Verdidebatt

Vesten krenker og islamistene dreper

Når mangelfull kulturforståelse fremmer hat er det på tide å stoppe opp og tenke seg om. Når man ikke evner å sette seg inn i andre menneskers følelser kan ting gå alvorlig galt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Frankrike har 12 mennesker måttet bøte med livet fordi tre menn har hatt behov for å hevne seg. De har hevnet seg hardt og brutalt med maskinpistoler. Ondskapen har vist sitt ansikt.

Vesten reiser seg resolutt og viser sitt ansikt. Det oppfordres nå til å gjøre mer av det som vekket hevntankene hos terroristene. La oss krenke troen deres enda mer ropes det. La oss tegne flere hatefulle tegninger som tråkker på den personen de setter høyest. La oss vise vår forakt enda mer og gni den inn i ansiktene deres med flere kvalmende og krenkende karikaturer.

Hevn avler hevn har jeg lært. Karikaturer skal nå krige mot islamister. Karikaturer som bare vil nøre opp under mer hevn og flere drap.

For hva er det Vesten ikke forstår? Vi lever i vår egen logikk om hva som er rettferdig og urettferdig. Vi er vant til en kultur som fortsatt bærer preg av en religion der hovedtesen er at du skal vende det andre kinnet til. Tilgivelse og forsoning har blitt preket i landets kirker i 2000 år. «Du skal ikke drepe» har vært og er et av budene i den vestlige kultur.

I andre kulturer er det andre logikker. I noen kulturer er ære viktig. Det å «miste ansikt» er det verste som kan skje. Det er en plikt å gjenopprette æren gjennom hevn. På denne måten kan man igjen ikle seg sitt ansikt og sin verdighet igjen. At rettferdighet innebærer å kunne ta liv for å gjenopprette ære har vært og er et av budene i disse kulturene.

Så vesten myrder æren gjennom tegninger og islamister prøver å gjenopprette æren ved å myrde de som krenker dem, og den blodige runddansen er i gang. Hva skal til for å stanse denne ubeskrivelige meningsløse sløsingen med humanitet?

På Facebook og andre steder spres det nå tegninger som krenker muslimenes profet på det groveste. Rettferdiggjøring av egen mildere ondskap skal nå trykke alle troende muslimer ettertrykkelig ned i søla, for det er ikke bare islamister som lar seg såre av dette. Et konstruert, stygt og falskt tankebilde kan illustrere hva jeg mener: Hva om noen som foraktet vår kultur hadde laget en karikatur av kongen vår, en tegning der han naken, i kongekappe står skrevende, med kjønnsorganene fremme, med kronen på hodet og et maskingevær i hendene, med munningen pekende mot en livredd ungdom og med teksten «barnemorder» skrevet over brystet? Hvilke følelser hadde dette vekket i det norske folk?

Jeg stiller meg spørsmålet om Vestens manglende evne til å forstå - at noe kan holdes så hellig for andre mennesker at det river i hjertene når andre tråkker på det - fører til det stikk motsatte av det man ønsker å oppnå.

Jeg er skremt over tanken på at de som marsjerer taktfast i Europa i disse dager vil kunne ta frem skarpere våpen enn karikaturer og ord, og at ikke bare islamister men alle muslimer rammes.

Vi har gode verdier i vår kultur som vi ikke skal endre på av hensyn til andre kulturers verdier, men nå håper jeg at Vesten besinner seg. Det er ikke alt som er greit, selv ikke i ytringsfrihetens navn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt