2015.

Republiseres i anledning av at det i august er 70 år siden bombingen av Hiroshima og Nagasaki.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt