Verdidebatt

Gode humanister! Snakk med HEF!

Det er snart konfirmasjon og jeg har ei bønn til dere gode humanister:

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dere er mange, bruk deres gode innflytelse til å få undervisning og festtaler i borgerlig konfirmasjon bedre, slik at ingen mobbes.

Det er dårlig humanisme  når kirkelige konfirmanter omtales som undermåls. De er bevisste og har tatt like selvstendige valg som de borgerlige, mange tross mobbing i skolegården og ellers.

Humanisme finnes ikke bare i Human-Etisk Forbund (HEF). Evangeliet om Jesus, det å elske sine fiender og sin neste som seg selv, er et godt grunnlag for humanisme. Men da HEF kuppa navnet og blanda begrepene ateist, humanist og humanetiker, ble verdien av begrepet redusert. Med medlemskap i orden er også mobbere pr definisjon humanister og med i den internasjonale humanist-bevegelsa. Dette er vanskelig å forstå.

Jesus var ærlig om sin misjon. HEF er ikke det. I alle år har HEF sentralt benekta å drive misjon, forkynnelse og proselyttering. Men slik som Jehovas Vitner og Mormonere, vitner, forkynner og driver HEF kampanjer for å få folk til å melde seg ut av sin kirkelige sammenheng. Hvis kirka hadde gjort det samme for å få tak i humanister som er skuffa og tviler på HEF, hadde det blitt kalt kulturimperialisme.

Fornektelse av misjonsvirksomhet, forkynnelse og omskolering synes å være viktig for HEF. Bort fra tolerant humanisme i skole og Grunnlov, til en selvgod type. Skal vi også denne våren oppleve at kirkelige konfirmanter omtales som død fisk, - og hinsides all fornuft? - mens de borgerlige hylles som landets lysende framtid?

Hva slags framtid er det i hovmod og human-etisk moralisme? Jeg har opplevd unge idealistiske humanister misbruke makt. De hadde ingen følelse av skyld, da de hadde blitt fortalt at vold, undertrykkelse og krig alltid skyldes religion, - aldri humanetikk.

Så hva har de lært om livet, alle de som uten å tenke kritisk sluker opplæringa rå, - og som med en fanatisk ensidighet hevder seg å være mer bevisst, opplyst, vitenskapelig og etisk høyverdig enn andre? Hvor kom disse ideene fra? Hvordan kan lærere som år etter år indoktrinerer sine konfirmanter med intoleranse, undervise om humanisme? Hvordan kan de som driver bevisst og systematisk mobbing få beholde tittelen humanist?

En skuffa, men ekte humanist som kjenner livet på innsida av Humanismens Hus, forteller om manglende selvkritikk. Er det ikke på tide at HEF slik som kirka, innfører realitetsorientering og syndsvedkjennelse i undervisning og liturgi? Selverkjennelse er noe borgerlige konfirmanter bør få innsikt i, på lik linje med kirkelige. Dette er en viktig del av det å være humanist, ikke bare i navnet, men også i gavnet, praksis. Syndsvedkjennelse ved å tilstå og be dem vi har synda mot om tilgivelse.

Gode humanister, bruk deres innflytelse. For godt og ondt, kjærlighet og hat, toleranse og fanatisme er blanda i så vel ateisme og humanetikk som i religion. Alle trenger vi kritikk og korrigering, både fra Gud og hverandre, ellers sporer vi av.

Med ønske om ei god og human konfirmantfeiring!Hans Birger Neergård (misjonsprest/gammel konf lærer)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt