Verdidebatt

Kirkedemokratiet i fare

Kirkerådsleder Svein Arne Lindø - og Egil Morland fra styringsgruppen til Levende folkekirke - overkjørte saksutredningen og innstillingen i to instanser og godtok navneskifte for nominasjonskomiteenes lister i Hamar og Borg bispedømmer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Protokollen fra møtet i Kirkerådets arbeidsutvalg 25.06.2015 viser at de to AU-medlemmene baserte dette på en skjønnsmessig vurdering.

To maktpersoner med en tydelig uttalt motstand mot kirkelig vigsel for likekjønnede par har på denne måten satt til side kirkens valgregler og den omfattende behandlingen av disse i Kirkemøtene i 2013 og 2014.

Vedtaket i kirkerådets arbeidsutvalg kan ikke ses som noe annet enn en ren politisk beslutning som i sin konsekvens er til støtte for nominasjonskomiteens lister i Borg og Hamar. Lindø og Morland har valgt å gjøre klageinstansen til et politisk organ, og har derved satt seg utenfor sitt eget regelverk og påkrevde nøytralitet.

Åpen folkekirke i Borg og Hamar hadde klaget på vedtakene fattet av valgrådene i de to bispedømmene om å tillate navneskifte for nominasjonskomiteens liste.

Hovedinnvendingen fra Åpen folkekirke har vært at et navnebytte vil være et klart brudd med valgreglene vedtatt av Kirkemøtet i 2014. Dette var da også den helt utvetydige administrative innstillingen som Lindø og Morland hadde foran seg i møtet.

I innstilligen konkluderes det slik:

"Valgrådet i Hamar bispedømme / Valgrådet i Borg bispedømme har gått ut over sin kompetanse ved å godkjenne endringer på nominasjonskomiteens kandidatliste etter at kandidatlisten var kunngjort og ved å godkjenne at listen kan ha et tilleggsnavn uten å ha hjemmel i valgreglene for en slik godkjenning.

Vedtak gjort av Valgrådet i Borg bispedømme 15. juni oppheves som ugyldig / Vedtak i Valgrådet i Hamar bispedømme 16. juni oppheves som ugyldig."

Dette var en faglig sterk saksutredning og innstilling som støttet opp om argumentene i klagene fra Åpen folkekirke i Hamar og Borg.

De gjeldende valgreglene har vært underlagt en omfattende behandling i kirkemøtene både i 2013 og 2014. Før det var det også grundige evalueringer av de kritiserte kirkevalgene i 2009 og 2011.

Det er utfordringer knyttet til gjeldende valgordning. Dette er imidlertid gammelt nytt for alle delegater i Kirkemøtet. Allerede i 2013 var man fullt klar over dette, men man valgte gjeldende valgordning foran et forslag i Kirkemøtet fra undertegnede om å invitere likestilte kandidatlister til å delta i kirkevalget.

"Komiteen ser at denne modellen kan gi asymmetriske forholdstallsvalg, da nominasjonskomiteens liste vil ha et annet utgangspunkt enn de andre listene. Komiteen anser ikke dette som noe stort problem, og viser til at denne ordningen fungerer ved menighetsrådsvalg" (Protokoll fra Kirkemøtet 2013, s. 74)

Med vedtaket 25. juni har kirkerådets arbeidsutvalg valgt å sette seg utenfor eget regelverk og en omfattende behandling over to kirkemøter. Dette viser en grunnleggende motvilje mot å åpne kirken for et vanlig demokrati, og kan sette troverdigheten til hele Kirkevalget 2015 i fare.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt