Verdidebatt

Rett ikke baker for smed!

Biskopen i Møre fortjener takk og støtte for integritet og holdning når hun har gjort klart sin motstand mot ansettelsen av en lesbisk samlevende prest i bispedømmet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

At hun på grunn av en annen herskende forståelse av kirkeretten må akseptere ansettelsen, betyr heller ikke at hun har snudd i saken, slik den foretrukne framstilling er. Såkalt konservative stemmer på sosiale medier burde holde tann for tunge i stedet for å anklage Ingeborg Midttømme for teologisk faneflukt på dette punktet.

Det vekker forundring at den kristne dagspressen i denne saken har lagt alt trykket på henne. Problemene er skapt av bispedømmerådet. De har tidligere gjort klart at står bak sin biskops teologiske holdning, slik det store flertall gudstjenestedeltakende kristne i Møre også gjør. De utlyste stillingen med klausul om at samlivsform kunne bli tillagt vekt. Og det avgjørende møtet ble, i leders fravær, ledet av en ansatt i en misjonsorganisasjon som deler biskopens ståsted. Hvordan kunne Ingeborg Midttømme da forvente at rådet falt henne i ryggen? Og hvor er den kristne dagspressens vilje til å belyse dette? Pressen har heller ikke tatt på seg å opplyse om vedtaket ble gjort med knapt flertall og om hvordan mindretallet reagerer. I stedet anklages biskopen for å «blokkere», og Åpen folkekirke resirkulerer retorikken om diskriminering. Dette er uredelige framstillinger av en sak der det overraskende og sjokkerende er bispedømmerådets kuvending.

Oppå alt tilbyr biskopen i Hamar sin bistand og får sin tid i den bekreftende offentlighet. I stedet for slik å demonstrere sin mangel på kollegialitet, kunne hun overlate vurderingen om alternativ ordinasjon til biskopen i Tunsberg, der kandidaten kommer fra. Men, nei, den risikoen ble vel for stor.

Rolf Kjøde, leder i Evangelisk luthersk nettverk

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt