Verdidebatt

Bra, Støre og Sarons Dal

Jeg synes Jonas Gahr Støres deltakelse i Sarons Dal var flott.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det virker begrensendeツュ pテ・ visjonenツュ om det ツォlivssynsテ・pneツュツサ samfunnet om politikereツュ ikke kan reflektere over sitt religiテクseツュ stテ・sted og dettes forhold til sitt politiske engasjement. Jeg tror det hadde vテヲrt viktig om vi hadde vendt oss til slik テ・penhet. Denne テ・penheten er like viktig om det hadde vテヲrt en reflektertツュ humanetiker, buddhist eller muslim. Det er med pテ・ テ・ integrere og ansvarliggjテクre religionsツュ-/livssynsdimensjonen i samfunnsdebatten.

Jeg synes Stテクre har gjort dette pテ・ en flott mテ・te bテ・de ved samtalen i Nidarosdomen for en tid tilbake og at han nテ・ har valgt テ・ snakke som han gjテクr i Sarons Dal. Jeg har ogsテ・ hテクrt at han har talt klokt og avdempende i andre fora.

Jeg synes Rune Edvardsens selvkritikk og beskrivelse av det presset han ble utsatt for da han tidligere signaliserte stテクtte til Stテクres parti og som fテクrte til at han beklaget dette, er en modig handling som det stテ・r respekt av. Jeg hテ・per jeg hadde sagt det samme uansett hvilket politisk parti det dreide seg om.

Sarons Dal som Den norske kirke blir ikke en politisk klubb av den grunn. Det vet alle som kjenner bテ・de Sarons Dal og Den norske kirke litt fra innsida. Ogsテ・ pテ・ dette punktet trenger vi en utvidetツュ diskusjon og stテクrre テ・penhet om de grunnleggende verdiene i samfunnet og hvilket etisk univers som styrer retningen i de politiske prosessene.

Det undrer meg at Levi Fragell og miljテクet i HEF ikke stテクtter denne typen テ・penhet. Jeg kan forstテ・ at Fragell reagerer pテ・ enkelte utslag av virksomheten i Sarons Dal opp gjennom tideneツュ, blant annet vekkelsesmテクtene i Afrika. Personlig fikk jeg et romsligere forhold til dette etterツュ テ・ ha mテクtt den sテ・kalteツュ ツォvekkelsesbevegelsenツュツサ pテ・ Madagaskarツュ. Det var et sterkt kultursjokk, men hvor det fungererツュ innenfor kulturelleツュ kontekster som er uvant og ukjent for oss.

Jeg kjenner ikke godt nok til hvordan dette fungerer i en Saronsツュ Dalsk teologisk og テ・ndeligツュ kontekst, men jeg vil vテヲre tilhenger av et litt bredereツュ bilde. Sテ・ Levi og HEF: Kan 窶ィdere ikke mテクte bテ・de Stテクre, 窶ィSarons Dal og Rune Edvardsenツュ med litt stテクrreツュ romslighet? 窶ィUtviklingen av et livssynsテ・pentツュ samfunn, forutsetterツュ en slik ny vilje til romslighet fra alle 窶ィsider.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt