Verdidebatt

La Jakob kirke leve

Av og til tror man ikke det man hører: Kirkelig Fellesråd i Oslo arbeider aktivt for å legge ned landets viktigste kirke – Kulturkirken Jakob.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En hjertets katedral som tar kulturen på alvor, som tar menneskene på alvor, som ønsker å styrke tradisjonen ved å bryte den.

Mange av oss utenfor hovedstaden er misunnelige på Oslo som har ei sånn kirke. Mange av oss som føler oss litt hjemløse i Den norske kirke, føler at vi likevel hører til, bare ved tanken på at det finnes noe sånt som Kulturkirken Jakob. En kirke som ønsker å oppheve skillet mellom det sakrale og det profane, mellom det hellige og det verdslige, som tilfører kirken en absolutt nødvendig blodtilførsel, hvis ikke vil den varslede døden inntreffe.

Kirkelig Fellesråd, derimot, betrakter Kulturkirken Jakob som en ekstern og privat aktør som driver business. Derfor skal de betale markedsleie som alle andre kommersielle aktører. Det betyr en økning på husleien fra 250 000 til 1,5 millioner. En helt umulig oppgave for Kulturkirken Jakob. Det er det samme som å si at dere skal legge ned virksomheten. Det dere gjør er ikke verdifullt. Dere trengs ikke.

Feiret. Under Olavsfestdagene i 2014 feiret vi Kirkelig Kulturverksteds 40-års jubileum med en lang rekke fantastiske artister: Mari Boine, Sigvart Dagsland, Rim Banna, Bjarne Brøndbo, Karoline Krüger, Henning Sommero, koret SKRUK og mange flere. Det ble en sterk manifestasjon på hva KKV og Erik Hillestad, som også står bak Kulturkirken Jakob, har betydd for Den norske kirke, den norske kulturen, det norske samfunnet de siste 40 år. Hadde ikke Erik Hillestad og KKV vært her måtte vi ha funnet dem opp!

Dirigenten for SKRUK, Per Oddvar Hildre, fortalte fra scenen at Henning Sommero ikke fikk spille i kirka på 70-tallet, fordi han hadde el-piano. Da lo publikum godt, men Hildre repliserte: «Ja, dere ler nå, men hva vil man le av om 30 år, som dere står for i dag?»

La oss håpe de kommer til å le av oss om 30 år. La oss håpe at Den norske kirke er kommet noen steg videre. Dersom aktører som Kulturkirken Jakob presses ut, er jeg ikke så sikker på at det blir så mye å le av om 30 år.

Oslo er byen med det store hjertet, sies det. Hvis det er sant, er Jakob kirke Hjertets katedral i denne byen. La den leve. Vi trenger den mer enn noen gang!

FØRST PUBLISERT PÅ VÅRT LANDS DEBATTSIDER 7.4.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt