Verdidebatt

Derfor går vi sammen for klimaet

Tusenvis av klimapilegrimer skal gå for en rettferdig klimaavtale i Paris. Blir du med, Tine Sundtoft?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Klimaendringene truer skaperverket og rammer millioner. På tross av at regjeringen i vinter la frem en ny klimamelding og fikk vedtatt nye utslippsmål for 2030, mener fortsatt et stort flertall av befolkningen at Norge gjør for lite for å stanse klimaendringene.

To av tre nordmenn mener Norge bør gjøre mer for å kutte i klimagassutslipp, viser en meningsmåling gjort av Opinion for Kirkens Nødhjelp denne uken. Det er omtrent like mange som før regjeringen la frem det den selv omtaler som en ambisiøs klimapolitikk. Folket er altså ikke imponert. De pågående klimaforhandlingene i Bonn gir klimaminister Tine Sundtoft en anledning til å rette opp i dette.

Frustrasjon. Vi deler folkets syn på den norske klimainnsatsen. Ingen norsk regjering har så langt tatt Norges ansvar for å stanse klimaendringene på stort nok alvor. Dette har skapt en økende frustrasjon og utålmodighet i befolkningen over at det ikke gjøres nok for å ta vare på skaperverket. Samtidig merker vi et økende klimaengasjement blant kirkefolk og samfunnet for øvrig.

Søndag feirer kirker over hele landet Skaperverkets dag. Samtidig går startskuddet for en global mobilisering for å stanse klimaendringene og verne om skaperverket. Tusenvis av mennesker legger ut på pilegrimsvandringer på fire kontinent.

De sykler, padler og går med samme mål: en rettferdig klimaavtale i Paris. Her i Norge har en bred allianse gått sammen om en felles mobilisering som del av denne globale pilegrimsvandringen – Klimapilegrim 2015. Vandringen begynner på Nordkapp, og gjennom klimapilegrimsvandringer over hele landet skal vi bevege oss mot klimatoppmøtet i Paris i desember.

Ubalanse. Dette gjør vi fordi vi allerede ser konsekvensene av klimaendringene flere steder i verden. Vi ser at skaperverket er i ubalanse, og at dette truer livsgrunnlaget til millioner av mennesker. Hvis vi ikke gjør noe med klimagassutslippene, vil vi se enda flere naturkatastrofer og kriser i fremtiden.

Og vi ser at mens det er de rike landene som har skapt problemene, er det de fattigste som rammes hardest. Urettferdigheten i klimaendringene og trusselen mot skaperverket gjør at vi som kirkelige organisasjoner krever handling fra de med makt og mulighet til å stanse klimaendringene.

Vi går fordi Norge må gjøre mer enn i dag for å stanse klimaendringene. Norge er et rikt land med høye utslipp av klimagasser per innbygger. Dette gir oss et stort ansvar for å stanse klimaendringene, men også en stor mulighet. Denne muligheten må Norge ta. Hvis ikke vi skal redusere våre egne utslipp, hvem skal da gjøre det?

Reiser Norge og andre rike land til Paris uten høyere ambisjoner enn i dag, betyr det i praksis at noen andre må ta ansvar for å stanse klimaendringene. I verste fall kan det bety at mer ansvar faller på de fattigste landene, de som har bidratt minst til klimaendringene. Det vil i så fall være dypt urettferdig. Derfor må Norge gå foran og få med seg andre rike land på å heve egne løfter om utslippskutt.

Meningsfull. Vi oppfordrer alle til å bli med på denne meningsfulle vandreturen som Klimapilegrim 2015 er. Vi vil vise våre ledere at vi er mange som ønsker det samme, og gi dem den tydelige beskjeden de trenger å høre: 2015 må bli året der verden får en rettferdig klimaavtale og legger om kursen vekk fra stadig økende klimaendringer.

Sammen med kirkene i Europa og mange andre støttespillere over hele verden vil vi gå hele veien til klimatoppmøtet i Paris. Men for å komme helt i mål trenger vi en sterkere innsats fra regjeringen. Klimaminister Tine Sundtoft har den støtten i befolkningen hun trenger for å øke norske kuttambisjoner. Du er velkommen til å gå sammen med oss til Paris, Sundtoft. Er du med?

Anne Marie Helland, generalsekretær Kirkens Nødhjelp

Fredrik Glad-Gjernes, Utenlandssjef KFUK-KFUM Global

Hanne Sofie Lindahl, leder Changemaker

Hans Morten Løvrød, direktør ved Nasjonalt Pilegrimssenter 

Jeffrey Huseby, generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap

Knut Refsdal, generalsekretær i Norges Kristne Råd

Paul Erik Wirgenes, leder for styringsgruppen til Skaperverk og bærekraft

Svein Arne Lindø, leder for Kirkerådet

Klimagallup

1021 menn og kvinner fra hele landet deltok.

Undersøkelsen gjennomført 25. mai til 2. juni.

Utsagnet de skulle ta stilling til, var: «Norge bør gjøre mer enn vi gjør i dag for å kutte klimagassutslipp».

Helt uenig: 7 prosent

Nokså uenig: 14 prosent

Nokså enig: 31 prosent

Helt enig: 36 prosent

Ikke sikker/vet ikke: 12 prosent

Kilde: Opinion/Kirkens Nødhjelp

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 6. JUNI 2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt