Kristian Kahrs

109    2168

VGs utenrikspolitiske servilitet

Publisert: 10. jul 2015 / 836 visninger.

Hadde det vært opp til VG hadde alle partier marsjert i takt i iver etter å gå til rettferdige kriger med snille bomber mot slemminger som Vladimir Putin. Den 23 juni på Dagsnytt 18 så vi VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Hun mente det var oppsiktsvekkende at stortingsrepresentant Tor André Johnsen stemte for en balansert resolusjon om terrorisme fremmet av Russland. I følge Skartveit burde sikkert heller Johnsen støtte Norges og NATOs krigshissing i forhold til Russland.

Johnsen var på et møte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, og han var frimodig nok til å støtte et en resolusjon som stilte spørsmål regjeringens utenrikspolitikk i forhold til Russland. Dette ble for mye for Skartveit, og hun sa:

«Det er alvorlig. I den stemningen som er nå, i den situasjonen som er nå, hvor Russland har gått inn, annektert, krenket grenser på den måten vi har sett nå, at man stemmer for det som oppfattes som en Russlands-vennlig resolusjon, i strid med norsk utenrikspolitikk, og attpåtil en som er fra regjeringspartiet, kan du tenke deg hvordan det blir oppfattet ute i verden? Det er oppsiktsvekkende.»

I stedet for å være så ensidig, burde VG, Skartveit og våre politikere være mye mer kritisk til de folkerettsbrudd de har vært med på etter den kalde krigen. Her var det krigen vår mot Jugoslavia som åpnet Pandoras eske for andre folkerettsbrudd. Det som er interessant her er at vår europaminister Vidar Helgesen i 1999 mente at krigen vår mot Jugoslavia var et klart brudd på folkeretten, men i dag vil han ikke svare på om han mener det samme, men sier at anneksjonen av Krim og krigen mot Jugoslavia ikke kan sammenlignes. Forsåvidt har Helgesen rett i det; det vi gjorde mot Jugoslavia med å gå til krig og gi en del av et suverent land til etniske separatister, var mye, mye verre enn det russerne gjorde på Krim. Se min kronikk i Dagen, Folkerettslig navlebeskuelse.

Jeg er offentlig kjent som informasjonsleder for Demokratene i Norge, men vårt parti har ikke tatt stilling til konflikten i Ukraina. Vi er likevel bekymret over at Norges største avis vil at alle politikere skal marsjere på geledd uten å stille relevante spørsmål til en utenrikspolitikk som ikke tjener norske interesser. Det er trist at VG ikke vil ha debatt om meget viktige utenrikspolitiske spørsmål. VG burde stille kritiske spørsmål til makten, ikke være statens servile tjener.

På trykk i VG 10. juli, 2015, ikke på nett.
Også publisert på StortingsKristian.com.

PS: Og igjen har vi tekniske problemer med at Verdidebatt deler ord som ikke skal deles. Det er ikke min feil at det står Dag snytt18 øverst i innlegget.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Hans Olav Brendberg

64 innlegg  1096 kommentarer

Bra innlegg

Publisert over 2 år siden

frå Kahrs. VG burde vera meir engsteleg for at ein øydelegg OSSE ved at store delar av den russiske delegasjonen blir nekta innreise i Finland for å delta på OSSE-konferansen. Då OSSE vart oppretta under den kalde krigen fekk den kommunistiske eittpartistaten Sovjetunionen sjølv velja kva delegasjonar ein sende til OSSE. I dag set EU opp namnelister over kva parlamentarikarar det demokratiske Russland ikkje får senda på slike møte.

Svar
Kommentar #2

Njål Kristiansen

140 innlegg  18559 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Minnedagen for massakren i Srebrenica er en gylden anledning til å huske at det var Russlands trenering av inngripen fra Vest som gjorde massakren mulig. I dag trenerer Russland inngripen i Syria slik at millioner lider hemningsløst under diktaturet. Syria skal for alltid stå som en skamplett på Russlands historie, slik Jugoslavia også står der. 

Både Krim og Ukraina-krigen er minimale inngrep sammenlignet med de to forannevnte, men de kommer opp på listen hvis ingen stopper Russland snart. Kommunisme, nasjonalisme i fascistisk forkledning...... gammel urin på nye flasker. På det europeiske kontinent er Russland den største trussel i dag som for femti og snart hundre år siden. 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Å tåle kritikk fra Therese Utgård
39 minutter siden / 678 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Å tåle kritikk fra Therese Utgård
41 minutter siden / 678 visninger
Egil Andre Gjerde kommenterte på
8 av 10 foreldre er IKKE fornøyd med barnevernet!
rundt 1 time siden / 282 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Livssynsnøytral ­er ikke verdinøytral
rundt 1 time siden / 2043 visninger
Kari Corneliussen kommenterte på
Innlegg i debatten om Smiths venner .
rundt 1 time siden / 373 visninger
Bernt Evensen kommenterte på
Kritikk er ikke vondt blod
rundt 2 timer siden / 1940 visninger
Johan Velten kommenterte på
Kritikk er ikke vondt blod
rundt 2 timer siden / 1940 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 3 timer siden / 3621 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 3 timer siden / 3621 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 3 timer siden / 3621 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 3 timer siden / 3621 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
«Lekmanns-kortet» og andre hersketeknikker
rundt 3 timer siden / 4470 visninger
Les flere