Verdidebatt

Når man fylles av skam..

På gatene i Oslo blir Rom folk sparket og spyttet på. Det skal være verre enn i Stockholm og København. Dette var nyheter fra NRK i dag morges ( 17.6.2015)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det som er ille er at der finnes mennesker i vår såkalte sivilisasjon som er i stand til dette.  Vi pynter oss med vår kristelighet og våre verdier, men hvem reagerer på nyhetene? Har statsministeren og justisministeren iverksatt tiltak? Det skal ikke mobbes på skolene. Det skal heller ikke trakasseres i gatene. Disse forholdene er kriminelle og straffbare. Reaksjoner fra politi og myndigheter bør komme snarest.

Vi liker å si at vi vant krigen mot tyskerne. Kanskje gjorde noen av oss det. Like fullt er jeg er redd for at de holdningene som muliggjorde Nazi -Tyskland fortsatt raser omkring i all vår ynkelighet. Vi har kanskje ennå ikke forstått hva krigen dypest sett handlet om.

Der finnes mennesker i Europa som opplever fattigdom og stor nød. Noen er kommet til «verdens rikeste land».  I vår umenneskelighet har vi lite å tilby . Da må vi hjelpe dem til verdighet i det landet de kommer fra. Vi kjenner til fattigdommen i Romania. Romania er medlem av EU og der må finnes måter å løse problemene til Romfolket. Alle politiske kanaler må tas i bruk. Jeg har besøkt Romania. Mange har forlatt landet, men landet har et stort potensiale. Her går det an å få det til. Det var ingen som spyttet på meg der. Tvert imot møtte jeg vennligsinnete og hjelpsomme mennesker.

De stakkers sigøynerne ( Rom/Sinti) som har forvillet seg inn i dette regnfulle ødet som kalles Norge må møtes med gjestfrihet og omsorg. Det er meningsløst å ha mennesker sittende omkring på gatene i regn og kulde. Vi må opprette mottakssentre hvor ubemidlede får ta en dusj, varme seg, oppbevare eiendeler, låne en seng etc. Vi kan hjelpe enkelte til å finne ut av sine problemer. Kanskje har noen av dem mulighet til å finne jobb her? Kanskje kan vi hjelpe enkelte til å reise videre til et mer vennligsinnet land eller reise hjem? Kanskje kunne vi opprette adopsjonsordninger?  Støtteordninger – fra folk til folk?  Jeg vet at der finnes folk som jobber med dette.  Jeg vet at vi kan finne åpninger og løsninger.

Ca. 500 000 sigøynere ( Rom/Sinti) forsvant i konsentrasjonsleirene. Noen ble drept,andre ble utsatt for grusomme medisinske eksperimenter. Jeg har selv fulgt norske ungdommer til Sachsenshausen og Auschwitz. Jeg prøver å få dem til å forstå, men hva tjener mine ord til når våre myndigheter åpenlyst aksepterer trakassering og urett?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt