Spaltist Ida Marie Haugen Gilbert

Skribent og filosof

Syndige søndagsfristelser

Offisielt er jeg selvsagt i mot søndagsåpne butikker. Men så deilig det hadde vært!

Publisert: 3. mai 2015

Jeg er ikke noe søndagsmenneske. Søndag har alltid vært den kjedeligste dagen i uka. En klaustrofobisk dag, hvor jeg føler jeg må gjøre ordentlige ting, som å gå i skogen eller i kirka, og lage ordentlig middag fra bunnen – med poteter og saus som er handlet etter handleliste dagen før. Nå som jeg ikke lenger tvinges til å gå i kirka, står mulighetene i kø. Så deilig det hadde vært med søndagsåpne butikker! Jeg er selvsagt i mot det, offisielt. Men hvor mange søndager har jeg ikke brukt på å tråle gatene etter søndagsåpne Bunnpriser? 

Her en søndag – etter å ha sjekket nøye om noen kunne avsløre meg – snek jeg meg inn på bloggen til Fotballfrue for å se hva alt ståket rundt henne dreide seg om. Før jeg ante ordet av det hadde jeg ikke bare sittet og surfet rundt i flere timer – jeg hadde laget lavkarbomiddag etter hennes oppskrift, jeg hadde sjekket åpningstidene på nærmeste interiørbutikk fordi jeg følte for å spise middagen på samme rosedekorerte servise som hun har. Jeg hadde kontemplert over å male veggene kremhvite, kjøpe hvit sofa og innrede hjemmetreningsstudio i kontorkroken til ektemannen. Det eneste som hindret meg i å løpe til butikken og kjøpe porselen, hårspray, cottage cheese og krølltang var at butikken var søndagsstengt. 

Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, viser konsekvensene av søndagsåpne butikker i kroner og øre. I et innlegg på Verdidebatt i forbindelse med Høyres landsmøte forrige helg, opplyser han at vi nordmenn i fjor brukte 60 milliarder kroner på oppussing, 30 milliarder på elektronikk og tre milliarder på hudpleieprodukter. Det hele er kronet med en julehandel på over femti milliarder.

Behovet for stimuli inntar oss i form av kreativ oppussingsglede. Kanskje nye møbler kan sprite opp tilværelsen? Vi shopper interiør til det ikke er mer å pusse opp og higer videre. Hva med en helt ny garderobe? Konsumet er kjedsomhetens sukker – raske karbohydrater som gir midlertidig tilfredsstillelse. Etter en liten sukkerfaste blir gulroten søt og fristende.

Funker ikke det, går konsumet på kroppen løs. Man begynner med juicing, det nye for å drive slagget ut av kroppen. Forsvinner det, forsvinner tungsinnet. Ånden blir lett og man flyr av sted på placeboeffekten, man angrer ikke lenger, man juicer. Og milliarder av tonn med fruktkjøtt kastes og kjøres av sted med miljøforpestende lastebiler. På veien møter de kjøttransport – lastebiler fullastet med gris. Flesket går til dem som heller rømmer inn i usunn fråtsing og isolerer tilværelsen med fedme. Kyllingbryst masseproduseres til lavkarbofanatikerne. 

«Arbeiderpartiregjeringen vil avkristne Norge», kimet representanter for kristen-Norge for noen år siden. Avkristningen til nye regjeringen hører jeg lite om, men argumentene mot søndagsåpne butikker har kristenreligiøse undertoner. Den sittende regjering forsvarer forslaget om søndagsåpne butikker i frihetsideologisk ånd. Så hva skal vi velge, frihet eller kristendom? Ingen av delene funker som argument hvis vi skal stoppe dette statskuppet fra mammon med katastrofale miljøødeleggelser som konsekvens. Det er ikke mulig å motstå fristelsene fra den nådeløse invitasjonen til søndagsåpent konsum.

Men her snakker vi om invitasjon til å smake på en syndens frukt som det er umulig å slutte å spise videre på når man har tatt første bit.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LANDS SPALTE GJESTEN 2. MAI 2015

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Inge Kristiansen

2 innlegg  726 kommentarer

Syndig?

Publisert over 5 år siden

Ida Marie Haugen Gilbert sitt innlegg gir grobunn for spørsmål og innsigelser. Hun skrev dette her: "Nå som jeg ikke lenger tvinges til å gå i kirka..."  - Hvem tvang henne? Familien hennes?

Haugen Gilbert skrev også dette: "Men hvor mange søndager har jeg ikke brukt på å tråle gatene etter søndagsåpne Bunnpriser?" -   Flyter butikkene rundt? Ligger de ikke på samme adresse som forrige søndag, mon tro?  Har man normal hukommelse så er det jo bare å labbe bort til samme sjappa som man besøkte forrige søndagen.

Haugen Gilbert skrev også dette: "Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, viser konsekvensene av søndagsåpne butikker i kroner og øre. I et innlegg på Verdidebatt i forbindelse med Høyres landsmøte forrige helg, opplyser han at vi nordmenn i fjor brukte 60 milliarder kroner på oppussing, 30 milliarder på elektronikk og tre milliarder på hudpleieprodukter. Det hele er kronet med en julehandel på over femti milliarder." 

Jeg skrev en kommentar til Hermstad's innlegg. Og besynderlig nok; Ingen tok tak i innvendingene jeg kom med! 

Og en åpenbar innvending er dette: Hvor mange middager orker vi å spise på en søndag?  Og hvor mange kjøkken trenger vi?  Jeg for min del har allerede ett kjøkken. Og når jeg skal pusse det opp, så kjøper jeg bare ETT kjøkken det året. Jeg løper ikke til butikken en annen søndag det året og kjøper et nytt kjøkken bare fordi butikken er åpen på en søndag. 

Nei, mest sannsynlig vil den samlede årsomsetningen bli ganske så lik med og uten søndagsåpne butikker.  Men butikkene vil få større personalomkostninger.

Haugen Gilbert skrev forøvrig også dette: "Og milliarder av tonn med fruktkjøtt kastes og kjøres av sted med miljøforpestende lastebiler."  Hvordan "miljøforpester" lastebilene miljøet? 

Hun skrev også dette: "Flesket går til dem som heller rømmer inn i usunn fråtsing og isolerer tilværelsen med fedme." - Javel, ja? 

Og så kom denne "perlen": "Kyllingbryst masseproduseres til lavkarbofanatikerne." - Å??? Jeg som trodde at kyllingbryst ble produsert til oss alle sammen, jeg...

Avslutningsvis er det verdt å trekke inn Haugen Gilberts overskrift: "Syndige søndagsfristelser". - Hvorfor er de såkalte 'søndagsfristelsene' syndige?

Kommentar #2

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Mye rart å lese

Publisert over 5 år siden
Ida Marie Haugen Gilbert. Gå til den siterte teksten.
«Arbeiderpartiregjeringen vil avkristne Norge», kimet representanter for kristen-Norge for noen år siden. Avkristningen til nye regjeringen hører jeg lite om, men argumentene mot søndagsåpne butikker har kristenreligiøse undertoner. Den sittende regjering forsvarer forslaget om søndagsåpne butikker i frihetsideologisk ånd. Så hva skal vi velge, frihet eller kristendom? Ingen av delene funker som argument hvis vi skal stoppe dette statskuppet fra mammon med katastrofale miljøødeleggelser som konsekvens. Det er ikke mulig å motstå fristelsene fra den nådeløse invitasjonen til søndagsåpent konsum.

De som er så innbitte motstandere til søndagsåpne butikker FORDI dette vil ramme miljø og klima har ikke tenkt over hvordan dette vil fungere.

Hvilke "katastrofale miljøødeleggelser" er det det snakkes om ?

Det vi mennesker spiser og forbruker i løpet av en uke er ganske konstant,så derfor vil våre innkjøp i tilfelle fordele seg over 7 dager,i forhold til 6 dager før.

Når det gjelder bilkjøring har de klimareligiøse glemt at søndag blir brukt til bilturer og frakt av mennesker til masse arrangementer, utmark og div som oppveier den hverdagslige kjøringen.

Det er forresten helt frivillg for ALLE å la være å starte bilen eller å gå butikken...OGSÅ på søndag.

Skulle tro vi var roboter hele gjengen. 

Kommentar #3

Geir Wigdel

32 innlegg  2088 kommentarer

Frihet er

Publisert over 5 år siden

en tung bør for de fleste, men en skal aldri gi opp håpen om å mestre den. Den eneste fordelen jeg kan se med søndagsåpent er at en kan styrke viljen ved å motstå fristelsen. Men det er nok av fristelser å trene på uten søndagsåpent. Og så finnes det selvsagt nok av fristelser det ikke er grunn til å motstå.

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3523 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
13 dager siden / 1231 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 922 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
19 dager siden / 884 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
11 dager siden / 824 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
11 dager siden / 634 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
23 dager siden / 565 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 439 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere