Arild Holta

104

Barnevernsutsattes søk etter et trylleformular

Illusjonen om samfunnet som vil hjelpe, får de fleste til å kjempe feil i flere år.

Publisert: 11. mai 2015

Mange søker hjelp mot det såkalte barnevernet. De vil ikke gripe at hjelpen er mot deres egne tanker om barnevernet. Når hjelpen er at de må lese ditt og datt for å lære og forstå, så er de pluttselig ikke så interesserte mer.

De virker lete etter et lite trylleformular som løser det hele når de putter den inn i sin forforståelse(*).

Også de med litt mottakelighet møter noe som forstyrrer "ordenen" de har i hodet fordi det utfordrer mytene deres, eller opplevelsen av sannheteneller virkligheten.

Dette gjør arbeidet mot barnevernets overgrep svært vanskelig. En mengde ressursmennesker går fem på, og trenger flere år for å omprogrammere seg fra "hjernevasken" samfunnet har gitt dem.

Barnevernet, rettssystemet, media og politikerne ble ikke deres hjelpere. Ikke er de alene med sine problemer heller. Det finnes tusenvis. Uten at noe blir gjort mot problemet det såkalte barnevernet er, stort annet enn forverring.

En så omfattende feil systemforståelse, er det vanskelig å akseptere at man har i...

"velferdstaten"
"rettstaten"
"et opplyst land"
"verdens beste land"
land med "fri media" og "ytringsfrihet"
etc

Det er så mange vakre ord som gir oss gode følelser og assosiasjoner...

Noe har i stillhet gått veldig galt i vårt land, og det er ikke bare svært langt mellom liv og lære når det gjelder barnevernsaker. Selve "læren", faget er lite evidensbasert(**) og i vert fall ikke empirisk(***). Men media, politikere, domstolene og politiet behandler det gjerne som Sannheten med stor "S". Det har man ikke dokumentasjon for.

"Systemet" har imidlertid samme forforståelse som de barnevernsutsatte. Men det såkalte barnevernet er et påstandsparadigme(****).

Enhver er imidlertid moralsk ansvarlige for sin egen forforståelse. Spesielt de som skal utøve makt, og de som et utsatte for maktbruken.

Det krever normalt lesing og mer lesing.

.

.

.

* Forforståelse er et begrep innen elementær vitenskapskritikk/filosofi og består av en blanding av reell kunnskap og myter. Alle har begge deler. Og alle kan "rydde" i sin forforståelse.

** Evidensbasert handler om grader av kvalitetssikring av påstander, fag, meninger, osv.

*** At noe er empirisk betyr at det har høyeste grad av kvalitetssikring. Det er bevist virklighet.

**** Paradigme: http://no.wikipedia.org/wiki/Paradigme. Påstandsparadigme er en virklighetsopplevelse som hviler på kun påstander og ikke reelle bevis. De reelle bevisene brukes kun for å gi assosiasjoner, følelser og tilsvarende, som overbeviser om at fundamentet er på plass.

.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Barnevernsutsatte vil ha en ferdig smurt matpakke. de orker mange ganger ikke gjøre noe som helst selv for å få hjelpen de trenger. Vist er der og folk som rett og slett ikke makter å gjøre noe som helst på egen hånd. Og kan jo i blant se behovet for en egen gruppe som tar seg av hjelpearbeidet for de barnevernsutsatte.De som jobber som mest aktiv mot barnevernet har ikke tid og resurser til å ta seg av vær enkelt person som måtte trenge hjelp.

Hjelpen er å mota info og gjøre det selv er det som kan tilbys.

Alle har og et eget liv dem skal leve!

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
13 dager siden / 1851 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1572 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
29 dager siden / 1226 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
rundt 1 måned siden / 960 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
23 dager siden / 837 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere