Verdidebatt

Uren tenkning om ytringsfrihet

Det er svært mye uren tenkning rundt ytringfrihet og karikaturstrid. Mange klarer rett og slett ikke å holde personlige meninger og universelle prinsipper fra hverandre. I det følgende skal jeg tydeliggjøre hva jeg sikter til.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For det første blandes spørsmål om man i sin ytringsfrihet skal kunne begå blasfemi med spørsmål om det er riktig å begå blasfemi. At en ytring må være riktig har derimot aldri vært en forutsetning for at ytringer skal omfavnes av ytringsfriheten. Et slikt krav ville ikke bare satt en effektiv stopper for positivt feilaktige ytringer, men også religiøse prekener og andre ubelagte spekulasjoner. At noe ikke er bevist feil gjør det nemlig ikke riktig. Ved nærmere ettersyn vil den interesserte finne at svært lite er bevist feil, og videre at svært lite er mulig å bevise feil. Dette gjelder i særskilthet, og kanskje i motsetning til hva de fleste virker til å tro, alt som ikke finnes.

Videre blandes støtte til ytringsfrihet med støtte til innholdet i en aktuell ytring. Her er det mange som finner det opportunt å komme trekkende med "burde, burde ikke" argumenter i forhold til en aktuell ytring, mens spørsmålet i forhold til ytringsfrihet aldri dreier seg om "burde, burde ikke". Årsaken til dette er at så fort man må legitimere sine ytringer ut fra andres sentimenter, så har man ikke lenger ytringsfrihet. Ytringsfriheten må altså til enhver tid praktiseres i alle sine former. Dette fordi det er den eneste måten å finne ut om den de facto finnes; og like viktig, for å vise at den finnes!

«Jeg deler ikke dine meninger, men jeg er beredt til å dø for din rett til å hevde dem»

Evelyn Beatrice Hall

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt