Verdidebatt

Uprofesjonell barneoppdragelse.

Kristin Clemets interessante innlegg «Profesjonell barneoppdragelse» ansporet til en liten redegjørelse for offisiell russisk politikk på området.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Russland arrangerer en årlig seremoni med overrekkelse av årets «Order of Parental Glory». Landets president er hvert år den som overrekker prisen noe som understreker prisens status og temaets viktighet i Russland

Kvalifikasjonene for å delta på denne årlige ærerike seremonien er at man har minst syv barn. Egne eller adopterte. Ordningen er en arv fra Sovjettiden innført av Stalin som reaksjon på det enorme antall drepte russere under krigen mot Nazityskland.

På den annen side førte kommunistene en familie og barnehavepolitikk som var forbausende lik den man fører i dagens Norge noe som imidlertid resulterte i en sterkt stigende skilsmissefrekvens og stadig synkende fødselstall.

Hensikten med den offentlige barneoppdragelsen var selvsagt en annen i Sovjet enn i dagens Norge. Hensikten var å oppdra barn til å bli gode kommunister, mens hensikten hos oss er å oppdra barn til å bli gode multikulturelle borgere. Men metodene var de samme. Mest mulig offentlig og profesjonell kontroll med barnas oppvekst. Foreldrenes primæroppgave var å bidra til vekst i produksjonen.

Dagens russiske familiepolitikk hviler på Russlands førkommunistiske historie, kultur, tradisjoner og kristne verdier. Kort sagt en kristen, patriotisk nasjonalkonservativisme i begrepets egentlige forstand. I russisk innpakning selvsagt.

Den russiske Ordenen følges av et betydelig pengebeløp. I tillegg har Russland en ordning med økonomisk støtte til såvidt jeg husker barn nr. 3.

I sin tale til familiene under den årlige seremonien sa President Putin bl.a. «Å støtte familiene i ordets bredeste forstand er vår udiskutable prioritet. Samfunnets holdning til dette er svært viktig og derfor har autoriteter på alle nivåer sin oppmerksomhet rettet mot dette. Vi snakker her om det aller viktigste av alt: Å bevare vår nasjon og opprettholde den russiske befolkningen. Vi har de siste årene sett positive trender med stigende fødselsrater, redusert spebarndødelighet, stigende demografi og stadig fler som får to og tre barn.

Mine venner. Dere har dedikert dere til det store og edle arbeide som foreldre. Et arbeid som krever åndelig generøsitet, gjensidighet og varme. Uansett hvordan utviklingen går, uansett hvilke vanskeligheter og motgang vi har foran oss, en stor og vennlig familie er alltid den mest pålitelige støtten i livet. Godhet, gjensidighet, kjærlighet mellom foreldre og barn og uselvisk omsorg for sine nærmeste bør vedvare gjennom kommende generasjoner.

Vi har mange viktige spørsmål å adressere, men ingen av dem er viktigere enn det dere gjør. Det viktigste av alt er barna, den oppriktige varmen de mottar, oppdragelsen og oppmerksomheten de får.

Det krever enormt med krefter å gjøre alt det dere gjør med en slik standad. Det krever krefter, tålmodighet, talent og menneskelig spiritualitet. Menneskelig talent kommer til utrykk på mange måter og i mange former. Dere er i besittelse av et unikt talent som kanskje mange mangler.

Jeg gratulerer enda en gang og bøyer meg dypt for den innsatsen dere gjør.»

Seremonien blir selvsagt overført på alt som finnes av offentlige russiske medier og representerer en betydelig oppmuntring og støtte til alle russiske foreldre.

(Kunne en norsk statsleder ha holdt denne talen?)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt