Verdidebatt

Hodeløst av NRK

Å presentere et intervju med Mulla Krekar uten et eneste konfronterende spørsmål, er fullstendig halsløs gjerning av NRK

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når Mulla Krekar slipper til i NRK, er det ikke det norske publikummet han taler til. Han taler til dem han vet vil lyttte til ham som religiøs autoritet både i og utenfor Norge. Man trenger ikke tvile et sekund på at Anders Magnus' intervju med mullaen vil gå verden rundt og finne sitt publikum.

Den som skal intervjue en ekstremist som Mulla Krekar, må ha minst to egenskaper: For det første kompetanse på islam og på den ekstreme variant av islam som mullaen forfekter, for det andre en allmenn journalistisk kompetanse til kritisk tilnærming til intervjuobjetet.

Anders Magnus besitter ingen av disse evnene. Det gjorde heller ikke den VG-journalist som for noen måneder satte et mikrofonstativ foran lederen i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain. I stedet følges både i NRK og VG det journalistiske prinsipp å la intervjuobjektet få tale fritt og avsløre seg selv gjennom sine uttalelser.

Ja, overfor et norsk publikum avslører mullaen seg ettertrykkelig. Men det gir mullaen katten i. Verden er ikke lenger norsk, den er ikke en gang bare global, den er digital. Intervjuet med Mulla Krekar vil få en virulent spredning på nett, men det publikum vil få se, er en mulla som får prate uimotsagt og en intervjuer som endog sitter og nikker. I de fleste steder av verden er det etr tegn på servilitet.

Hadde Anders Magnus hatt den kompetansen han ikke har, hadde han visst hvor han skulle trykke for å kjøre mullaen til veggs. Det hadde vært den minste sak om man bare kunne håndverket. Det hadde samtidig vært et budskap overfor Krekars potensielle tilhengere at han er en vaklende autoritet så sant han får kvalifisert motstand. Det var han ikke i nærheten av å få.

At norske journalister er inkompetente i religiøse spørsmål, har jeg sett utallige eksempler på. Men slik verden er i ferd med å bli, er dette en farlig inkompetanse - farlig i forhold til realitetene som slik journalistikk utilsiktet dekker over, farlig fordi det gir ekstremismen følelse av å ha spillerom. Norske medier bør ta mange runder med seg selv før man neste gang setter en mikrofon foran folk som Mulla Krekar og Ubaydullah Hussain.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt