Verdidebatt

Sprengkraft i søndagsåpent

Clemet har misforstått meg når hun tror at jeg legger størst vekt på økonomisk politiske spørsmål i forholdet til Høyre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I et svar til mitt innlegg (Vårt Land 30. mars) unngår Kristin Clemet (8. april) å kommentere direkte det som for meg var et viktig poeng, nemlig at det blir meningsløst å ha begrepet «borgerlig» som en slags felles betegnelse for partier fra KrF til FrP.

Clemet viser imidlertid til Sverige og at partiene i Alliansen ser på seg selv som «borgerlige». Men i denne alliansen er det ikke med noe parti lignende det norske FrP. (Disse partiene har for øvrig holdt klar avstand til Sverigedemokratene, et parti som er mer ytterliggående enn FrP.)

Misforstått. Clemet har misforstått meg når hun tror at jeg legger størst vekt på økonomisk politiske spørsmål i forholdet til Høyre, selv om dette også er viktig. «Verdispørsmål» er selvsagt enda mer sentralt.

Når hun setter spørsmålet om søndagsåpne butikker i sammenheng med reformer og naturlige liberaliseringstiltak under Willoch-regjeringen, der jeg selv var med og fremmet slike forslag, viser det at hun ikke har erkjent hvilket viktig verdispørsmål dette er.

Denne saken representerer en helt annen og viktigere dimensjon enn de reformene Clemet nevner. Det gjør ikke saken bedre at min venn og den ellers gode verdikonservative Lars Roar Langslet (som Clemet siterer) heller ikke har tatt dette skikkelig innover seg.

Jeg tror de begge undervurderer hvilken sprengkraft denne saken har.

Ikke tatt poenget. Clemet siterer Langslet som har skrevet at «søndagsstengte butikker er en livsviktig skanse for kristendommens fremtid i Norge».

Nei, hvem har nå sagt det?

Slike utsagn tyder på at man ikke har tatt poenget i kritikken mot forslaget. Dette har med «samfunnsrytmen» og organiseringen av forholdet mellom arbeid og helg å gjøre, ikke med «kristendommens stilling».

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 11.4.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt