Verdidebatt

Nye signaler i israelsk utenrikspolitikk

Tzipi Hotovely er for tiden fungerende utenriksminister i den israelske regjering, og ved sin nylige tiltredelse talte hun til israelske diplomater og tjenestemenn i utenriksdepartementet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hun gledet noen med sine uttalelser, men sjokkerte andre, fordi det var en ny og uvant vinkling som alle i departementet for fremtiden må forholde seg til, og som statsråden ville pålegge alle israelske utenriksstasjoner til også å gjøre.

«Det er viktig å slå fast,» sa hun: «at hele dette landet er vårt.Vi har ikke kommet hit for å be om unnskyldning for det.» og «Det er på tide at vi forteller verden at vi ikke bare er smarte, men at vi også har retten på vår side.» Hun sa at Israel er nødt til å skifte fokus i sin utenrikspolitiske argumentasjon - fra sikkerhetsspørsmål til respekt for internasjonal folkerett og likebehandling av Israel i internasjonale fora.

I sin tale siterte Hotovely fra Eksodus (2. Mosebok) der israelittene av Gud ble lovet hele Kanaaens land. Selv om hun representerer det moderate høyrepartiet Likud, står hun i dette spørsmålet sammen med to statsråder fra det mer ytterliggående høyrepartiet «Det jødiske hjem», Naftali Bennett og Ayelet Shaked. De går inn for at Israel skal annektere hele det bibelske kjerneområdet Judea og Samaria, og går mot opprettelse av en palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad. Spesielt Hotovelys referanse til Toraen som begrunnelse for denne retten sjokkerte mange av tjenesemennene og diplomatene. «Det er første gang noen i utenriksdepartementet har oppfordret oss til å bruke vers fra Toraen i vårt diplomatiske virke i utlandet», sa en av dem. Hotovely avsluttet sin tale med å love at hun ville kjempe for at utenriksministeriet skulle få tilbake sin tidligere lederfunksjon i det israelske diplomatiet.

Etter talen sa Hotovely til journalistene at på tross av sine personlige synspunkter, var hun forpliktet til å være lojal overfor statsminister Netanyahu, som fremdeles går inn for to-statsløsningen som i dag splitter israelerne. De håper valget til Knesset i 2017 vil føre til nasjonal samling, men noen fykter at regjeringssamarbeidet kan rakne og føre til enda et nyvalg før den tid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt