Verdidebatt

Språk er makt

Er Allah og Gud likeverdige begreper?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette skal være et lite innlegg, en kort betenkning, om bruk av ordet Gud, fra en ateists synspunkt. La det likevel være klart at dette temaet i ren religiøs forstand ikke affiserer undertegnede i særlig grad.

Psykologen Rolv Mikkel Blakar skrev boka "Språk er makt" i 1973. Med denne boka ble mange samfunnsengasjerte mennesker svært opptatt av ordenes betydning, deres definisjonsmakt, at ord kunne fremstå som viktige elementer i det en kan kalle regulative ideer. Ord, og ordbruk ble politisert, og videre forstått som politiske redskaper.

Jeg ser at i tråden til Sultan (Forenklet debatt om karikaturer) (http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat10/thread11552523/#post_11552523) har en rekke kommentarer blitt slettet, fordi moderator har oppfattet det slik at debattanters kritiske bemerkninger knyttet til Sultans bruk av ordet "Gud" i hans innledningskommentar er oppfattet som "avsporing" (Sultan: "Den store blasfemien mot Gud står uansett ekstremistene bak, som dreper og begår terror i Hans navn"). 

Jeg tror ikke moderator bør oppfatte diskusjon/problematisering om begrepet Gud/Allah som en avsporing. En bør heller oppfatte disputten som en helt reell påpekning av at det her er Sultan som uten videre avklaring, enn si respekt for kristne, tiltar seg retten til å bruke begrepet "Gud". Etter det jeg kan se gjør han dette uten å problematisere begrepet. Han bør vel søke allmenn aksept for dette, i vår kulturkrets, eller evnt, blant kristne?

(I parentes skal bemerkes, i all beskjedenhet, at det synes å foreligge vesentlige ulikheter mellom gudsforståelse i moderne kristendom, og forståelse av Allah innen islam)?

Har forstått at redaksjonen er genuint og engasjert opptatt av å ivareta muslimers følelser.

Synes man burde vektlegge kristnes opplevelse av gudsbegrepet tilsvarende vekt?

Og fremfor alt, fra et sekulært synspunkt, synes begrepene Allah og Gud vesensforskjellige!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt