Verdidebatt

Motvirk radikalisering ved å oppheve lovstridige koranvers

Lovstridige koranvers om polygami, æresdrap, hevn og jizya bør oppheves slik mormonkirken opphevet åpenbaringsbestemmelsen om polygami i 1890.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Redaktør Erling Rimehaug skrev i Hvordan kan man tolke Koranen (2007): «Koranen sier for eksempel at en mann kan ta flere hustruer hvis han kan behandle alle rettferdig. Rettferdig behandling av kvinner er den egentlige normen Koranen vil formidle, mens polygami er en tidsbestemt ordning som var en tilpasning til det samfunnet som var på profetens tid, hevder disse fortolkerne».

Den 9.9.14 skrev Erling Rimehaug Hva sier Koranen?: «Muslimer mener at Gud ­dikterte hvert ord av Koranen til profeten Muhammed. Å be dem ta et oppgjør med Koranen, er å be dem slutte å være muslimer. Men alle som har prøvd å lese Koranen, vet at det er nødvendig å tolke den [uthevet av meg]».

I Koranen 4:3 står det: «Hvis dere er redde for ikke å gjøre rett mot de foreldreløse, ta til ekte det som passer dere av kvinner, to, tre eller fire».

Ekteskapsloven § 4 lyder: «Ingen kan inngå ekteskap så lenge et tidligere ekteskap eller registrert partnerskap består».

For meg fremstår det som en umulig oppgave å fortolke disse to tekstene slik at de ikke kommer i konflikt med hverandre. Erling Rimehaug gir i sin artikkel heller ikke noe svar på hva man gjør i de tilfeller der det ikke er mulig å forene Koranen og loven. Han kan vel ikke mene at muslimer skal gis immunitet mot straffeloven fordi noe annet ville være en trussel mot deres religionsfrihet til å praktisere som muslimer.

Roger Herz skriver i Dagsavisen idag at: «Ifølge en stor opinionsundersøkelse gjennomført av Pew Research Center i 2013, mener 72 prosent av verdens muslimer at angrep mot sivile aldri kan rettferdiggjøres. Men dette etterlater en minoritet som faktisk mener at angrepene er legitime. Ifølge en meningsmåling fra 2007, mente 16 prosent av franske muslimer at selvmordsangrep og angrep mot sivile var akseptabelt». Jeg antar at flertallet av muslimer er enige om at de verdslige myndigheters lover og regler, ikke bare hva gjelder drap, men også andre lovbrudd, har høyere rang enn Koranen/Hadith ved motstrid.

På områder som æresdrap, gjengjeldelser, flerkoneri, barneekteskap, Jizya, omskjæring, hatefulle ytringer, illegale utenomrettslige straffer, kan Koranen og norsk lov komme i motstrid.

Den franske innenriksministeren Bernhard Cazeneuve sa på Dagsrevyen NRK igår: «Det er spesielt på to områder vi ønsker å styrke samarbeidet. Det ene er å motarbeide fri bevegelse av fremmedkrigere og deres nettverk. Det andre er å bekjempe forhold som fremmer radikalisering [uthevet av meg]».

Mitt forslag er å vurdere nærmere om det er bestemmelser i de islamske hellige skrifter som kan tenkes å komme i konflikt med loven og menneskerettighetene. USA vedtok en lov mot flerkoneri rundt 1890. Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige startet å praktisere flerkoneri fra slutten av 1830-tallet fordi mange menn hadde falt i kamp og derfor kom i mindretall med et tilsvarende overskudd av enslige kvinner/enker.

Grunnleggeren og profeten Joseph Smith fikk en åpenbaring fra Herren om at trossamfunnet kunne praktisere polygyni. Åpenbaringen ble nedskrevet i et av deres fire standardverker, Lære & Pakter kap 132 vers 61: «hvis en mann ekter en jomfru, og ønsker å ekte enda én, og den første gir sitt samtykke – og hvis han ekter den annen og de er jomfruer og de ikke har gitt et høytidelig løfte til noen annen mann – da er han rettferdiggjort».

Da USA vedtok lovforbud, lot de bestemmelsen bli stående, men opprettet en fotnote til vers 61, «offentlig erklæring», inntatt som vedlegg til Lære & Pakter. Presidenten i mormonkirken Wilford Woodruff underskrev den 6. oktober 1890 en erklæring hvor han skrev, jf andre og tredje avsnitt:

«Ettersom Kongressen har vedtatt lover som forbyr polygamisk ekteskap og landets Høyesterett har sagt at disse lovene er i pakt med landets Grunnlov, erklærer jeg herved at jeg akter å innordne meg disse lovene og med den innflytelse jeg har over disse medlemmene i den kirke jeg presiderer over, vil jeg be dem om å gjøre det samme.

Det finnes ikke noe som jeg eller mine medarbeidere har undervist om i kirken i det anviste tidsrom som med rimelighet kan oppfattes som noen oppfordring eller oppmuntring til mangegifte; hvis noen eldste i kirken har ordlagt seg slik at han tilsynelatende har forfektet en slik, har han straks blitt irettesatt. Og erklærer nå offentlig at mitt råd til de siste-dagers-hellige er at de ikke skal inngå ekteskap som er forbudt ved lov».

Bestemmelsen er også tatt inn i kirkesamfunnets sentrale oppslagsverk slik: «i dag er ekteskap med mer enn én ektefelle uforenlig med medlemskap i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige».

I dag er det et relativt lite antall utbrytere som fortsatt praktiserer flerkoneri, barneekteskap og tvangsekteskap og som overhodet ikke har noen organisatorisk forbindelse med mormonkirken, jf Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints. De fundamentalistiske mormonene ødelegger fortsatt noe i 2015 for de moderate mormonenenes ry og rykte, og det til tross for alle de tiltak som er gjort for å ta avstand.

Jeg har forståelse for at moderate, fredelige muslimer ønsker å ta avstand fra radikaliserte muslimers anvendelse av den islamske lære. Men dette er i seg selv ikke nok. Det må framkomme klart av Koranen og Hadith at de demokratiske lover skal følges og at disse er lex superior i tilfelle motstrid. Bestemmelser som står i den norske nettutgaven av Koranen 4:3 og mange flere jeg ikke har gått inn på her, må derfor erklæres døde og maktesløse. Radikalisert innvandrerungdom vil følgelig da ikke lenger kunne bruke de opphevede bestemmelsene som en oppmuntring eller oppfordring til å bryte loven. De moderate muslimene har heller ikke noe å tape på å legge inn fotnoter som viser at versene er opphevet i Norge og Vesten, fordi de jo selv sier at de vil følge norsk lov framfor Koranen i tilfelle uoverenstemmelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt