Anne-Helene Ose-Johansen

10

Vårt ansvar at så mange dropper ut

Nesten halvparten fullfører ikke videregående skole på forventet tid. Tragisk ikke sant? Jeg er ikke så sikker.

Publisert: 20. feb 2015

Tidligere, før en eller annen skolereform, var videregående skole et valg. På den ungdomsskolen jeg gikk, var det ikke forventet at alle skulle gå videre på skole. Hvis du heller ville jobbe på butikk rett etter ungdomsskolen, var det greit. Det var ikke noe mindreverdig i det. 

Det var akseptert å jobbe på verksted, manuelle jobber var godt nok. Du ble ikke fremstilt som en byrde for samfunnet hvis du valgte vekk skolen, det var ingen krav om minst bachelorgrad innen ditt 22. leveår.

Vi ble dessuten konfrontert med statistikken som viste at i det lange løp ville det lønne seg å begynne å jobbe som 16-åring, framfor å gå på skole ti år til og attpåtil ende med et stort studielån. Valget var lett for mange. 

Skeptisk. I dag blir du kalt en «drop-out» dersom du ikke fullfører videregående innen fem år. Jeg er skeptisk til begrepsbruken. Jeg er kritisk til fremstillingen av navende ungdom som sleipe utnyttere. Jeg tror navingen kan være uttrykk for håpløshet og være et stille opprør mot samfunnets urimelige krav  – et krav vi i foreldregenerasjonen har tredd nedover hodene på ungene. Dessuten er ikke all naving naving. 

Noen ungdommer sliter så mye med helsen at skolegang blir uaktuelt å gjennomføre innen fem år, som er normert tid. Noen ungdom får ikke den tilretteleggingen de trenger. Noen har ikke fått den oppfølgingen de har trengt gjennom hele grunnskolen, de har blitt sviktet av samfunnet som siden fordømmer dem. 

Det er flere med lave grunnskolepoeng som ikke fullfører videregående enn blant dem med høyere poengsum. Kan hende er det de samme som taper kampen om de ufaglærte arbeidsplassene, som det stadig blir færre av. 

Skaper klienter. Grunnene til at ungdom dropper videregående er sammensatte. Som samfunn må vi være varsomme i omtalen av disse ungdommene. Vi må tenke verdighet, for samfunnet skaper klienter når verdigheten uteblir. 

Det er tragisk at samfunnet har skapt drop-out-ungdommen. Ved å uverdiggjøre dem som ikke når opp til våre høye forventninger, skaper vi outsideren som ikke føler tilhørighet. Det er min bekymring. 

Samfunnet må gi ungdom som sliter på skolen verdighet - ikke fordømmelse. Det er vi som har sviktet – ikke ungdommen som har lurt seg unna.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 20.2.2015

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lilli Spæren

172 innlegg  2067 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Anne-Helene Ose-Johansen. Gå til den siterte teksten.
Samfunnet må gi ungdom som sliter på skolen verdighet - ikke fordømmelse. Det er vi som har sviktet – ikke ungdommen som har lurt seg unna.

Mange unge har ofte store bekymringer å bære på sine skuldre. Noen bærer så tunge byrder at de knapt tror på en framtid.

Depresjon og angst som mange strever med, gjør det ikke enkelt å fokusere på studier. Dessuten har Norge blitt en nasjon med høyt utdannede allerede, og mange av disse strever også med å skaffe seg jobber.

Mest av alt trenger de kanskje hjelp til å få livsmot.

Kommentar #2

Anne-Helene Ose-Johansen

10 innlegg  70 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Ikke sant? Det er dette som er så viktig: Å forstå at de som ikke klarer mer skole ikke er late unnasluntrere, men like verdige mennesker som oss selv og at det alltid ligger grunner bak de valgene vi/de tar. 

Jeg tenker at vi alle kan bidra til å gjøre utenforskapet mindre, om ikke borte, ved å være åpne og inkluderende i vår omtale av andre mennesker. Det handler ikke om de og oss, bare om oss. 

Kanskje presset på ungdom ville blitt mindre dersom vi i ble flinkere til å se den enkelte som hun er, ikke slik vi drømmer om at hun skal være?

 

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
29 dager siden / 1947 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
28 dager siden / 1687 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
21 dager siden / 1651 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
29 dager siden / 1610 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
20 dager siden / 1490 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
18 dager siden / 1437 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
22 dager siden / 1377 visninger
170 år med misforståelser
av
Joanna Bjerga
8 dager siden / 967 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere