Verdidebatt

Jødedom er like sann som Kristendom

For å motarbeide kristent jødehat, burde vi slutte å konvertere jøder til kristendom. Vi bør isteden hevde at Jødedommen er sann.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne strategien vil på lang sikt også kunne forhindre spredning av muslimsk jødehat.

DEL 1:

I flere artikler har jeg forsvart det syn at alle religioner inneholder sannheten. Og hver gang har høyre-kristne blitt provoserte fordi dette innebærer at også liberal islam blir en vei til sannheten.

Men de har alltid vridd seg unna at jeg også ser på Jødedommen som en sann religion. Til og med når jeg minner om dette i kommentarfeltet.

JESU KORSDØD VIRKET IMOT SIN HENSIKT?

Det sies at Jesus døde for å frelse jødene fra døden. Men det kan se ut som om hans død virket imot sin hensikt. Kirken har jo myrdet et enormt antall jøder opp gjennom 2000 år. Den tyske kirken sendte 6 millioner jøder i døden.

Dette er ekstra absurd med tanke på at mange av de som Jesus gjenoppvekket fra de døde, var jøder.

Jødene hadde vel vært lykkeligere dersom deres såkalte ”Messias” aldri hadde blitt født.  Da hadde de sluppet talløse pogromer. Og de seks millioner som ble drept under Holocaust, hadde fortsatt vært i live i dag.

Hvordan oppstår det kristne jødehat?

Den tradisjonelle forklaringen på dette spørsmål legger vekt på at det står i det Nye Testamentet at jødene drepte Jesus. Selvfølgelig er det mye riktig i denne forklaringen. Men jeg tror likevel at saken enda mer komplisert enn som så.

I det følgende vil jeg forklare hvorfor både kristendommens sannhetsmonopol og dens helveteslære skaper jødehat.

KRISTENT SANNHETSMONOPOL INSPIRERER JØDEHAT

En berømt Jødisk Rabbiner har uttalt:

”Jeg er fullstendig imot enhver religion som sier at én tro er bedre enn en annen. Jeg kan ikke skjønne at det kan være noe annet enn åndelig rasisme. Det er en måte å hevde at vi er nærmere Gud enn dere, og det fører til hat”.

(kilde: S. 149 i ”Saken Gjelder Tro”, 2002)

Dermed er det kristne sannhetsmonopolet som er problemet. Man regner Kristendommen som den eneste sanne religion, og dette skaper jødehat.

Det har frustrert kirken i århundrer at jødene kun nøyer seg med en ”ufullstendig Bibel”, dvs. Torah’en. Kirken ble også frustrert fordi jødene insisterte på å fortsette å vente på Messias, selv om ”Messias” allerede hadde kommet.

Martin Luthers historie er interessant her. Han var ikke antisemittisk i starten, den gangen han forsøkte å konvertere jødene til kristendom. Han trodde at nå som man vendte ryggen til katolisismen, ville det være lettere å konvertere jøder. Men etter at jødene likevel nektet å konvertere, ble Luther svært frustrert, og frustrasjonen førte til jødehat.

KORT SAGT: Kirken ble sint fordi jødene valgte å være såpass beskjedne. Denne frustrasjonen var nok med på å utløse både middelalderens pogromer og Holocaust.

Men vi som forkaster sannhetsmonopolet, kan like gjerne snu det hele på hodet: Vi kan si at det er KRISTENDOMMEN som har et ufullstendig hellig skrift, fordi vi mangler Talmud. Så isteden burde Jødene være frustrerte på oss kristne.

Jødene har flere grunner til å være frustrerte : I 5. Mos 4,2 står det: "Dere skal ikke legge noe til det ord jeg befaler dere, og ikke trekke noe fra". Den regelen gjentas i 5. Mos 12,32, og i Ordspråkene 30,6.

Men kristne har jo brutt denne regelen ved å legge til et Nytt Testamente!

HELVETESLÆREN INSPIRERER JØDEHAT

En annen årsak til jødehat er at kristen fundamentalisme lærer at jøder som nekter å bli kristne, kommer til helvete. Jeg tror absolutt at helveteslæren har inspirert mye jødehat opp gjennom 2000 år. Det kan godt tenkes at helvetesdogmet er et enda større problem enn det kristne sannhetsmonopolet.

Det som gjør helvetesdogmet særdeles ekkelt og ubehagelig, er at det innebærer at de jødene som døde i Auschwitz’ torturkamre, kom til et mye, mye verre torturkammer etter døden.

Også dette kan man su på hodet: Kanskje oss kristne vil smake Herrens vrede, fordi vi har lagt et Nytt Testamente til Torah'en? De overfor nevnte advarselene mot å legge til eller trekke fra, kunne jo tolkes i denne retningen.

For å motarbeide dagens kristne antisemittisme, er det nødvendig med kritikk av både helvete og sannhetsmonopolet. Jødenes Torah er absolutt IKKE ufullstendig. Jødene trenger IKKE det Nye Testamentet.

Og jødene kommer IKKE til helvete.

Det ville være i strid med Herrens barmhjertige karakter å skulle torturere ikke-kristne jøder til evig tid. Flere vers i Torah’en peker i den retning:

Gud elsker mennesket, også jøder, med en betingelsesløs kjærlighet (Jer. 31,3). Hvis Gud sender mennesker til helvete, så er hans såkalte kjærlighet langt ifra betingelsesløs.

Dessuten er Herren allmektig (Sal 91). Hvis et menneske så lett kan glippe ut av hans hender etter døden, så kan han ikke være allmektig.

LETTVINT LØSNING

Kristne som vil motarbeide jødehat, men samtidig fastholde sannhetsmonopolet, pleier å ty til en lettvintløsning. De bare sier at Jesus var jøde, disiplene var jøder, og at Det Nye Testamentet av og til stiller seg positivt til fariseere. For eksempel Nikodemus (Joh 3, 1-21) og Gamaliel (Apg 5, 33-39).

Men denne teologiske lettvintløsning har enkelte svakheter. Her er tre eksempler på svakheter:

1.      Siden Gud kan se inn i framtiden, burde han ikke da ha instruert det Nye Testamentets forfattere til å omtale fariseerne positivt mye oftere, slik at hverken korsfarerne eller Hitler ville kunne misbruke sitatene om fariseerne? Gud skulle ha vært mer framsynt da han forfattet NT!!

2.      Og lettvint-løsningen vil ikke bringe de 6 millioner Holocaust-ofre tilbake til livet. Både Jesus og disiplene reiste folk opp fra de døde. Og mange av de som ble gjenoppvekket fra døden, var jøder.  Skulle vi ikke da forvente følgende av kristne som står for lettvint-løsningen; at de gjenoppvekker jøder som ble drept av kristne antisemitter?

3.      Siden lettvint-løsningen fastholder det kristne sannhetsmonopol, vil den kunne føre til at kristne er misfornøyde med jøder som ennå ikke har konvertert til kristendommen. Hele artikkelen min handler jo om denne misfornøydheten.

ISLAM HAR NØYAKTIG SAMME PROBLEMET:

Slik enkelte kristne blir frustrert over at jødene nøyer seg med en ”ufullstendig Bibel”, slik blir også enkelte muslimer frustrert over av jødene nøyer seg med en ”ufullkommen Koran”. (De tror som sagt at jødene har omskrevet Torah’en).

Og flere Hadith-sitater lærer at jødene havner i helvete. Så både islams helvete og islams sannhetsmonopol er årsakene til Al Qaeda's jødehat.

(Hadith er den nest viktigste litteraturen etter Koranen. red.anm)

Men også her kan man snu ting på hodet: Man kunne si at det er islams hellige skrifter som er ufullstendige, fordi de mangler Talmud.

Her burde oss kristne gå foran med et godt forbilde, ved å slutte å sende misjonærer til Israel. For bare dersom vi selv er villige til å anerkjenne Jødedom som en sann religion, kan vi kreve at muslimer anerkjenner Jødedommen som sann.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt