Verdidebatt

Palestina blir ICC medlem – betyr det noe?

Fra 1. april i år blir Palestina medlem av ICC http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2015/01/un-chief-palestine-join-icc-april-1-20151725815876826.html

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva det innebærer synes uklart. Mange norske medier har ensidig slått fast at det vil innebære at Palestina vil trekke Israel inn for retten for brudd på folkeretten når det gjelderbosettingene, kolonisering, muren, blokaden, bombingen av Gaza og kollektive avstraffelser.

Flere forskere mener at det kan bli vanskelig for palestinerne å få Israel dømt, En av dem er forsker Cecilie Hellestveit, som jeg har sett si at det mangler bevis på de israelske krigsforbrytelsene. Så er det klart at også Palestina kan bli dømt for krigsforbrytelser av ICC. Mens andre tror at de israelske overgrep er for politisk til at ICC vil dømme. En dom vil terge USA – og er ICC domstolen så uavhengig at den er upåvirkelig av hva USA vil menes? USA og Russland har signert, men ikke ratifisert traktaten om den internasjonale straffedomstolen(engelsk:International Criminal Court derav ICC)

Det er også klart at ICC domstolen bare vil dømme om forbrytelser er skjedd etter 1. juli 2002, datoen da traktaten ble vedtatt. Så ikke under noen omstendigheter vil ICC dømmer I/P for krigsforbrytelser før den tid – men om en vil tillegge forbrytelser begått før 2002 større betydning fordi de har pågått i mange 10 år er uklart, men fult mulig.

Israel har reagert med raseri på Abbas' initiativ for å få Palestina som medlem av ICC og mener palestinerne ødelegger fredsprosessen. Som straff for Palestinas ICC-søknad har Israel holdt igjen nesten 1 milliard kroner i skatter og avgifter som landet har krevd inn på vegne av palestinerne. I kjent stil har Netanyahu stemplet søknaden som hyklersk og slått fast at Hamas' aktiviteter ville gjøre en palestinsk tilslutning til ICC mer skadelig for Palestina enn for Israel. Da henviser han nok til eventuelle krigsforbrytelser begått av Hamas.

Israel er ikke medlem av ICC, menDen internasjonale domstolenhar jurisdiksjon over mulige forbrytelser som er skjedd på medlemslandenes områder, så det holder for å få en eventuell rettskraftig dom at Palestina er medlem av ICC.

Det er valg i Israel om to måneder. Et valg som (igjen) er svært viktig for både fredsprosessen og for interne israelske forhold. Det Palestinske ICC medlemskapet kan tirre israelere, og fremme den ekstreme høyresiden i Israel, slik at israelsk politikk overfor palestinere blir mer aggressiv.

Det blir spennende å følge hva som skjer – men tiden er overmoden til at det internasjonale samfunn skal sitte som passive vitner til de israelske overgrepene mot palestinerne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt