Verdidebatt

Tiden er moden for en ny norsk Midtøsten politikk

Selv om regjeringsforhandlinger og de sonderinger som er nødvending ikke er kommet i gang i Tel Aviv, er det klart at haukene i israelsk politikk vil regjere de kommende år.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det blir mer av den samme politikken som ikke virker, som ikke gir Israel sikkerhet, og som heller ikke gir rettferdighet for palestinerne.

For de som hadde håpet at valget skulle bidra til at fredsforhandlingene skulle komme i gang igjen, er valget en skuffelse. Netanyahu er klokkeren på at han ikke vil ha en palestinsk stat. Det må bety en fortsatt okkupasjonspolitikk, og det må bety at en vil forsetter å bryte folkeretten med å etablere nye bosettinger på okkupert land.

Norge kan ikke passivt være tilskuer til at palestinerne blir undertrykt og trakassert. Tiden er overmoden for etableringen av en palestinsk stat, og tiden er moden for at Norge anerkjenner staten Palestina. 70 prosent av FNs medlemsland (135) nå har gjort. I løpet av høsten har parlamentsflertall i Storbritannia, Spania, Frankrike og Irland stemt fram uforpliktende vedtak om å anerkjenne Palestina som stat. Også i Danmark og Finland er det stor vilje til å anerkjenne Palestina, slik Island allerede har gjort.

Målet om en selvstendig palestinsk stat har vært en sentral del av norsk midtøstenpolitikk i flere år, og er også den nåværende regjeringens uttalte mål. Likevel har norsk politikk fram til i dag vært basert på at staten Palestina ikke kan anerkjennes før det foreligger en avtale mellom partene. En slik avtale vil en ikke få med Netanyahu som statsminister, vi kjenner hans uttalelse fra valgkampen om at«det blir ingen palestinsk stat på min vakt». Dette kompromissløse budskapet gjør at Norge ikke kan vente på en framforhandlet avtale mellom Israel og Palestina – og da er valget for Norge enkel: de må anerkjenne Palestina som en egen stat så snart det er praktisk mulig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt