Verdidebatt

Om yrker og prestisje,

I anledning nyheten om at Fredrik Fasting Torgersen er død. Mange yrkesgrupper går i flokk for å forsvare sin prestisje.Men det er to som er spesielt ille: Journalister, som jeg snakker om ofte, og jurister, som jeg skal snakke om nå.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Grunnen er at de krever at all kritikk skal skje på deres betingelser. De er ekspertene på kritikk, tror de. Bare en jurist får dømme en jurist og bare en journalist får dømme en journalist. De er bedre vaksinert mot kritikk utenfra enn noen andre yrkesgrupper. Å, vi får lov å kritisere. Det preller bare av.

At Fredrik Fasting Torgersen aldri ble renvasket, står som en skamplett på juristyrket. Det er ingen annen forklaring enn ønsket om å forsvare sin prestisje, forsvare sine egne, som kan forklare det. Bevisene har med rette vært latterliggjort siden sekstitallet, men allikevel klarte jurist etter jurist overbevise seg selv om at han helt sikkert var skyldig likevel.

En kverulant som forakter oss, skal ikke få så mye som en finger, uansett hvor rett han tror han har. Det er vi som bestemmer hva som er rett! - krever juristdyret.

Hvis du ønsker å være en bedre jurist (eller journalist), og ikke ønsker å bli forbundet med slike skammelige overgrep så holder det ikke bare å ta dissens. Jobb for å bygge ned din egen yrkesgruppes makt.

Det er nå flertall for å ta bort juryordningen i stortinget. Ja, ta den bort - for den er en bløff uansett, og fortjener ikke navnet. Min mor hadde "partiboka i orden" (hun var datter av en lokal Venstrepolitiker, og selv listefyll/vara) og ble konstant brukt som jury/legdommer, noe hun ikke satte særlig pris på. Jeg er aldeles ustraffet, men har skrevet kranglete innlegg i lokalavisen og var i min tid millitærnekter - jeg har selvsagt ikke hørt et pip. Det er en åpen hemmelighet at juryer og legdommere ikke velges tilfeldig i Norge.

Ta den bort, men innfør heller en ekte juryordning. En basert på ekte tilfeldig utvalg, og simpelt flertall i stedet for tull med supermajoriteter. Da bygger man ned juriststandens makt, slik det bør gjøres.

Vel kan folket ta feil også, men da blir det i alle fall våre egne feil, og ikke systematiske feil med grunnlag i smålig flokkmentalitet og prestisje.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt