Verdidebatt

Er araberne den opprinnelige befolkning i Palesina?

Den jødiske historikeren, Joan Peters, skrev boken «From Time Immemorial» i 1984. Den ble hyllet både som en palestinsk myteknuser og fordømt som et rasistisk antipalestinsk makkverk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hun døde i janar i år. Mer enn 30 år etter utgivelsen fortsetter boka hennes å vekke sterke følelser. Israelere  ser på boka som en solid dokumentasjon på at palestinerne ikke utgjør en nasjon, mens kritikere sier at boka ser vitenskapelig ut, men at den i virkelighten er ren og skjær israelsk propaganda.

En 64 år gammel ingeniør og pro-israelsk aktivist, Daniel Gryglas, som bor i San Jose, Calefornia, har skrevet et  innlegg i The Jewish Press om dette spørsmålet. Han og hans familie kom fra Warsawa for over førti år siden. På  grunn av et dyptfølt ansvar for hvordan Israel blir behandlet av EU, UN og mange land i verden og et enda større medansvar for Israels ofte ynkelige respons i mediene, har han behandlet påstanden om at arabere er den opprinnelige befolkningen i Palestina. Dette og andre emner tar han opp i det jødiske mediet.

Han skriver: Anti-israelsk propaganda fortsetter å benekte dokumentasjonen til Joan Peters i  boken  «From Time Immemorial» som påviste en massiv arabisk immigrasjon til Palestina på slutten av 1800-tallet. På grunnlag av hva vi vet i dag, og hva  matematiske beregninger viser om den demografiske utviklngen i mandatområdet, har Peters  fremstilling blitt bekreftet som korrekt. Alle historiske kilder viser at bare et ubetydelig antall muslimer hadde slått seg ned i Palestina før 1882. Det var dette året den store jødiske immigrasjonen begynte, den første aliyah. Tallet på muslimske arabere økte dramatisk etter hvert som jødiske bosetninger utviklet infrastruktur og skaffet arbeidsmuligheter for arabere fra nabolandene. Et annet viktig forhold i Peters bok som hun grundig dokumenterer er det sammenhengende jødiske nærværet  i Det hellige land etter keiser Hadrians tid, 117 til 136 e.kr. og frem til i dag.

Et annet forhold som Grylas dessuten tar opp er den stedegne befolkningen  før 1880-årene, som ikke var muslimer eller jøder. De utgjorde  4.3 %.  og blandet seg med immigrantene.  Innen noen generasjoner mistet de sin identitet og ble arabiske palestinere.

Kilder som påviser en stor stedegen muslimsk/arabisk befolkning mangler fullstendig, skriver Gryglas. Derfor kan det slås fast  at «et palestinsk folk» aldri har eksistert før det ble oppfundet  i 1960-årene,  og da som et redskap i den pågående arabiske krigen mot Israel. Påstanden om at «palestinerne» er det opprinnelige folket  i «Palestina», og at forfedrene til dagens palestinske arabere har bodd i de bibelske områdene gjennom uminnelige tider, er en forfalskning. Likevel er det i dag den politisk korrekte oppfatning, som Daniel Grylas har satt seg som mål å rokke ved. La oss støtte ham!

Jøden dr. Normann Finkelstein har palestinerne brukt som «kronvitne» mot Joan Peters historeverk. Han besøkte NTNU i Trondheim for få år siden, og etter avisreferatene å dømme lyktes han i å så tvil om forskningsresultatene hennes. Han innrømmer å ha en agenda for sin forskning som er like pro-palestinsk, som Peters åpenbart er pro-israelsk. Forskjellen er at Finkelsteins og andre jødiske  forskeres kritiske innvendinger har blitt slukt av den politiske venstresiden og av den muslimske verden, slik det kommer til uttrykk ved avstemninger i FN og andre internasjonale organer. En balansert fremstilling av dette temaet har Daniel Gryglas foretatt i en artikkel i The Jewish Press.com:«Are Arabs the Indigneous People of Palestine?» (29.04.2015). Dr. Alan Dershowitz, som er en jødisk professor, har stått i fremste rekke i kritikken av Normann Finkelsteins historiesyn, har blitt bannlyst av norske universiteter. Det er en trist historie.

I forbindelse med Joan Peters bortgang idligere i år kondolerte statsminister Benjamin Netanyahu hennes barn og takket på Israels vegne for morens utrettelige arbeid for Israels sak.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt