Jørn Lemvik

8    1

Skjebnemøtet i Addis

Årets viktigste begivenhet interesserer ikke norske medier.

Publisert: 7. mai 2015 / 1881 visninger.

2015 er et skjebneår for verdens utvikling. I desember avholdes det internasjonale klimatoppmøtet i Paris. Før den tid, i New York i september, skal FN vedta «bærekraftsmålene», 17 målsetninger om hvilke utviklingsoppgaver vi ønsker å løse som verdenssamfunn fram mot 2030. Disse erstatter de såkalte «tusenårsmålene», som har vært gyldige i perioden 2000—2015. Begge møtene vil ha stor innflytelse på hvilke veivalg vi tar i tiden framover, og vil være gjenstand for betydelig oppmerksomhet utover året.

Men utfallet av disse møtene avhenger av et tredje møte, som finner sted allerede i juli, i Addis Abeba. Der avholdes det tredje internasjonale toppmøtet om finansiering av utviklingsarbeid. Utviklingslandene, flere av dem representert i den store forhandlingsfraksjon G77, krever at pengene som skal finansiere både de nye bærekraftsmålene og en eventuell klimaavtale må legges på bordet i Addis Abeba. De vet av erfaring at festtalene i FN er lite verdt dersom ikke det er dekning på kontoen. De rike landene, Norge inkludert, viser liten vilje til å etterkomme dette kravet. Det er her hovedspenningen står i klimaforhandlingene. Løses ikke denne floken i Addis Abeba, blir det neppe noen avtale i Paris.

Realpolitikk. Addis Abeba er realpolitikkens arena. Det er her den virkelige viljen måles, i kroner og øre. Derfor er møtet i Etiopia årets viktigste begivenhet. Det er dessverre også årets mest underkommuniserte begivenhet. Søk i det store nyhetsarkivet A-tekst for 2015 gir kun en håndfull omtaler av finansieringstoppmøtet, hvorav de fleste er oppslag fra bistandsorganisasjonene selv. Søk på «Martin Ødegaard» gir til sammenligning rundt 6.500 treff så langt i år. Til og med den usedvanlig anonyme fiskeriministeren Elisabeth Aspaker knuser årets viktigste begivenhet i omtale, med 1.700 treff så langt i 2015.

Det hjelper heller ikke at nordmenn spiller en sentral rolle i dette verdensspillet. Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen (8 treff i A-tekst i 2015) leder arbeidet med finansieringstoppmøtet i Addis Abeba, men han kan ikke hamle opp med håpet om at verdens største fotballtalent er norsk. Det hederlige unntaket er Dagens Næringsliv, som nylig har dekket Pedersens jobb redaksjonelt (20. april) og på lederplass (22. april). Aftenposten nøyer seg med en femlinjers notis (26. april).

Abdisert. Internasjonale prosesser er teknisk, tungt og vanskelig å gjøre relevant for et norsk publikum. Men vi må kunne forvente at mediene i det minste forsøker. Vet ikke redaksjonene hva som skjer i sommer, eller har de bare abdisert?

I motsetning til i Addis Abeba, vil presseoppbudet på klimatoppmøtet i Paris være enormt. Norske medier kommer til å rapportere om drama og forhandlinger som fortsetter langt inn i de små timer. Det blir litt som å sende en fotballkamp i opptak og late som om den spilles live. For de redaksjonene som måtte ønske å skaffe seg et forsprang på konkurrentene har jeg et gratis tips: Dra til Addis Abeba i juli. Det meste avgjøres der.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 7. MAI 2015

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Trond Langen

29 innlegg  191 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Jørn Lemvik. Gå til den siterte teksten.
Til og med den usedvanlig anonyme fiskeriministeren Elisabeth Aspaker knuser årets viktigste begivenhet i omtale

Takk for at du opplyser oss om dette viktige møtet.  Så får vi håpe at dette temaet kan få mer omtale enn anonyme ministre, i hvert fall her på Verdidebatt.  Men jeg vet at de bistandsinteresserte ikke er for mange i dette forumet.

Og så får vi håpe at Vårt Land har midler og en journalist som er villig til å reise.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Roald Øye kommenterte på
Et jødisk hamskifte i USA.
13 minutter siden / 572 visninger
Per Søetorp kommenterte på
Sommer-refleksjoner: Identitetskrise, overgivelse og kristent liv
rundt 1 time siden / 821 visninger
Roald Øye kommenterte på
Demokratiets trusler – Trumps Amerika – bør vi være redde?
rundt 2 timer siden / 690 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Viktig islamsk feminisme
rundt 3 timer siden / 71 visninger
Frank Andresen kommenterte på
Bibelsk økumenisme vs skjøgekirkenes falske økumenisme
rundt 4 timer siden / 892 visninger
Roald Øye kommenterte på
Et jødisk hamskifte i USA.
rundt 5 timer siden / 572 visninger
Eirik A. Steenhoff kommenterte på
Ramadan
rundt 6 timer siden / 136 visninger
Eirik A. Steenhoff kommenterte på
Bibeltime for politikere
rundt 6 timer siden / 2086 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Norge på jumboplass.
rundt 7 timer siden / 267 visninger
Les flere