Kommentar

Kunsten å bli krenket med et smil

Seks tips til muslimer og andre som ikke liker å bli tråkket på.

Kristne er like uenige om trykking av karikaturer fra Charles Hebdo som andre. Mens en folkelig høyreside roper «trykk i vei», maner en litt mer elitistisk venstreside til respekt og forsiktighet.

Men kristnes diskusjon gjelder kun islamkritiske karikaturer. Satire rettet mot kristendommen gidder vi knapt diskutere. Det er lenge siden vi overlevde Life of Brian. Og hvis du spør oss hva vi egentlig mener om muhammedkarikaturene, er alle i enige: Innerst inne forstår vi ikke hvorfor muslimene gidder å bry seg.

År med ondskapens yppersteprest Otto Jespersen har gitt kristne tung kompetanse i å leve med krenkelser. Det ville være direkte uansvarlig å holde denne for oss selv. Derfor seks enkle selvhjelpstips:

1. Bli en del av majoriteten

I andre deler av verden blir kristne fortsatt krenket av karikaturer og satire. Da snakker vi om kristne som enten er en minoritet, fattige eller begge deler. I 2008 trykket en indisk avis et bilde av Jesus med en øl i den ene hånda og en sigarett i den andre. De kristne ble så rasende at de stormet redaksjonslokalet etter gudstjenesten.

Du ser ikke for deg norske kristne ungdommer droppe ølen etter fredagsmøtet for å prioritere noe sånt.

2. Bli markedstilpasset

For 40 år siden skjønte kristne at det ikke fungerte å skremme med helvete. Siden da har kristen rekruttering i Norge handlet om å gjøre seg attraktiv for målgruppen. Det har de gjort ved å framstå som kule og humoristiske, og ved å le enda høyere enn ikke-kristne av satire. Nå er Jesus så kul at det nevnte bildet av ham med sigg og øl kunne hengt på kontoret til hvilken som helst ungdomspastor.

3. Bli sekulær

Rockeprest Bjørn Eidsvåg er symbolet på hele Kristen-Norges utvikling: Da han var ung på 70-tallet, var mange kristne opptatt av å ta avstand fra verden. Til deres bestyrtelse omfavnet Bjørn den verdslige underholdningskulturen og ble til slutt helt integrert. Nå er det nesten ikke noen tro igjen å krenke hos ham. Det eneste han blir provosert av, er folk som tror mer på Gud enn han gjør.

4. Krangl med hverandre

Når folk får lov til å tolke sin egen religion, blir det mye intern krangel. Da jeg spurte en kristen venn hva hun ble støtt av, svarte hun: «Av kristne som mener jeg ikke er god nok fordi jeg er liberal.» Kristne opplever seg fordømt av hverandre hele tiden fordi de er uenig om bibelforståelse og homofile ekteskap. Noen skarve karikaturer blir bare krusninger til sammenligning.

5. Send satiren videre

Kristne har for lengst funnet ut at satire rettet mot Gud og Jesus egentlig ikke er rettet mot Gud og Jesus. Den er rettet mot med de kristne, fortrinnsvis noen andre kristne, som har gitt et skjevt bilde av Gud og Jesus. Derfor sender de alltid krenkelsene videre til noen som er mer konservative enn dem selv. Til slutt ender den opp hos den gruppen jeg omtaler i neste punkt.

6. Møt satiren med et smil

Det finnes fortsatt en liten minoritet av konservative kristne. De er i teorien fortsatt krenkbare, men bare i teorien. De vet nemlig at satirikeren en vakker dag vil sitte med skjegget i postkassen. Derfor føles det mer naturlig å synes synd på vedkommende enn å bli sint. En god strategi, siden ingen ting er så irriterende for en satiriker som å bli møtt med et mildt, medlidende smil.

Det ordner seg

Selvsagt trenger ikke muslimene denne listen for å utvikle seg i samme retning. I et rikt, liberalt samfunn som Norge skal du være veldig standhaftig for å holde ut som fundamentalist over lengre tid. Når noen kristne fortsatt kalles konservative, er det fordi definisjonen har endret seg betydelig siden 1980.

Se bare på Smiths venner, som jeg vokste opp i. Da jeg var barn, brukte kvinnene lange skjørt og en slags hijab, alle sammen. Nå bruker ingen det. En forsker regnet på hvor mange de ville bli, siden de hadde så store barneflokker. De oppdaget prevensjonen lenge før de nådde det tallet.

Jeg ser det samme hos mine muslimske venner. Da de kom til Norge, var de konservative. Jentene måtte holde seg innendørs. Nå er de avslappet og integrerte. Rett og slett fordi folk flest helst vil ha gode, behagelige liv for seg og sine. Religionen følger sakte etter.

Fremmedfryktere som Pegida-tilhenger Max Hermansen kan slappe rolig av. Dette vil gå seg til. Å sprenge seg selv i luften vil alltid være forbeholdt spesielt interesserte. Den store majoriteten muslimer i Norge vil ikke ha sharia en gang.

Om ikke veldig lenge vil selv Arfan Bhatti og vennene hans gå tidlig hjem etter fredagsbønnen for å rekke Skavlan. Det er sånn vi mennesker er.

Artikkelen sto på trykk i Vårt Lands papirutgave 20. januar, 2015.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar