Nina Karin Monsen

30

Hva er lykke?

I våre dager er det mange som ikke vet forskjell på velvære og lykke. En stor del av befolkningen skaffer seg bare velvære.

Publisert: 23. feb 2015

Når det skrives om lykke, nevnes ofte de små tingene i hverdagen. Solen skinner, endelig kom regnet, et godt smil, noe gleder oss. Vi kan leve lenge på litt glede. Uansett hvor vi befinner oss, og hvilken tilstand vi er i. De små gledene heter det. De kan komme opp i tusen, de er allikevel ikke lykke.

Det er bare velvære. Når vi bor et sted der solen alltid skinner, alle er morgenfriske, klarer alt, går de lengste turer, ustanselig ringer i mobilen, og smiler iherdig til hverandre, og ellers har alt de trenger, kan misnøyen være større enn noensinne. Tomhet og meningsløshet presse seg på. For mye solskinn, for mye natur, for mye av alt dette, kan være utrolig slitsomt. 

Blir det for mye velvære, blir det også en pine. Vi skal være glade for at komfortsonen ikke er permanent, og for at vi må tåle mange påkjenninger, svakheter, smerte og lidelse. Det gjør oss virkelige, levende personer. Vi har et kors å bære, alle sammen. Velvære burde høre til det som skal rasjoneres. De som hele tiden forsøker å leve i en tilstand av velvære, blir langsomt men sikkert avhengig, tom og depressiv. Depresjon er årsak til mange dårlig levde liv og mange selvmord. På WHOs statistikk har den lenge ligget på andre plass på verdensbasis.

Velvære. I våre dager er det mange som ikke vet forskjell på velvære og lykke. Av den grunn fortsetter en stor del av befolkningen å skaffe seg bare velvære. De reiser til syden, de trener, de vil på internett, de vil være venner med hele verden, de smiler til alle, de vil så gjerne tro at de er lykkelige. Når de er ulykkelige, tror de at velvære hjelper. Elsk alle og de elsker deg, tror de, men kjærligheten rammer dem allikevel ikke.

Lykke er å få det man virkelig trenger. Spørsmålet om lykke er totalt personlig. Det er å få tilfredsstilt et grunnleggende behov som går rett inn i personligheten, hodet, hjertet, kroppen, i det livet en lever. Det har en forandrende kraft. Den utsultede blir lykkelig, når han eller hun endelig får mat, og den fortsetter å komme. Den tørste når det kommer friskt vann, og det fortsetter å renne. Når det en trenger er der, er varig og til å stole på. Noen av de lykkeligste barn jeg har sett var to gutter som slapp å sove ute i teltet med faren en påske. Han tok dem etter noen dager i 20 kuldegrader  med inn på et hotell, og de fikk mat i restauranten. Den store gleden sto som en sky rundt dem. Vi andre som satt der kjente bare velvære.

Absolutt. Lykke er ikke relativt, det er absolutt. Det eneste som gjør oss lykkelig er når de dypeste og aller mest personlige behovene blir innfridd på en varig måte, enten de er fysiske, psykiske, sosiale eller åndelige. De må også bli innfridd på en slik måte at ikke noe er krenkende og uverdig. Sult, tørst, dødsangst, sorg, dyp fortvilelse, utestengning, forlatthet, opplevelse av meningsløshet og tomhet, forteller selv hva lykke dreier seg om. Moderne mennesker som har dekket alt de trenger av materielle behov, kan bare vanskelig kjenne denne lykken. 

I moderne vestlige samfunn lever de fleste bekvemme liv, selv om der er sykdommer og plager. De er kanskje lykkelige, men de vet det ikke. Det de mangler er ofte kjærlighet. Eller et meningsfylt arbeid. Være nyttige for andre. Leve i et kjærlig fellesskap, med respekt, gjensidighet og harmoni. Det største problemet er at mennesker ikke kjenner seg selv som person. De vet ikke hva de virkelig trenger, de kjenner ikke sitt hjerte, sin kropp, sitt hode – de er langt borte fra sitt innerste. De vet ikke sin nød. De har det så godt.

Materialismen. Virkelig lykke er definert bort av den selvforherligende materialismen og individualismen i «verdens beste land» og av mangel på åndelighet. Mange har akseptert at det er best at det er slik, det beste er å leve alene og reise verden rundt. De har akseptert konkurransesamfunnet, grådigheten, korrupsjonen. De velger stadig det overflatiske livet og bruker velvære som metode. Dagene går med til slit, kamp, underholdning, opplevelser som henger utenpå som nye bobler, til et liv som forteller dem at det beste av alt er velvære, velferd, rus og flukt. De skal glemme sitt eget mørke sinn, overse andres, og spille sitt skuespill om det normale liv.

Lykke er og har alltid vært, det varige fellesskapet og trofast kjærlighet som er verdt vår respekt. Det er hva vi alle virkelig trenger. Andre som vi er glad i og som er glad i oss. Denne tilhørigheten som vi kan verdsette den og gjengjelde, og som er til vårt felles beste. Der hvor det ikke finnes godhet, kjærlighet og sannhet er det ingen lykke.

Løgnen. Spesielt løgnen uthuler alle relasjoner. Som dråpen som uthuler fjellet. Selv hvite løgner blir langsomt til ondskap. Ondskapen gjør ansikter forgremmet, gjør alt smått og usselt, hatet besetter og forstyrrer alle relasjoner. Å være ulykkelig, er ikke å mangle velvære, men være rammet av løgn, ondskap, hat og systematisk forminskning i nære relasjoner og i egen relasjon til andre og til Gud.

Den store lykken er som den store forelskelsen. Den frelser oss. Vi kan tenke på den og de vi virkelig elsker og er glade i døgnet rundt, bare tanken alene gir oss mening og energi. Eller vi kan utføre en innsats som øker lykken for mange andre og oss selv. Vi skal selv være tilstede som ekte personer. Vi skal gjøre det gode i viktige øyeblikk. Vi skal tenke på det gode, sanne og skjønne, og glede oss over dem, se at de hører sammen i et hele.

Det virkelig sanne, skjønne og det gode varer. Som filosofen og politikeren Boethius (480-524 e. Kr.) skrev i Filosofiens trøst: «Lykke er å skue Guds godhet i kosmos.» Da satt han i fengsel og ventet på en grusom henrettelse som ble iverksatt. Han tenkte på det mest varige av alt og klarte å beholde både sin forstand og menneskelighet.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 23.2.2015

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Nina Karin Monsen. Gå til den siterte teksten.
Lykke er å skue Guds godhet i kosmos

Det er en sannhet med ufattelig dybde. Noe å leve for og noe å dø på.

Takk for et interessant innlegg :)

Kommentar #2

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Nina Karin Monsen. Gå til den siterte teksten.
Absolutt. Lykke er ikke relativt, det er absolutt. Det eneste som gjør oss lykkelig er når de dypeste og aller mest personlige behovene blir innfridd på en varig måte, enten de er fysiske, psykiske, sosiale eller åndelige. De må også bli innfridd på en slik måte at ikke noe er krenkende og uverdig. Sult, tørst, dødsangst, sorg, dyp fortvilelse, utestengning, forlatthet, opplevelse av meningsløshet og tomhet, forteller selv hva lykke dreier seg om. Moderne mennesker som har dekket alt de trenger av materielle behov, kan bare vanskelig kjenne denne lykken.

Du legger in en forutsettning som du skan skjule deg bak når du nekter mange det som gjør dem lykkelig da deres behov blir infridd. Å elske og bli elsket. Så kan du til enhver tid si at andres lykke er krenkende eller uverdig når deres lykke krysser din tro og hva du mener skal være verdig.

(MODERATOR HAR FJERNET EN SETNING)

Kommentar #3

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Mye bra i det du skrev, jeg klarer bare ikke å se at det er noe du egentlig kan stå for personlig.

Syntes også det var mye bra i det hun skrev, men sitter igjen med at alt sammen var skrevet som en skjult jesus reklame, der jesus og troen på han er den ultimate lykken liksom... og glemmer helt å huske på at de som ikke tror på slike påstander fint klarer å være like lykkelige uten...  :)

 

Kommentar #4

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Er det å være lykkelig

Publisert over 5 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
de som ikke tror på slike påstander fint klarer å være like lykkelige

noe vi må prestere?
"Fint klarer å være like lykkelige" - Hvordan kan du vite det?

Kommentar #5

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Darwin

Publisert over 5 år siden

Nei, ikke den store Charles, men hans sønnesønn. Han sier at lykke ikke er en pemanent tilstand, men en forandring av tilstanden til det bedre. Sinnstilstanden til folk flest er jo heller ikke konstant og jevn , den kunne  sikkert fremstilles grafisk som bølger fra morgen til kveld.   Der bølgehøyden varierer fra menneske til menneske.  Fra krusninger rundt normalen, til de store utslag både over og under pari. 

Heldig er den som ikke har de store svinginger i dagliglivet og sjelden eller aldri har vært i nærheten av et pilleglass.  Men også for oss på det jevne er det større lykkesvingninger fra tid til annen.  På plussiden kan det være tiden like før lappen er i handa, den nye bilen, en forelskelse, når barnet ventes. Motgang, sykdom  og ulykker rammer mange og gir nedturer. 

Forventninger.  En sparer og sparer til noe som en trenger og ser fram til. Men nå er det billig å låne, løp og kjøp - produktet kommer i hus omgående og det er plutselig  ikke så morro lenger.  Noen har shopping som hobby og koser seg  med kreditkortet,  men den hobbyen følges gjerne av en økonomisk og psykologisk nedtur.

Folk har normalt en sterk drivkraft til å gjøre sin situasjon bedre.  Det er forklaringen på at kapitalismen lever, mens kommunismen er død. Det er en lykke å kunne skape noe og se fram til resultatet, enten det nå er denne hytta en bygger, eller firmaet en skaper og gjerne utvider. Et system der slike tanker og ønsker er forbudt strider mot grunnleggende overlevelsesinstinkt.   På idrettsfronten er vinnerinstinktet  fullt ut akseptert, til og med  bejublet.  Og lykken er sikket stor for utøveren som ser at resultatene blir bedre for hver dags trening. Med en drøm om snart å stå øverst på pallen. 

Skole og næringsliv nyter godt av de samme  instinkter.  Bakdelen er selvfølgelig at noen faller helt utenfor, langt på undersiden av normalen.

Kommentar #6

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Hva vet jeg om det og bedre, hva VET Monsen om lykke? Spørsmålet her er om den som ikke tror på eldgamle påstander i en gammel bok kan være like lykkelig, eller lykkeligere, enn en som ikke tror på slike påstander, hva tror du? Tror du det er utslagsgivende å tro på gamle påstander for å være lykkelig? Eller tror du kanske at de som ikke tror, og som ikke finner noen lykke i å gasse seg ned i falske håp, lovander og trusler, kan finne lykke av og i andre ting?

Det tror jeg, eller vet jeg. Har mange ting som gir meg følelse av mestring, glede og lykke jeg (ting som for meg er mer eller mindre sammenfallende og som gir meg lykke følelsen). Som når jeg smir noe jeg aldri har smidd før og får resultatet til å bli veldig bra. Er ikke for ingenting jeg kaller smia mi lykkebua :)

Men du tror altså at man er nødt til å ha, som Monsen her påstår, en innbildning om en gud for å føle lykke? Du tror altså ikke at folk er i stand til å føle lykke på forskjellige nivåer og av forskjellige ting og at den religiøse "lykkeføleelsen" Monsen tydeligvis har er et substitutt for annet som gir følelsen av lykke?

 

I så fall tror religiøse fryktelig godt om seg selv...

Kommentar #7

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Hva jeg tror?

Publisert over 5 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Spørsmålet her er om den som ikke tror på eldgamle påstander i en gammel bok kan være like lykkelig, eller lykkeligere, enn en som ikke tror på slike påstander, hva tror du

Det som slår meg ut fra det du skriver, er at du virker ganske bitter.
Og bitterhet er ikke hva jeg forbinder med lykke. 

 

Kommentar #8

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Det som slår meg ut fra det du skriver, er at du virker ganske bitter.
Og bitterhet er ikke hva jeg forbinder med lykke.


Hva skulle jeg være bitter på? Nå tror jeg du leser noe mellom linjene som ikke står der :)

Jeg er klar over at vi er vår egen lykkes smed og det er jo det jeg sier. Noen tror at troen på gudelige påstander er den ultimate lykken, jeg gjør ikke det, da jeg vet at det fint går an å være lykkelig uten slike innbildninger. Jeg vet også at det å sette pris på de små øyeblikkene i livet er det som gir meg glede og hvorfor skullejeg være bitter på det? Det eneste jeg i så fall ville vært bitter på er religiøses innbildninger om at deres lykke er så mye større enn andres fordi de tror på gamle påstander, men jeg er ikke det heller, jeg påpeker bare det selvsagte her, at man fint kan være lykkelig uten troen på en eller annen gud og ut i fra det leser du at jeg er bitter?

 

 

Kommentar #9

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 5 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Syntes også det var mye bra i det hun skrev, men sitter igjen med at alt sammen var skrevet som en skjult jesus reklame, der jesus og troen på han er den ultimate lykken liksom... og glemmer helt å huske på at de som ikke tror på slike påstander fint klarer å være like lykkelige uten..

Jeg tenker at det er forskjell på og forstå med forstanden og å forstå noe med klokskap. Man kan snakke om respekt, uten å forstå respekt. Man kan vise respekt for noe, men ha sine blinde soner, og dermed fjerne seg fra sin menneskelighet.

Jeg tror absolutt på at man i livet trenger mening mer en det å ha det materielt godt. Lykke er ikke fravær av smerte, men å kunne leve meingsfulle liv med både smerte og glede. Kunne kjenne på det livet forteller en. Jeg ser spor av dette i argumentene i hovedinnlegget. Så har jeg med meg en historie av Monsens tekster slik at jeg vet at det bak settningen "De må også bli innfridd på en slik måte at ikke noe er krenkende og uverdig" ligger en tanke som er langt fra det som ellers formidles i teksten. Det er grupper som ikke får være en del av den kjærlighet og respekt som forsøkes formidles. Som ikke er en del av dette felles "vi", som vi skal gjøre godt mot, fordi det også gjør egne liv mer rike, mer meningsfulle.

Kommentar #10

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Lykke kan vell oppleves ulikt fra person til person. Tror vell ikke alle blir lykkelige av akkurat det samme.

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
13 dager siden / 2993 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
11 dager siden / 1692 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
11 dager siden / 1560 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1293 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
16 dager siden / 1098 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
21 dager siden / 671 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere