Verdidebatt

Få barn gir lite goder og pensjon – ett TABU å endre retning

Erna Solberg lovet i går på «kvinnedagen» at enten omstiller vi nordmenn oss ellers blir det mindre lønn og færre goder. Men hun nevnte som vanlig ikke det helt store TABUET i Norge, vi trenger høyere fødselstall med en ny godt oppdradd generasjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For litt over 2 år siden kom en perspektivmelding fra daværende rød-grønne regjering – den tidde også helt stille om det helt store TABUET i Norge nemlig Norges fødselsunderskudd.

Få norske politikere vil overhodet prate om «Hva en økning i barnetallet ville bety for bærekraften i samfunnet?» For åpner man for en slik diskusjon kommer ånds-feminismen skrikende på banen og roper «konservatisme, bakstreversk kristendom, kvinnehatere osv» og det skjer neppe at vi omvender oss før vi tvinges til å legge betydelig mere til rette for økte barnetall, enn i dag. Vi vil heller gå under enn «å bite i det sure eplet» og innrømme den totalt feilslåtte politikk på mange avgjørende områder siden 60 tallet. I 60åra var fødselsraten i Norge på ca 2,8 barn, hvilket er ca 0,7 barn over behovet for å overleve – i dag ligger samme tallet rundt 1,85 barn. Og vi kan legge til at arbeidsmoralen til haugianerne, de som brukte mere på reinvestering i bedriftene en på seg selv – er noe vi nordmenn knapt har hørt om og i hvert fall ikke bryr oss om.

Undertegnede har ved flere anledninger hørt blant annet med Statistisk Sentralbyrå om de kjenner til et slikt tallmateriale som ville si noe om hva en økning av barnetallene ville si for nasjonaløkonomien, men mot normalt, besvarer de ikke henvendelsene. Min vurdering er at dette er et av de helt store TABUENE i Norge i dag, men vil heller ødelegge nasjonens bærekraft en innrømme at man tok alvorlig feil med å henvise til prognoser som kunne fortelle oss hver viktig barnetallet er for en nasjons demografi og utvikling og til sist overlevelse både fysisk og kulturelt. Isteden er vi utsatt for en kulturrevolusjon også siden 60 tallet som bidro til også de lave barnetallene! Alt henger i sammen med alt og laster vi opp alt vi har i ei skute så går alt til bunns den dagen det går hull i skuta. Vanskeligere er det ikke – men innrømmelsen av dagens feile retning og omsnunaden ønsker vi ikke.


Nedenfor kan du blant annet lese hva tidligere Sentralbank sjef Hermod Skånland sa om saken i Aftenposten den historiske datoen 11.09.2001. Han skrev om «Barna vi må savne» og i ingressen til Skånlands artikkel leser vi: «Kombinasjonen av eldrebølgen og lave fødselstall vil skape alvorlige finansielle og realøkonomiske problemer i de fleste europeiske samfunn, også i Norge. Det vil knapt være noen annen vekst i yrkesbefolkningen enn fra innvandring - som neppe blir stor nok til å dempe press i arbeidsmarkedet, advarer prof. H.S ved Handelshøyskolen BI». Mot slutten tilføyer Skånland: «Vi kjenner eksempler på at folketallet har gått ned på grunn av epidemier, hungerskatastrofer eller krigshandlinger, men at en hel folkegruppe som den europeiske viser tegn til å forvitre som et resultat av enkeltmenneskenes egne valg med hensyn til barnefødsler, er noe fundamentalt nytt.» Han avslutter kronikken med følgende: «De økonomiske virkninger kan vi, riktignok med betydelig usikkerhet, analysere oss frem til. De politiske, sosiologiske og kulturelle konsekvenser er kanskje langt viktigere, -.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt