Verdidebatt

Jemen-faktoren

Hvordan USA og Israel fikk Nigeria til å gjøre helomvending i resolusjonsforslaget om Palestina i Sikkerhetsrådet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Helt opp til en halv time før avstemmingen av resolusjonsforslaget om Palestina i Sikkerhetsrådet den 30 desember 2014 skulle finne sted, var president Abbas trygg på at Nigeria ville  sikre det nødvendige antall på 9 av 15 stemmer for å kunne tidfeste en sluttdato innen tre år for okkupasjonen. (Denne typen forslag kan etter reglene  ikke noen av de fem faste medlemmene nedlegge veto mot hvis 9 av 15 stemmer for.) I løpet av den siste halvtimen ble det klart at Nigeria allikevel ikke ville stemme for forslaget allikevel. Hvilket også betød at USA ikke behøvde å benytte sin vetorett som de motvillig var forberedt på.

"Veien til fred ligger i en fremforhandlet løsning", var Nigerias FN-ambassadørs kommentar etter voteringen.

Hva skjedde?

Det som skjedde går kanskje under betegnelsen "Jemen-presedensen". I 1990 var Jemen den eneste arabiske nasjonen med sete i Sikkerhetsrådet da resolusjonen om USA kunne gå til krig mot Irak etter at Saddam Hussein hadde okkupert Kuwait skulle voteres over. Det var uansett umulig for den sittende regjeringen i Jemen og stemme for en invasjon av et annet arabisk land, og Jemen stemte følgelig i mot forslaget.

Ikke før hadde den jemenittiske ambassadøren senket armen før en diplomat fra USA ved hans side sa: "Dette vil bli din dyreste 'nei'-stemme du noen gang har avgitt." Dessverre var mikrofonene i FN enda ikke blitt slått av, og snart var hele verden kjent med utsagnet.

Tre dager senere kuttet USA sitt bidrag på 70 millioner dollar til Jemen, araberverdenens fattigste land, og levnet ingen tvil hos andre:  De som våger å ikke støtte USAs interesser i FN må betale en høy pris. President George W. Bush gjentok denne trusselen indirekte om 2003-invasjonen i Irak da han sa: "Den som ikke er med oss er mot oss."

Hva var det så USA og/eller Israel hvisket i øret til Nigerias ambassadør U Joy Ogwu i FN en halv time før avstemmingen om Palestina? Eller hvilke kontraordre hadde han fått fra Abuja i Nigeria? I lengre tid hadde USA og Israel utøvd press på Nigeria for at de skulle avstå fra å stemme, slik at USA skulle slippe å nedlegge veto.

Det vi vet er at president Obama og statsminister Netanjahu begge ringte president Jonathan i Nigeria og ba ham om ikke å støtte resolusjonen. I tillegg hevder det amerikanske utenriksdepartementet at utenriksminister Kerry også ringte den nigerianske presidenten.

Statsminister Netanjahu fortalte at president Jonathan "lovet meg personlig at de ikke ville støtte forslaget og at de sto ved sine ord. Det var det som snudde på vektskålen."

Vi vet også at president Jonathan besøkte Jerusalem i oktober 2014, og vi vet at Israel ser på Nigeria som en ny kandidat til det roterende vervet som medlem i Sikkerhetsrådet. Nevnte Netanjahu noe i telefonsamtalen med Jonatan rett før avstemmingen at det var betingelser for at Israel ville stemme for at Nigeria fikk et sete i Sikkerhetsrådet?

Med sine over 170 millioner innbyggere er Nigeria et av USAs viktigste handelspartnere i Afrika, ikke minst på grunn av at oljeimporten fra Nigeria utgjør en betydelig del av USAs totale import av råolje. Ble president Jonatan lovet en høyere oljepris av president Obama hvis Nigeria avsto fra å stemme?

Dette vet vi foreløpig ikke noe om, men Jemen-presedensen kan være greitt å vite litt om.





Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt