Verdidebatt

BDS-kampanjen i Storbritannia og Norge.

Denis MacEoin, påtroppende redaktør av «The Middle East Quaterly» har nylig skrevet en rapport om hat-litteratur i Storbritannia «The Highjacking of British Islam».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Der påviser han hvordan opinionen ved britiske universiteter har blitt snudd opp ned i spørsmål om menneskerettigheter. Venstresidens studentorganisasjoner har i de senere år blitt sterkt påvirket av muslimsk propaganda. Selv om det i Storbritannia og i Europa er langt flere angrep på jøder enn på muslimer, marsjerer «liberale» studenter hånd i hånd med demonstranter fra den arabiske verden, som roper «Hamas, Hamas, Jews to the gas!» MacEoin spør om dette er holdninger som venstresidens studenter i UK føler seg vel med, og hvorfor de aksepterer medlemmer med slike holdninger. Han spør videre om hva de føler når de går sammen med studenter som ønsker å drepe jøder.

Palestinakomiteens medlemmer ved NTNU i Trondhjem og ved andre norske universiteter og høyskoler, identifiserer seg også med noe av det muslimske tankegodset, og støtter bl.a. BDS-kampanjen. Vi husker professor Alan Dershowitz som ble avvist som foredragsholder ved universitetene både i Trondhjem og i Oslo. Norske studenter ser således også ut til å frykte politiske motforestillinger i dette politiske temaet.

MacEoin oppfordrer britiske studentorganisasjoner til å ta opp kampen mot BDS-kampanjen i stedet for å fordømme det eneste demokratiet, som faktisk egner seg som rollemodell for landene i Midtøsten. Israel er i dag ledende innen medisin, vitenskap, teknologi, business og humanitært hjelpearbeid. Investorer fra hele verden setter pengene sine i lovende grunderforetak. BDS-kampanjen har vist seg å være en gedigen fiasko, på tross av iherdig innsats fra et visst politisk hold.

MacEoin har et spørsmål som går til alle som roper på boycott, divestment og sanksjoner mot Israel: Er dere fornøyd med å ha fellesskap med folk som ønsker å drepe jøder, eller fremmer antisemittisme som er langt mer utbedt i UK enn islamofobi. Det forekommer i det hele tatt langt flere angrep på jøder i Europa enn mot muslimer. Det ropes daglig på drap på jøder, destruksjon av Israel og støtte til en av verdens mest blodtørstige terroristorganisasjoner, Hamas.

Den verdensvide politiske venstresides fordommer mot og fordømmelse av Israel oppstod etter 6-dagerskrigen i 1967, etter det europeiske ungdomsopprøret i slutten av 1960-årene. Sporene etter dette politiske paradigmeskiftet i Norge ser vi den dag i dag. Urimelig fordømmelse og forskjellsbehandling av Israel i mediene og offentlige fora er kjennemerker. Det beste vi kan gjøre for «det palestinske folk» er ikke å oppmuntre til terrorisme og mer krig, skriver MacEoin, heller ikke å oppfordre til å bryte internasjonal rettspraksis, men tvert imot å oppmuntre til å følge spor som fører til sann fred: talefrihet for palestinerne og frihet fra deres korrupte ledere, som håper å beholde jobbene og lønningene sine ved å legge skylden for sine manglende lederegenskaper på sin nabo, Israel. Det er på tide at den politiske venstresiden i Norge og i verden begynner å oppmuntre palestinerne til å akseptere Israels gjentatte tilbud om hjelp til å bygge infrastruktur og skape en bærekraftig økonomi. Nå har president Mahmoud Abbas annonsert sin avgang, og en maktkamp om lederskapet i Fatah og PA vil komme. Abbas kan forlate den politiske scenen før ICC- domstolen i Haag får tak i han som nå trolig har en rolig pensjonisttilværelse foran seg og stappfulle bankkonti i Europa.

Vi i den vestlige verden har frihet til å gi uttrykk for kontroversielle synspunkter til forskjell fra lærere og studenter i land som Iran, Saudi Arabia, Russland, Kina, Pakistan og mange andre land, der det å være uenig med det offisielle religiøse og politiske syn kan føre til arrestasjon, fengsling og til og med død. Vi som bor i demokratiske land må benytte oss av friheten til å debattere, men ikke til å bruke friheten til å manipulere ubefestede sjeler med fordreininger og unøyaktigheter i den historiske fremstilling. Friheten gir oss ikke tillatelse til å forby meninger på racemessig grunnlag, som f.eks. ved boicott av israelske jøder, for å blokkere deres synspunkter i den offentlige diskurs. Det har skjedd både i Storbritannia og Norge.

Den politisk liberale venstreside i Norge tror BDS-kampanjen hjelper palestinenerne og trenger å høre fra velinformerte historikere, f.eks. prof. Alan Dershowitz eller prof. Benny Morris, som kjenner Midtøstens historie godt, en alternativ narrativ som ikke er infisert av mangeårig palestinsk løgnpropaganda. Deres fremstilling er derfor ikke den vanlige politisk korrekte narrativen, som kjennetegnes av ensidig fordømmelse av Israel. Det er riktignok ikke bare universitetsstudenter som trenger å få sitt politiske gangsyn justert med jevne mellomrom i en periode da Israel har vært taperen i propagandakrigen etter den overraskende og knusende seieren i 6-dagerkrigen i 1967.

Den verden vi lever i er på mange måter snudd opp ned. Den politiske venstresiden mener de har kjempet og kjemper for menneskerettighetene i Midtøsten, men dagens situasjon gjenspeiler ikke det. Ved å gi fritt spillerom for og samarbeid med de verste misbrukere av menneskeretter, som forfølger religiøse minoriteter, undertrykker og dreper kvinner, skyver homoseksuelle ut fra takene på høye hus, henretter hundrevis av dissidenter hvert år, og fengsler, torturerer, bruker barn til skjold i krig og dreper avvikere når det ikke er krig.

Likevel raser demonstranter mot Israel, som ikke praktiserer noen av disse overgrepene. De bruker ikke tortur, de henretter ingen, ikke en gang palestinske terrorister som har begått massemyrderier mot uskyldige sivile israelere og barn. De har sikkert sine feil og mangler som alle andre, men burde være vår naturlige alliansepartner av religiøse, ideologiske og historiske årsaker. De fortjener ikke å bli blinket ut som målgruppe for en BDS-kampanje.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt