Verdidebatt

Humanisme, syndsvedkjenning og konfirmasjon

Humanisme er et viktig begrep for toleranse, respekt og kjærlighet til alle mennesker, også dem vi er uenige med. Det er krevende å være en god humanist i alle situasjoner, ikke bare i navnet, men også i gavnet, praksis.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ikke alle klarer dette, heller ikke jeg. Selverkjennelse og syndsvedkjennelse er noe også vårens borgerlige konfirmanter bør få innsikt i.

Selv om lederne benekter det, driver HEF forkynnelse, misjon og proselyttering. Slik som Jehovas Vitner og Mormonere har HEF drevet en landsomfattende en kampanje for å få folk til å melde seg ut av kirka og sin kulturelle tradisjon. I traktater viser HEF til at nye medlemmer gir gode penger til fortsatt kampanje. De lever godt av å kritisere kirka. Om kirka og kristen misjon hadde gjort det samme for å få skuffede og misfornøyde humanetikere til å melde seg ut av HEF og sin kulturelle tradisjon, ville det med all rett blitt dømt som kulturimperialisme.

Fornektelse av misjonsvirksomhet, forkynnelse og ideologisk omskolering, synes å være en viktig del av borgerlig konfirmasjon. Bort fra den ekte og tolerante humanisme i skole og Grunnlov, til en selvgod og aggressiv type. Skal vi også denne våren oppleve at kirkelige konfirmanter omtales som død fisk og hinsides all fornuft? - mens de borgerlige hylles som landets framtid? Men hva slags framtid er det i oppblåst hovmod og humanetisk moralisme?

Hvorfor lærer ikke de borgerlige selvinnsikt og syndsbekjennelse? Hva har de lært, - de som uten å tenke kritisk har slukt opplæringa rått, - og som med en fanatisk ensidighet tror seg å være mer bevisst, mer opplyst og mer etisk høyverdig enn kirkelige? Teorien stemmer ikke med virkeligheta, men fungerer bra som propaganda år etter år. Til slutt har det blitt ei human-etisk sannhet. Hvor har de fått disse falske ideene i fra? Hvordan kan lærere som år etter år indoktrinerer sine konfirmanter med slik intoleranse, gi truverdig undervisning om humanisme? Hvordan kan lærere som mobber kirkelige konfirmanter få beholde betegnelsa humanist?

En skuffet, men ekte humanist som kjenner borgerlig konfirmasjon og livet på innsida av Humanismens hus, forteller om manglende selverkjennelse og selvkritikk. Det er kulturimperialisme når den internasjonale humanist-bevegelsa driver aggressiv verdensvid misjon for å motvirke skyldfølelse. Det er på høy tid at HEF innfører realitetsorientering og syndsvedkjennelse i sine liturgier. Dette er ikke hinsides all fornuft, for jeg har opplevd unge idealister spore av. De startet som gode humanister, men i frustrasjon over at folk ikke skjønte sitt eget beste, ble de ansvarlige for maktmisbruk, omskolering, tortur og likvidering.

Jesus hadde beina på jorda, han var ærlig og åpen om sin misjonsvirksomhet. Hans evangelium, nestekjærlighet og fiendekjærlighet la et godt grunnlag for ekte humanisme.

Mvh Hans Birger Neergård (misjonsprest)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt