Harald Bjørkøy

Professor i musikk
2

Sangtimens svanesang i NRK

Det er nok viktigere enn noen musikksjef i NRK aner: Vi må videreføre vår felles sangtradisjon på en seriøs måte slik Nils Abrahamsen har bidratt til.

Publisert: 8. apr 2015

Programleder Nils Abrahamsen pensjonerer seg 1. april og NRK avvikler Sangtimen.
Sangtimen har lenge vært ansett som en anakronisme i kule P1, og alle som har «stått opp om morran» hver søndag og fått med seg rubbel og bit av Sangtimen, har lurt på hvor lenge Nils Abrahamsen kunne få være i P1? Og som følge av en slags historisk nødvendighet: Nå er det slutt, Abrahamsen pensjonerer seg og NRK forkynner at Sangtimen avvikles.

Sangtimen har formidlet sangens kraft og kjerneverdier - allsangen, skolesangene, salmene, folkevisene, sagn, eventyr og de store fortellingene. Ja, Sangtimen har bidratt til å formidle og videreføre vår felles sangskatt og identitet. Og programlederen har til siste program bidratt til at stadig nye gjester og utøvere har fått slippe til. Derfor noen betraktninger ved sangtimens slutt: «Historien du ikke kan se, lese, synge eller høre eksisterer ikke.»

Overveldende. På 80-tallet var jeg engasjert som solist i et færøysk korverk med Færøyenes mest kjente kor, Hafnakorid i Torshamn. Møtet med færøysk korsang, allsangtradisjon og kulturelle bevissthet var overveldende. Ikke fordi det musikalske nivået var bedre enn heime, men fordi sangens plass var uttalt som stor og viktig.

Når jeg spurte om motivasjonen for at grunnskolene hver dag hadde 45 minutter felles sangstund med alle skolens elever var svaret klart og tydelig: «Vi er ikke så mange her og færøysk er et lite språk. Gjennom sangene lærer barna språket, historien, levemåten, tenkemåten, forestillingene, sangene og fortellingene våre. For alt dette er diktet inn i folkevisene, balladene og salmene våre.

Kan barna sangene, kan de også delta i vårt sosiale liv, og i stordansen må de kunne alle versene på folkevisene vi danser. Det kan være 50 vers i en sang. Kan de ikke dette, blir de sosialt utenfor.

Jeg kjenner ikke færøysk tradisjon i dag, forhåpentligvis synger de fortsatt historien. Norsk sangskatt bærer også i seg historien, tankesettet, eventyr og sagn, fantasi knyttet til dagligliv, natur, religion, arbeid og helg.

Nye generasjoner som ikke får del i folkevisene, salmene og sangene, blir fratatt muligheten til å forstå tradisjonen, væremåten, de tradisjonelle yrkene med mer.

Gresk. En prest i 50-årene fortalte meg nylig at han hadde kjempeproblemer med å lære seg det greske alfabetet da han studerte teologi. Så fant han på at han skulle synge de greske bokstavnavnene til en kjent melodi. Han påsto han da brukte 17 minutter på å lære seg det greske alfabetet - og han synger det fortsatt!

Dikteren Petter Dass var tydeligvis klar over denne mekanismen, for han diktet salmer til katekismen og mer til - og folk sang og lærte. Enda synger vi hans salmer.
Hva har skolesangen og allsangen betydd for norsk språkutvikling? Og: Hva er musikkindustriens betydning for norsk språkutvikling? Engelsk er et fint språk , men stiller du spørsmål om hvorfor engelsk via populærmusikken har fått nesten ubegrenset plass og totalt fritt leide i NRK, blir du betraktet som reaksjonær. Og dette skjer parallelt med at nynorsk kjemper med ryggen mot veggen for sin plass. Forstå det den som kan?

Demens. Som følge av moderne forskning tas nå sang og musikk i bruk i aktiv behandling av lidelser som demens, behandling av psykoser og i kriminalomsorg med mer. Resultatene er bemerkelsesverdige. På et sykehjem for demente sier de at musikkterapien har ført til 40 prosent reduksjon i medisinbruken.

Behandlingen bygger blant annet på at en finner fram til sangene de gamle lærte på skolen.
De sitter som spikret og blir til hjelp i alderdommen.

Det er nok viktigere enn noen musikksjef i NRK aner, at vi ivaretar og viderefører vår felles sangtradisjon til nye generasjoner på en seriøs måte slik Nils Abrahamsen har bidratt til.

Paradoks. NRK er som kjent vår eneste ikke-kommersielle kringkaster som kan ta et overordnet ansvar for å videreføre sangskatten og annen kultur til nye generasjoner. Ja, det er vel noe av NRKs fundament. Derfor er det et stort paradoks at et så viktig og folkekjært program som Sangtimen ikke skal videreføres.

P1 er NRKs primærkanal fordi den har distriktssendingene, noe vi bare må få med oss hver dag. Derfor hører et viktig og folkelig programkonsept som Sangtimen hjemme der. Med NRKs holdning til programmet er det dessverre all grunn til å frykte at NRK ikke har kompetanse og vilje til å skille dette viktige kulturelle oppdraget fra musikkindustriens jag etter å presentere nye talenter og låter.

Programmet Sangtimen har betydd enormt mye for veldig mange. Programlederen har vært seriøs, utrolig kunnskapsrik med en fenomenal musikalsk teft og har invitert inn gjester med stor integritet.
Vi vil savne Sangtimen!

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 8. APRIL 2015

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Hjertens enig.

Publisert over 4 år siden
Harald Bjørkøy. Gå til den siterte teksten.
Programmet Sangtimen har betydd enormt mye for veldig mange.

Det hadde vært utrolig gledelig om NRK fant en erstatter. Men det bør være en som er like engasjert, kunnskapsrik og glad i vår sangskatt som Abrahamsen. Antagelig en av den godt voksne garde. Det skulle jo passe bra nå når seniorene skal settes i arbeid.

Kommentar #2

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

Ukultur i NRK!

Publisert over 4 år siden

Sundagmorgon klokka 8 er vel ikkje den mest populære radiotid for folk flest,

Men for alle som er glade i den store songskatten vår har Sangtimen vore 

ein framifrå start på sundagen!

Eg ser det som eit overgrep mot lyarane når NRK tek denne gleda frå oss!

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
16 dager siden / 5173 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
14 dager siden / 3711 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
15 dager siden / 1261 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
10 dager siden / 1125 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
10 dager siden / 951 visninger
Hva nå, Etiopia?
av
Ragnhild Mestad
3 dager siden / 901 visninger
Ungdomsrus: Vi må handle nå!
av
Pernille Huseby
20 dager siden / 895 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere