Verdidebatt

Knapt spor av en tapt uskyld

Forvaltet Nasjonal Samling SS-staten Norge?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

NS var før krigsutbruddet et fascistisk, men fullt tillatt politisk parti som sluttet opp om tyske og italienske begivenheter, og som målbar antijødiske holdninger.

9. april 1940 begikk Quisling statskupp, og ble satt til side noen måneder bare for å vende tilbake som administrator av okkupantens ”nyordning” av det norske samfunnet, endelig som ministerpresident i 1942 etter at Hitler tillot NS å bli statsbærende.

Vi hadde fra 1902 ­lover som rammet dem som gjorde felles sak med fienden i kamp mot den lovlige regjering, og bevirket eller medvirket til at rikets forfatning ved ulovlige midler forandres. Det kalles forræderi, noe som medlemmer i NS må ha hørt.

Tre talspersoner for foreningen «Vennetreff for NS-barn» avsluttet et innlegg i Vårt Land 6. mai slik: «Ytringsfrihet (må) også åpnes for hva Norge har å takke Nasjonal Samling for.» Innlegget var en anførsel til Liv Mørlands kronikk 2. mai som gikk ut over vår krigs dilemmaer, men stilte spørsmål om det er rett å ramme «skyldige som har sonet sin dom» og at «uskyldige etterkommere rammes fortsatt».

Jeg vil vise noen attributter ved NS som gjør avslutningen innlegget fra de tre uinteressant. Men bevares, de er frie til å komme med det.

En SS-politistat. Onsdag 3. september 1941 ankom nr 2 i SS, Reinhard Heydrich til Oslo. Fire dager etter at han forlot Norge, ble det erklært unntakstilstand for Oslo og Aker. NS-norsk politi håndhevet portforbudet og stengning av kino og teater. Hele AFL-sekretariatet (LO) ble arrestert. 25 fagforeningsfolk ble stilt for en provisorisk SS- und Polizeigericht i Oslo der Rolf Wickstrøm og Viggo Hansteen ble dømt til døden og henrettet samme dag. Alt på grunn av en streik. NS innsatte en av sine som ny leder i AFL. Senere ble flere SS- og politidomstoler opprettet. De avsa blant annet 400 dødsdommer.

Under ledelse av jurister kom mannskap fra Gestapo og andre tyske politienheter etter hvert til Norge. Flere av dem som hadde deltatt i massedrap i Ukraina fra sommeren 1941, sto for opplæring av det norske statspolitiet.

En spesiell avdeling ledet av en SS-general hadde til oppgave å overvåke og assisterte NS.
En SS-hær. Ved et opprop i pressen 12. januar 1941 oppfordret Quisling norske menn til krigstjeneste for Nazi-Tyskland. SS-fører Himmler og NS-fører Quisling talte til de første 300 av flere tusen norske frivillige til Waffen SS. De ble NS' politiske­ soldater, indoktrinerte med nasjonal­sosialistisk verdensanskuelse. Waffen SS ble dømt i Nürnbergdomstolen som en kriminell organisasjon.

For Nazi-Tyskland var Norge et strategisk viktig, rasehomogent område de ville vinne for sin idé. NS ble deres politiske verktøy. Nyordningen og den rollen SS fikk, hadde stor identitetspolitisk betydning for NS gjennom hele krigen og etterkrigstiden. Quisling ble regjeringssjef i september 1940 da nyordningen ble lagt fram. Både sentralt og lokalt var Norge nå styrt etter ­førerprinsippet gjennom ikke representative, NS-­ledete organisasjoner.
SS-ideologi. Norske i Waffen SS var fra første uke med i angrepet på Sovjetunionen.

Angrepet fikk karakter av en skjebnekamp med nær mytologiske dimensjoner – den germanske sivilisasjonen mot den asiatiske jødebolsjevismen, slik den NS-kontrollerte Aftenpostens krigskorrespondent skrev. Etter fronttjenesten ble SS-frivillige brukt i Norge som politi, fangevoktere og ved Germanske SS Norge. SS var integrert i Nasjonal Samlings daglige arbeid, en «germansk» linje det mer «nasjonale» sporet i NS ikke syntes å ha åpne innvendinger mot.
Norge ble bygget ved hjelp av mer enn hundre tusen krigsfanger fra øst, slaver som levde under umenneskelige forhold i konsentrasjonsleirer med tyske og norske fangevoktere fra SS, dessuten fra NS' Hird.

SS i Berlin hadde oppsyn med rekruttering av norske til Waffen-SS, gi ut og spre propaganda, samt koordinere virksomhetene til Germanske SS Norge.
NS' statspoliti, NS-hirden og nordmenn fra Germanske SS Norge arresterte mer enn 700 jøder før Norge ble erklært «Judenrein» i februar 1943. Da ble de siste jødene, de som var for syke og for gamle til selv å gå, skipet til Auschwitz.

Etterkommere etter NS- og SS-medlemmer bør beklage NS’ rolle under ­okkupasjonen. Jeg takker for at vi ble befridd 8. mai 1945.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 11. MAI 2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt