Verdidebatt

Det konservative dyret

(en slags satire)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Romertidens overklasse hadde blitt grønn av misunnelse om den hadde hørt at vi spiste mat fra alle verdensdeler hver dag, og at nesten hver av oss spenner for 100 hester bare for å handle litt på "torget". De hadde nok særlig følt seg hjemme blant den kulturelle eliten som blankt avviser at de samler skatter på jorden. - De som gir så mye blaffen i det materielle at de kjøper nytt, selv om det gamle kan repareres. Romerne hadde lurt på hvilke Gud som gav oss dette, og konvertert til Mammon omgående. 

Eller kanskje til konservatismen. Dette som tilbyr verdiget i grådighet ved å belyse velferdssamfunn, materielle goder, tradisjoner og religiøse dogmer, og som skjuler konsekvensene; ressursmangel, klimaendringer og truet livsgrunnlag, ved hjelp av et slør. Vi dreper fattige først. Er det en forbannelse? - Dette som man etter vekstøkonomiens fremtreden ikke vil forandre, selv om det er det vi må, for å overleve?

Konservatismen erkjenner ikke menneskets plass i naturen. Den tar med seg mennesket så langt bort fra skaperverket at det eneste man fokuserer på, er mennesket. De uendelig kompliserte men livsviktige sammenhengene i økosystemet, som mennesket og ulike kulturer er en liten men vesentlig del av, legger den slør over. Dyr ler man av. I hvert fall mennesker som bryr seg så mye om firbente skapninger at de snakker om deres rettigheter.

Kokkens evner overskygger langt ydmykhet og respekt for påskelammet, som en gang var et bilde på det viktigste menneskeheten har fått. "Det er ikke rettferdighet for dyr, men medmenneskelighet som er viktig", ler de, mens de kaster restene fra lammemåltidet i søpla, og dermed okkuperer jord til egen søppelproduksjon, i land der mennesker sulter.

Mange urfolk har et ydmykt forhold til naturen uten å vite at fisk, fugl, mink og aper er langt mer lik mennesket enn vi tidligere har trodd, også mentalt. Fisk føler smerte, fugl kan bruke språk for å bli forstått av mennesker, ape kan telle mye raskere enn et menneske, og mange dyr i naturen, bl.a. delfiner, kan velge å bruke "verktøy".

Det er ille å studere en katt som leker med en levende mus innvollene tyter ut av. Men vi unnskylder den fordi den er et dyr. Jeg undres på om det er dyret i oss som lar oss fortrenge måten vi behandler dyr på i oppdrettsanlegg, hønserier og pelsdyrfarmer. Velsignet være de som bryr seg også om dem!

Med tanke på at livsgrunnlaget vårt er truet, og med tanke på at sammenhengene er så kompliserte at vi aldri kan forstå dem fullt ut, er det nettopp mer omfattende ydmykhet verden trenger. Vi trenger ny kultur og ny forståelse av oss selv, og et første skritt er å ta av det konservative samfunnets burka, slik at man ser tydeligere.

Audun Hjertager

Kirkeverge, marinbiolog og medlem av Miljøpartiet De Grønne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt