Petter Fiskum Myhr

4

La Jakob kirke leve

Av og til tror man ikke det man hører: Kirkelig Fellesråd i Oslo arbeider aktivt for å legge ned landets viktigste kirke – Kulturkirken Jakob.

Publisert: 7. apr 2015

 En hjertets katedral som tar kulturen på alvor, som tar menneskene på alvor, som ønsker å styrke tradisjonen ved å bryte den.

Mange av oss utenfor hovedstaden er misunnelige på Oslo som har ei sånn kirke. Mange av oss som føler oss litt hjemløse i Den norske kirke, føler at vi likevel hører til, bare ved tanken på at det finnes noe sånt som Kulturkirken Jakob. En kirke som ønsker å oppheve skillet mellom det sakrale og det profane, mellom det hellige og det verdslige, som tilfører kirken en absolutt nødvendig blodtilførsel, hvis ikke vil den varslede døden inntreffe.

Kirkelig Fellesråd, derimot, betrakter Kulturkirken Jakob som en ekstern og privat aktør som driver business. Derfor skal de betale markedsleie som alle andre kommersielle aktører. Det betyr en økning på husleien fra 250 000 til 1,5 millioner. En helt umulig oppgave for Kulturkirken Jakob. Det er det samme som å si at dere skal legge ned virksomheten. Det dere gjør er ikke verdifullt. Dere trengs ikke.

Feiret. Under Olavsfestdagene i 2014 feiret vi Kirkelig Kulturverksteds 40-års jubileum med en lang rekke fantastiske artister: Mari Boine, Sigvart Dagsland, Rim Banna, Bjarne Brøndbo, Karoline Krüger, Henning Sommero, koret SKRUK og mange flere. Det ble en sterk manifestasjon på hva KKV og Erik Hillestad, som også står bak Kulturkirken Jakob, har betydd for Den norske kirke, den norske kulturen, det norske samfunnet de siste 40 år. Hadde ikke Erik Hillestad og KKV vært her måtte vi ha funnet dem opp!

Dirigenten for SKRUK, Per Oddvar Hildre, fortalte fra scenen at Henning Sommero ikke fikk spille i kirka på 70-tallet, fordi han hadde el-piano. Da lo publikum godt, men Hildre repliserte: «Ja, dere ler nå, men hva vil man le av om 30 år, som dere står for i dag?»

La oss håpe de kommer til å le av oss om 30 år. La oss håpe at Den norske kirke er kommet noen steg videre. Dersom aktører som Kulturkirken Jakob presses ut, er jeg ikke så sikker på at det blir så mye å le av om 30 år.

Oslo er byen med det store hjertet, sies det. Hvis det er sant, er Jakob kirke Hjertets katedral i denne byen. La den leve. Vi trenger den mer enn noen gang!

FØRST PUBLISERT PÅ VÅRT LANDS DEBATTSIDER 7.4.2015


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Jeg vet lite om kulturkirken Jakob, men har noen meninger om hvordan jeg synes kirker generelt bør brukes.

For det første mener jeg kirker bør brukes som gudshus, slik de er vigslet til å være.

For det andre synes jeg det alltid bør være gratis adgang for alle som ønsker å være tilstede.

For det tredje mener jeg at underholdning og kulturelle aktiviteter bør plasseres i menighetssaler og ikke i vigslede kirkerom.

For det fjerde synes jeg kirker bør ha åpne dører store deler av døgnet, slik at folk som ønsker det kan få være der i stillhet og ettertanke, og kanskje få mulighet for en samtale.

Kommentar #2

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Landets viktigste kirke? Etter hvilken målestokk? Er det der flest folk blir frelst? Er de de som er flinkest til å inkludere folk? Er det der de skarpeste teologene er? 

Jeg ser ingen grunn til at kirken skal "sponse" Kirkelig kulturverksted og den gjengen der. Om man leter gjennom katalogen deres, skal man lete lenge etter plater med kristent innhold. Er det virkelig kirkens oppgave å holde liv i det verdslige kulturlivet i Norge? "Norsk kulturverksted" hadde nok vært et mer passende navn på det plateselskapet...

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
6 dager siden / 2861 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
29 dager siden / 1890 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
3 dager siden / 1405 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
9 dager siden / 1017 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
4 dager siden / 743 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 625 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere