Verdidebatt

Klassifiser røykere som narkomane

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I lenger tid nå har jeg deltatt i diverse debatter angående legalisering av cannabis, og tro meg det har skapt storm. Nordmenn er ikke alltid like mottakelig for nye ideer selv om de viser seg å fungere bra i andre land. Jeg har derfor måtte innse at denne debatten kanskje ikke blir vunnet på flere år. Noe som er trist. Jeg trøster meg derfor med at man ikke trenger å gå alt for langt tilbake før motstanden mot at homofile skulle få gifte seg var stor, så man kan trøste seg med at folket vil komme til fornuft før eller senere.

Det som er festlig er å ha denne debatten med folk som bruker eller som jeg sier, misbruker nikotin. Her kan en gruppe mennesker som misbruker 10 til 20 sigaretter per dag moralisere over personer som tar seg en joint i ny og ne. Hvor mange møter, seminarer og andre ulike tilstelninger har jeg ikke vært på der disse menneskene nærmest tripper etter en pause så de kan misbruke sitt narkotikum nr. 1. Når pausen kommer kan de ikke forte seg fort nok ut for å få sitt skudd. Lag lover som regulerer deres rusmisbruk og man får høre at Norge er en sovjet stat og det ene og det andre. Til og med på steder der det står røyking forbudt tar mange av dem seg en blås og gir du dem beskjed at dette ikke er lov så blir de rasende. Selvfølgelig skal de få gjøre som de vil, for det er jo kun alle andre som er et problem. Hvorfor skal mennesker som forpester luften rundt oss og som koster helsevesenet enorme summer få bruke sitt rusmiddel nr. 1 som nærmest en menneskerett, mens andre som tar seg et trekk av en joint på nachspell bli fremstilt som en umoralsk lovbryter?

Nå ønsker jeg ikke å forby sigaretter på noen som helst måte. Røykere skal få ha sin narkomani i fred. Men spar oss for moralisering for her kaster dere stein i et glasshus. De aller fleste som benytter seg av cannabis er ikke misbrukere, like lite som de som raver fulle rundt hver eneste helg eller drikker seg sørpefulle og driter seg ut på julebord er alkoholikere med alvorlige rusproblemer. Men herlig hvordan en gruppe som knapt nok skaper noen problemer blir møtt med sosial stigmati og ødeleggelse av sin egen fremtid av de samme hyklerne.

Så tenk deg litt om neste gang du tar ditt femte glass med vin eller røyker din 10 sigarett, om du egentlig er såpass mye bedre eller for å sitere Jesus: “Den uten synd kan kaste den første steinen”.

Les også:
Sendingen som ble for sterk for radio puddefjord
Legaliser debatten
Kampen fortsetter
På tide med legalisering

Følg meg på facebook og twitter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt