Verdidebatt

Den ulykk­salige koblingen

Saklige argumenter blir avvist fordi de knyttes til avsenderens religiøse ståsted.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da debatten om aktiv dødshjelp blusset opp i kjølvannet av Brennpunkt-dokumentaren «Den siste reisen», skrev KrFs Olaug Bollestad en kronikk på NRK Ytring om dette temaet. Kronikken var saklig og god, og brukte kun allmennmenneskelige, fornufts- og omsorgsbaserte argumenter. Teksten bar preg av at Bollestad selv er sykepleier. Religiøse argumenter var totalt fraværende. Like fullt var reaksjonen forutsigbare kommentarer som «innlegget bærer preg av et kristent livssyn» og «la folk bestemme over sine egne liv. Det kan ikke overlates til 2000 år gamle spøkelser, med tvilsom sannhetsgehalt».

Dette gjenspeiles i måten norske medier dekker temaet aktiv dødshjelp på. Når andre land har stemt over dødshjelpslover, leser vi ofte: «Den katolske kirken har gått sterkt i mot lovforslaget.» Problemet er bare: Det er faktisk ikke religiøse argumenter som dominerer dødshjelpsdebatten. Det er særlig medisinsk-faglige og juridiske innvendinger, og en bekymring for at legalisering vil føre til et press mot sårbare individer. Mange frykter en endring i vår vilje som samfunn til å ivareta de svakeste og mest hjelpetrengende blant oss.

De religiøse motivene kan være viktige for KrFs velgere – men i dødshjelpsdebatten er de irrelevante. Eller enda verre: De virker mot sin hensikt. Mange i vårt samfunn er fiendtlig innstilt til det de opplever som kristendommen, islam og andre religioners forsøk på å bestemme over folks liv. Selv om Bollestads kronikk like gjerne kunne vært skrevet av meg selv, ble hennes rolle som kristen KrF-politiker brukt til å avfeie hennes ikke-religiøse argumenter.

Jeg skrev før valget i 2013 at «KrF er en ulykke for norsk politikk». Det ulykksalige er denne koblingen mellom religion og politikk, som gjør at fornuftige og saklige argumenter kan bli avvist bare fordi avsenderen er religiøs. Vi trenger noen som kan ivareta verdisakene i et samfunn der kristendommen har mistet sin posisjon som moralsk rettesnor. Hva er viktigst for KrF – religionen eller verdiene?

FØRST PUBLISERT I SPALTEN KLARTEKST I VÅR TLAND 23. MARS 2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt