Kjetil Nilsen

56

Fordrivingen fortsetter

Mens resten av verden feiret jul, var den israelske hæren opptatt med å ødelegge livsvilkårene for palestinere i Jordan-dalen. Igår fortsatte det: 29 mennesker ble hjemløse

Publisert: 2. jan 2015

Første juledag ble vann-reservoaret i landsbyen Al Jiftlik i Jordan-dalen lagt i grus. Helt vitalt for dyrehold, og for å kunne overleve i dette området. To armerte monstre av noen bulldosere, av typen Caterpillar D-9, hadde en lett jobb - beskyttet av væpnede soldater.

Fordriving av folk med "feil" etnisk bakgrunn fra Jordan-dalen: Caterpillar D-9 gjør jobben enkel (Foto: EAPPI/ P Brett)

En av observatørene i ledsagerprogrammet til Kirkenes Verdensråd (EAPPI), uttaler i den forbindelse:

- Dette er det mest rystende jeg har vært vitne til så langt i Jordan-dalen. Jeg fikk store problemer med å sove etterpå

- Alle de fortvilte ansiktene brant seg fast på netthinnen. Der satt de - fullstendig oppgitte - og så livsgrunnlaget sitt bokstavelig talt bli lagt i grus i løpet av et par timer.  

I ettermiddag kom melding fra FN-organet OCHA om mer destruktiv rasering i Jordan-dalen. I det lille samfunnet Ein al Hilwa Um al Jamal, ble 29 mennesker gjort hjemløse igår av israelske okkupasjonsmyndigheter. Over halvparten av de rammede er barn.  

Bilde fra raseringen igår (Foto: OCHA) 

Okkupasjonsmyndighetene kamuflerer raseringen med ren formaljus: mangel på byggeløyve. En viktig opplysning i den forbindelse: de okkuperte får ikke sine byggesøknader innvilget, eller "saksbehandlingen" trekkes ut i det uendelige. 

Raseringen i Jordan-dalen nå under julehøytiden, må sees som ledd i en kontinuerlig etnisk rensing som har pågått her siden 1967. I løpet av disse snart 50 årene med okkupasjon, er over 200.000 palestinere fordrevet av israelske myndigheter fra Jordan-dalen. Fordrivingen fortsetter - uten respekt for folkeretten som skal sikre beskyttelse for den okkuperte befolkning.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Hvorfor ikke snu narrativen i 2015, Nilsen?

Publisert rundt 5 år siden

Innerst inne ønsker du sikkert fred og framgang for dine arabiske venner.  I det ligger bl.a. forsoning med naboen Israel som trolig en fortsatt mulighet, men timeglasset er i ferd med å renne ut.  Ingen tror lenger på det som kommer ut av munnen på lederskapet i PA, Fatah, Hamas eller andre væpnede falanger - det er bare å gjøre seg klar til neste omgang med offring av martyrgisler - eller - 

Hvorfor ikke snu narrativen - ta tak i det positive istedenfor det negative - blåse det opp og la det prege dine visitter på vd, Nilsen?

Kanskje vet du ikke helt hvor og hva du skal begynne med, men jeg tenker f.eks. å ta oss med på en tur til Gan HaShelosa som ligger nord i Samaria - en oase med to små vann i en natur som overgår det meste.  Hit valfarter både arabere og jøder - de har ingen problemer med å dele et svært begrenset område sammen - som du ser her - og det er ingen som reagerer på at det er en kibbutz som driver stedet

https://www.youtube.com/watch?v=7y-zvyAKQss

Kommentar #2

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Skriv om saken, så skal vi se

Publisert rundt 5 år siden

Innerst inne virker det som du har et desperat behov for oppmerksomhet. Jeg er nok til liten hjelp der.

Men har du noe på hjertet om saken jeg har postet, så skal jeg selvfølgelig vurdere å svare og vie også deg oppmerksomhet. 

Kommentar #3

Per Einar Sønnesyn

352 innlegg  1671 kommentarer

JESUS FORTALDE OM slikt!

Publisert rundt 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Kanskje vet du ikke helt hvor og hva du skal begynne med,

"Det gjekk ein mann frå Jerusalem til Jeriko, men på vegen vart han overfallen av røvarar"!!

Alle som har fare vegen frå Jerusalem ned Jordandalen har vel sett dei fattigslege leirane  der.

Og no har røvarane vore på ferde att, og Knut Nygård har ikkje eit minste pip mot slik umenneskeleg  framferd.

Kva seier fokeretten om slik framferd, og kva seier Bibelen?

Finn du noko forsvar for slikt der, Knut Nygard??

Kvar er Den Miskunnsame Samaritanen??

(Jfr. "

"Menneskeskapte husødeleggelser i Odda/Norge og Al Jiftlik/Palestina"

Kommentar #4

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Han er bl.a. her Sønnesyn

Publisert rundt 5 år siden
Per Einar Sønnesyn. Gå til den siterte teksten.
Kvar er Den Miskunnsame Samaritanen??

Her fortelles det om en familie som fikk hjelp til å redde livet til sin baby fra noen de trodde var en fiende.

http://www.algemeiner.com/2015/01/01/idf-doctor-in-emotional-reunion-with-parents-of-palestinian-baby-whose-life-he-saved/ 

Det er slike historier vi burde kappes om å legge inn på vd - endre manus - bidra om mulig til å tenke forsoning og fred mellom mennesker - legge fiendskapet bak seg. 

Det er umulig for meg å forholde meg til det Nilsen legger inn som ukritisk.  Han er en aktivist og har et blikk for hva han skal formidle ut fra det.  

Det å fremholde at våre jordiske liv har vi fått som Guds gave og at hvert liv har en unik verdi er noe jeg har stor respekt for i det jødiske folk.  

Kommentar #5

Ingar Evje

7 innlegg  183 kommentarer

Forsoning?

Publisert rundt 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Innerst inne ønsker du sikkert fred og framgang for dine arabiske venner. I det ligger bl.a. forsoning med naboen Israel som trolig en fortsatt mulighet, men timeglasset er i ferd med å renne ut. Ingen tror lenger på det som kommer ut av munnen på lederskapet i PA, Fatah, Hamas eller andre væpnede falanger

Jeg har lest mange av dine kommentarer i forskjellige innlegg om Israel-Palestina spørsmålet. Og jeg spør meg selv: Kan Knut Ny gaard ha vært på Vestbredden? Har han sett de daglige trakasseringene palestinerne blir utsatt for av israelske militære, grensepoliti og bosettere? Konfiskering (stjeling) av land? Fengsling av mennesker uten dom? Fengsling av barn? Fordriving av beduiner? Riviing av hus? Nattlig raid av hjem, med ødelegging av inventar?

Vi er etterhvert blitt mange som har vært på oppdrag for Kirkenes Verdensråd på Vestbredden. Ikke bare fra Norge, men fra hele verden. Vi forteller det vi ser på bakken. Som et resultat er det stadig flere rundt om i verden som tror mer på det som kommer ut av munnen på folk fra PA osv. enn det som kommer ut av munnen på israelske talsmenn. For der kommer det mye fordreid virkelighet og direkte løgner.

Når du ser Israels bosetter-politikk: Hvordan er det mulig for deg å tro at Israel ønsker en to-stats løsning?

Kommentar #6

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

OK - støtter du dette Evje?

Publisert rundt 5 år siden

Du sier at du tror mer på PA enn på det som kommer fra lederhold i Israel.  Jeg tror og at du og skjønner at det ikke er en nasjon ved siden av Israel araberene ønsker - de ønsker om mulig å bringe Israel til opphør og jødene fordrevet.

Det er dessverre bare noen i Vesten som heller til å tro at det er fortsatt liv i andre løsninger den veien.  Jeg har redegjort for en lignende løsning andre veien minus islamistiske Gaza.

Det vil jo kreve et annet manus, en annen innstilling og en annen holdning til hverandre som borgere i samme stat, men det er gjerne mulig.  Det er nok mang en araber i Judea og Samaria som skjønner et det ikke er noe hadikap å bli en borger av Israel.  Det skulle de gjerne ha blitt ledet til i 1967.

Forsoning og fred må være ledetråden i det nye manus.  Nå feierer Fatah og Abbas 50 år - den 01. jan. 1965 gjennomførte de sitt første terrorangrep i den israelske byen Beit She'an.  I den forbindelse dukker det opp mye som er alt annet enn bærende for forsoning og fred - bl.a. en haug med hodeskaller markert med Davidsstjerne - teksten er:  "Vi forblir på deres hodeskaller".

http://www.thetower.org/1478-fatah-abbas-celebrate-50-years-of-terror-by-glorifying-violence-denying-israel/  

Alle skjønner at det ikke er vestlig godmodig tolkning av "okkupasjon" som rir PA - det som ikke er akseptabelt for araber/beduin/islamist folket er at jødene har en nasjon - det er der okkupasjonen foregår.

PA og Fatah er full av vold og aggressjon, men det er ingen i Vesten som bryr seg om en poster med hodeskaller med jøder - hadde det vært andre veien så hadde fordømmelse kommet an mass og en kan tydeligvis havne i ICC for mindre.  

Fatah har allerede postet ønskerdrømmen for den prossen

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Fatah-website-posts-photo-of-Netanyahu-next-to-noose-with-word-soon-and-ICC-logo-386615 

Det er dette du støtter opp om Evje - ikke et og annet offer for en konflikt - og de er det dessverre mange av - på begge sider, men forskjellen er - Israel ønsker ikke offer på noen side - men for araberene så er tydeligvis de døde mer verdt enn levende.

Kommentar #7

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Har redegjort for en av flere varianter her, Evje

Publisert rundt 5 år siden
Ingar Evje. Gå til den siterte teksten.
Når du ser Israels bosetter-politikk: Hvordan er det mulig for deg å tro at Israel ønsker en to-stats løsning?

Det ser ut som om timeglasset for en tostatsløsning er rent ut - for lengst - i og med at araberene ikke vil ha den.  De kunne ha hatt det så tidlig som i fra 1937.  USA har i tidsrommet fra 1970 foreslått det hele 9 ganger i en eller annen form - før den tid har temaet vært oppe minst 6 ganger til drøfting.  Araberene vil ikke ha Israel - derfor ingen tostatsløsning.

Ja, egentlig er det vel - hvis virkelighet snakk om en trestatsløsning i og med at Gaza er noe for seg selv.

Eller for å være enda mer presis - en firestatsløsning - fordi Jordan er den palestinske stat.

Eller er det nå tiden for Israel til å ta herredømmet over store deler av Judea og Samaria - innføre fulle sivile rettigheter for beboere og statsborgerskap i Israel for alle arabere som bor der?

Alle beboere i Judea og Samaria vil da bli israelske borgere.

Mest sannsynlig vil den demografiske forskjell bli i jødenes fordel slik at dette blir en opprettholdt jødisk stat.  Dette med demografi har sin rot i gammel PLO-propaganda fra 1997.

En slik enstatsløsning vil inkludere - hvis de ønsker - 1.600.000 arabere - 3.200.000 arabere totalt i Israel.  Antall jøder vil være drøye 6 mill..

Den demografiske løgnen er begravet.  Dette har vært kjent i Israel en stund og er bortimot ferdigfordøyd informasjon.

Dette er det mest omtalte tema i Israel.  For USA og Vesten er det gjerne nytt, men i Israel skjønte alle at araberene ikke var interessert i en stat så tidlig som i 2000. 

HamasGaza ble forlatt i 2005 og siden da har det gått i aggressoradferd og kriger.  De har satt seg selv utenfor rammen.

Denne tostatsløsningen som Vesten forsøker å prakke på araberene passer en tidsplan der det skjer pent lite uten en og annen aggressorkrig i håp om å vippe Israel av pinnen og vinne opinionen - media snur kamera bare mot Israel og skriver mye negativt om Israel i stedet for å snu kamera og mikrofon andre veien og spørre hvorfor nye tusner med martyrgisler skal ofres i disse reprisekrigene.

Palestinske ledere vil nok ikke like denne løsningen, men borgere er nok mer positive.  Europa har ikke likt Israel siden 1974, så de vil nok ha problemer.  Israel handler nå mer i østlig retning,  Israel er i ferd med å bli en energieksportør.

Kommentar #8

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Sivilbefolkningens ukrenkelige rettigheter

Publisert rundt 5 år siden

Hvilken politisk løsning man ser for seg, kan man ha forskjellige meninger om. På veien mot løsning burde det imidlertid være bred enighet om den okkuperte befolknings rett til sikkerhet og beskyttelse. Senest nå i julehøytiden har vi sett flere eksempler på klare overgrep fra israelske myndigheters side - illustrert i denne tråden, med fordrivingen som pågår i Jordan dalen  

Israels okkupasjonspolitikk har krenket vanlige menneskers fundamentale rettigheter på det groveste, kontinuerlig siden 1967 - stikk i strid med med de klare begrensinger Israel er pålagt å følge i henhold til 4. Genevekonvensjon (artiklene 47 -78), f.eks. på områder som:

* Forbudet mot å tvangsflytte okkupert befolkning (i Jordan-dalen har pågått en storstilt etnisk rensing siden 1967 - fra opprinnelig ca 250.000 til ca 50.000. Pågår som nevnt fortsatt - også i South Hebron Hills-området)

* Forbudet mot å flytte egen sivilbefolkning inn i okkupert område. Denne regelen har ingen unntak. Det betyr at tilegnelse av land med bosetting som mål, er ulovlig - og selvsagt også annektering av land (f.eks. Øst-Jerusalem).

* Forbudet mot kollektiv avstraffelse (F.eks. mot enkeltfamilier og hele lokalsamfunn eller byer) 

* Forbudet mot å ødelegge løsøre eller fast eiendom (grusing av palestinske hjem finner sted i stor skala over hele Vestbredden - ca 28.000 hjem/bygningsstrukturer siden 1967)

Muren: International Court of Justice har slått fast at Muren er oppført ulovlig, og strider mot den okkuperte befolkningens rett til:

- helse

- utdanning og jobb

- en adekvat levestandard

- bevegelsesfrihet

- ivaretakelse av sine eiendomsrettigheter

Muren - med det trasevalget som er foretatt - utgjør også en risiko for annektering, forandringer i demografi og hinder mot palestinernes rett til selvbestemmelse.

Det er også verd å merke seg Artikkel 1 for alle Geneve-konvensjonene som sier at:
De høye kontraherende parter forplikter seg til å respektere og sikre respekt for denne konvensjon under alle forhold.

Videre sies om det internasjonale samfunn at det:
* Har et ansvar for å ikke oppmuntre en part i konflikten til å bryte internasjonal humanitærrett - f.eks. det er forbudt å selge våpen til en aktør som bryter internasjonal humanitærrett. (NB! USA bistår Israel militært med ca USD 3 milliarder per år.) 
* Skal handle mot stater som bryter internasjonal rett - enten alene eller sammen (forpliktet til å prøve alle passende midler)Kommentar #9

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Ikke på det groveste!

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Israels okkupasjonspolitikk har krenket vanlige menneskers fundamentale rettigheter på det groveste, kontinuerlig siden 1967

De har krenket dem litt, ikke på det groveste. De groveste krenkelser av sivile rettigheter skjer bare noen kilometer unna i Syria og Libanon der nå en borgerkrig i Syria. Hvis vi skal snakke om grove krenkelser bør vi fokusere på f.eks. alle de palestinerne som er blitt drept av kong Hussein av Jordan eller massakren av palestinere i andre arabiske land. Ved oppslag på internett eller andre media kan man finne f.eks. Hizbollas angrep på jøder i Buenos Aires der 100 mennesker ble drept og 200 såret.  Tar vi med den politiske virkemiddel palestinerne har som vane å engasjere selvmordbombere, kan vi snakke om grove krenkelser.

Nå har jeg oppfatte det slik at man visstnok skal være forsiktig med å vurdere folks motiver her inne. Det bør allikevel være tillatt å vurdere hvilken variant av humanisme som ligger til grunn de proposjoner Nilsen gir til kjenne. Hvis de relativt små tiltak ( som påståtte landrøverier. Det er for øvrig helt vanlig i Norge at staten konfisker og fratar råderetten over eiendommer uten erstatning her til lands. ) kalles grove, hva er det massemyrderiene å kalle hos Israels fiender internt?     

Kommentar #10

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

- Bare krenket litt...

Publisert rundt 5 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
De har krenket dem litt, ikke på det groveste.

- De har krenket dem litt, ikke på det groveste, er slik Bratlie uttrykker seg om den snart 50-årige okkupasjonen. 

Og denne mannen tør å stille spørsmål ved "hvilken variant av humanisme" som ligger til grunn hos andre?

Kommentar #11

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Å ta land...

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
- De har krenket dem litt, ikke på det groveste, er slik Bratlie uttrykker seg om den snart 50-årige okkupasjonen.

Å ta noen mål land og å rive noen bygninger ( noe som er vanlig i Norge ) er å krenke litt.  Å sende sine egne barn og unge for å kaste stein på væpnede soldater er betydelig verre.  Å rekruttere blandt egen ungdom til å utføre selvmordsbombing og dynamitt mot tilfeldige mål der unge gamle av begge kjønn blir lemlestet og går en grusom død imøte, er grovt. Å bombe hverandres hjem og familier sønder og sammen til død og fordervelse i hundretusener for en meningsløs maktkamp er ekstremt grov.

Men Nilsen kanskje en annen rekkefølge?  Er det slik at å rekruttere egen ungdom til selvmordsaksjoner er mindre grovt enn å rive en steinbygning?

Kommentar #12

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Å ta noen mål land og å rive noen bygninger ( noe som er vanlig i Norge ) er å krenke litt.

- Å ta noen mål land og å rive noen bygninger ( noe som er vanlig i Norge ) er å krenke litt - oppsummering av 50 års okkupasjon fra Bjørn David Bratlie.                        

Kommentar #13

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Å krenke litt...

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
oppsummering av 50 års okkupasjon fra Bjørn David Bratlie.


Nilsen ser ut til å ha vanskelig for å fatte poenget. Ser vi på de tiltak Israel har gjort på det som kalles 50 års "okkupasjon"  ( land som ble okkupert fra Jordan og som den gang ikke hadde noen planer om å gi til palestinere ) er ikke dette de groveste krenkelser.  Palestinere og jordanere står nærmere hverandre kulturelt, historisk og spåklig enn dansker og normenn, men vi drev allikevel ikke selvmordsbombing i de 400 år Norge var "okkupert" av danskene. Det kreves åpenbart at landområdet skal leveres til en annen "myndighet" enn det området ble "okkupert" fra.  Israel humanitære nivå på "okkuperte" området skiller seg betydlig ut fra Israels fienders aktiviteter i de områder de intervenerer militært.  1- 1,5 mill. døde i krigene ( en gjennomgripende og fullstendig meningsløs krig ) mellom Irak/Iran er kanskje ikke så grovt?

For øyblikket bedriver IS sine aktiviteter med et spill på høyt plan. Selvom de tildels er på vikende front må ingen tro at de gir seg. Det er sannsynligvis bare et tidspørmål før IS, Taliban, Hamas, al-Quida og andre samordner sine aktiviteter. Vi har fått noen smakebiter, worldwide.  I midten står Israel som trenger å ta hånd om sin sivile sikkerhet. Hvem representerer høyest grad humanitet i henhold til Nilsens målestokk?

Kommentar #14

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Alvorsgraden av krenkelser

Publisert rundt 5 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Nilsen ser ut til å ha vanskelig for å fatte poenget. Ser vi på de tiltak Israel har gjort på det som kalles 50 års

Poenget er: Når en sivilbefolknings rett til sikkerhet krenkes på det groveste av en okkupasjonsmakt, betyr det at okkupanten helt systematisk ikke respekterer helt grunnleggende internasjonale regler som skal sikre beskyttelse av sivile.

Om forholdene for sivilbefolkningen i Ekvatorial-Guinea, Syria, Afghanistan, Yemen... er verre eller bedre, er  i denne sammenheng selvfølgelig ikke avgjørende for vurdering av alvoret av krenkelsene. 

Ta f.eks. forholdene for palestinske barn under okkupasjon: La meg minne om to UNICEF-rapporter som sier litt om virkeligheten for mindreårige palestinske arrestanter: Omfattende; systematisk; institusjonalisert - slik karakteriserer UNICEF mishandlingen av mindreårige palestinere fra de blir anholdt, transportert, forhørt og fengslet. (Ref.: Children in Israeli Military Detention, mars 2013, og Dokumentasjon fra UNICEF, oktober 2013) 

Omfattende; systematisk; institusjonalisert mishandling av barn - det er eksempel på at sivilbefolkningens rett til sikkerhet krenkes på det groveste av den israelske okkupasjonsmakten.
Bevisst ødeleggelse av siviles livsgrunnlag og fordriving av mennesker - som jeg tok opp i denne tråden - er eksempel på det samme.  Kommentar #15

arne wikestad sørensen

0 innlegg  8 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Det er så imponerende at vi i vesten faktisk er for alt dette. Jeg håper vestens frenetiske apologi over IDF sine grotesk overgrep mot våre medmennesker i midtøsten snart kommer til en ende. Vestens kristne burde snart stille seg spørsmålet om IDF og israel pr i dag utfører Jesu vilje eller ei. Om Jesus var her, ville han tillatt disse uproposjonale hevnaksjonene annenhvert år? Når skal vi anerkjenne det faktum at VI, vestens borgere på mange måter er med på disse ugjerningene utført av Israel og IDF? Vi sender til og med FRIVILLIGE til IDF, og dette er lov!! Om jeg hadde reist for å pakke såpe for Palestinske kvinner hadde jeg blitt stemplet terrorist og kastet i fengsel. Hva er riktig i det, kjære medmennesker. Nå er det da igjen mennesker som blir fordrevet ut av sine hjem. Hva har disse av rettigheter? Hvorfor skulle ikke palestinerne få lov av oss kristne her i trygge vesten å bli fortvilet og rasende? Hva er selvforsvaret til ISrael rettet mot? Slemme terrorister? Mennesker som forsøker å yte motstand og dermed lager seg en rakett? Hvorfor er det så viktig, mine kjære kristne brødre og søstre, å holde vår hånd over IDF og ISrael og heller retter en advarende finger mot Palestinerne i avsky og forakt. Kjære Kristne søstre og brødre: Hvor er Jesus Kristus i livene deres? Når vi vet at kjærlighetsbudet bør være i våre liv. Når vi vet at Jesus talte om barmhjertighet og godhet. Å bombe og undertrykke et folk man har tatt til fange under det Beleirede og blokkerte Gaza mens vi kristne i vesten ber om at IDF skal fremgang i sine kampanjer. Hvorfor gjør vi det? Jeg gjentar mitt spørsmål til mine kristne brødre og søstre: Hvor er Jesus i livene deres? Er dette virkelig  barmhjertighet?

Kommentar #16

Kjell Bjørn Veland

67 innlegg  2813 kommentarer

De delte mitt land

Publisert rundt 5 år siden
arne wikestad sørensen. Gå til den siterte teksten.
Det er så imponerende at vi i vesten faktisk er for alt dette. Jeg håper vestens frenetiske apologi over IDF sine grotesk overgrep mot våre medmennesker i midtøsten snart kommer til en ende. Vestens kristne burde snart stille seg spørsmålet om IDF og israel pr i dag utfører Jesu vilje eller ei. Om Jesus var her, ville han tillatt disse uproposjonale hevnaksjonene annenhvert år?

Når Jesus kommer tilbake til denne jorden skal han gå i rette med denne verdens mennesker som har vært med på og dele hans land!Joel 3,7 da vil jeg samle alle folkeslag

og føre dem ned i Josjafats dal.

Der vil jeg holde rettergang med dem

om Israel, mitt folk og min eiendom,

som de spredte blant folkene.

De delte mitt land

[Josjafats dal en dal der Herren skal holde dom over folkeslagene. Jf. v. 17. Josjafat betyr "Herren dømmer".]

Kommentar #17

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Og poenget er:

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Poenget er: Når en sivilbefolknings rett til sikkerhet krenkes på det groveste av en okkupasjonsmakt, betyr det at okkupanten helt systematisk ikke respekterer helt grunnleggende internasjonale regler som skal sikre beskyttelse av sivile.

Realpolitikk.  Problemet er ikke at at israelvenner, demokrativenner, kristensionister eller hva det måtte være mangler empati med palestinerarabere.  Det er ikke problemet i det hele tatt. Problemet ligger i de realpolitiske vurdering over hva som samlet sett ivaretar flest menneskers borgerrettigheter og sivil sikkerhet.  Med tanke på at Israel nå er omgitt av korrupte regimer, borgerkriger, jihad-ideologer på alle kanter, kan men ikke agere som om raketter fra Gaza er på linje med Utøya-aksjonen.  Landet og folket befinner seg i konstant trussel, ikke fra bare fra militante palestina-nasjonalister men fra store muslimarabiske organisasjoner av ymse slag.  Det er derfor umulig å kommentere og å gi sin tilslutning til at alt det du peker på er statsrettslig underbygget og institusjonisert.  Om så skulle være er allikevel problemet lite, f.eks. med tanke på konfiskering av land og jord. Konfiskering av land og jord er helt normalt, også i Norge. Dette er den ene siden av saken.

  Den andre siden av saken, som er fremstår gjennomgripende urasjonelt og uforståelig er: Hvorfor ties ihjel alle drapene der andre enn Israelere tar livet av paletinere?  Egyptiske, Jordanske, Syriske og andre grupperinger dreper jo langt flere palestinere enn israelere. Det er ikke snakk om noen få ekstra. Det er sannsynligvis en mangedobling.  Netanyahu sa det slik i sin tale i FN nylig at Israelere bruker sin kanoner til å beskytte sin barn. Hamas bruker sine barn til å beskytte sine kanoner. Hvorfor volder det ikke  anstøt når palestinske foreldre tillater sine ungdommer å kaste stein mot væpnede israelsk soldater? Dette er jo barnmishandling av verste skuffe. Vanligvis blir barnesoldater utstyrt med geværer, ( en avskyelige handling ) men hva kan være verre enn å sende sin barn mot væpnede soldater med stein i hendene!  Mer grotesk barnemishandling skal man lete lenge etter. Og ingen kommenterer i media disse groteske inhumane barbariske skikker. En slikt type nasjonalisme må aldri få noe land med mandat og myndighet.  Det vil bare vokse seg som alle andre inhumane krefsvulster i området der barn, unge og kvinner blir drept i 100.000 av ikke-israelere.  

      

Kommentar #18

arne wikestad sørensen

0 innlegg  8 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Netanyahu sa det slik i sin tale i FN nylig at Israelere bruker sin kanoner til å beskytte sin barn. Hamas bruker sine barn til å beskytte sine kanoner. Hvorfor volder det ikke anstøt når palestinske foreldre tillater sine ungdommer å kaste stein mot væpnede israelsk soldater? Dette er jo barnmishandling av verste skuffe. Vanligvis blir barnesoldater utstyrt med geværer, ( en avskyelige handling ) men hva kan være verre enn å sende sin barn mot væpnede soldater med stein i hendene! Mer grotesk barnemishandling skal man lete lenge etter. Og ingen kommenterer i media disse groteske inhumane barbariske skikker. En slikt type nasjonalisme må aldri få noe land med mandat og myndighet. Det vil bare vokse seg som alle andre inhumane krefsvulster i området der barn, unge og kvinner blir drept i 100.000 av ikke-israelere.

- En kollega av meg forsøkte å snakke meg til fornuft ved å sitere Golda Meir. Jeg får gi deg samme kommentar min kollega fikk: Det samme ville hitler ha sagt om motstandsgruppene han måtte handskes med her på berget au. Netanyahoo er ikke veldig mye bedre enn han som selv forsøkte å utrade jødene. På mange måter er han verre. Det jeg finner særdeles sørgelig, er alle bortforklaringer som gjerne følges av forklaringen om at Israel tross alt er midtøstens eneste demokrati. De som støtter ISraels kampanjer støtter dessverre massakrene i Gaza. Hva er meningen med å støtte slikt? også med politisk svada, MIFFs propaganda om Hamas... Det er dessverre en skam....

Kommentar #19

arne wikestad sørensen

0 innlegg  8 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Kjell Bjørn Veland. Gå til den siterte teksten.
Når Jesus kommer tilbake til denne jorden skal han gå i rette med denne verdens mennesker som har vært med på og dele hans land!

Helt riktig! Jesus har ikke kommet tilbake, og dermed er heller ikke staten Isreal det lovede landet. Ergo, så bør blandt annet pinsevenner o.l gå i seg selv og spørre seg om dette ikke også står i bibelen.

Åp. 2, 9-11

Jeg vet om de trengsler du må lide, og hvor fattig du er – men du er rik. Jeg vet også at du blir spottet av dem som kaller seg jøder, men ikke er det. For de er Satans synagoge. 10 Vær ikke redd for det du skal lide! Djevelen skal kaste noen av dere i fengsel for at dere skal bli satt på prøve, og i ti dager skal dere lide trengsler. Vær tro til døden, så skal jeg gi deg livets seierskrans. 
    11 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene! Den som seirer, skal ikke rammes av den annen død. 

Slik lyder Herrens Ord!

Staten Israel kan ikke være et av tegnene på endetiden, da Messias ikke er her. Israel fikk landet av FN, som heller ikke sorterer under Vår Herre.

Menneskerettigheter blir brutt X ganger pr dag av ISrael. Jeg tipper dagens israel og dets blinde tilhengere vil ha et problem på dommens dag, hvor Jesus skal komme igjen i herlighet.

Kommentar #20

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Er du ukjent med Hitler?

Publisert rundt 5 år siden
arne wikestad sørensen. Gå til den siterte teksten.
Det samme ville hitler ha sagt om motstandsgruppene han måtte handskes med her på berget au. Netanyahoo er ikke veldig mye bedre enn han som selv forsøkte å utrade jødene. På mange måter er han verre.

Jeg tror du har særdeles begrenset kjennskap til Hitler.

Kommentar #21

arne wikestad sørensen

0 innlegg  8 kommentarer

Kan min krigshistorie

Publisert rundt 5 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror du har særdeles begrenset kjennskap til Hitler.

Tvert i mot, som etterkommer fra Nord-Norge, så har jeg særdeles god kjennskap til Hitler, Rinnan, Netanyahoo, Golda Meir og andre med apartheid og etnisk rensing av et spesifikt folk på sine agenda over viktige gjøremål.

Det som for meg er det triste midt oppi dette, er at jeg frykter verdens jøder vil oppleve et jødehat som vi ikke har sett på mange tiår. Israel har ikke lært noe av verken jødeforfølgelsen frem til WW2, eller Sør-Afrikas Apartheid.

Vedrørende begrenset kjennskap, så tror jeg du har veldig liten kunnskap om Jesus og hva står for. Han står ihvertfall ikke for massakre av barn, kvinner og andre umilitante. 

Kommentar #22

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Heldigvis slipper vi å plages med det, siden dommen ikke tilhører oss.

Så få vi ta det som det kommer. 

Kommentar #23

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Takk

Publisert rundt 5 år siden
arne wikestad sørensen. Gå til den siterte teksten.
Tvert i mot, som etterkommer fra Nord-Norge, så har jeg særdeles god kjennskap til Hitler, Rinnan, Netanyahoo, Golda Meir og andre med apartheid og etnisk rensing av et spesifikt folk på sine agenda over viktige gjøremål.

Det som for meg er det triste midt oppi dette, er at jeg frykter verdens jøder vil oppleve et jødehat som vi ikke har sett på mange tiår. Israel har ikke lært noe av verken jødeforfølgelsen frem til WW2, eller Sør-Afrikas Apartheid.

Vedrørende begrenset kjennskap, så tror jeg du har veldig liten kunnskap om Jesus og hva står for. Han står ihvertfall ikke for massakre av barn, kvinner og andre umilitante.

Jeg logget meg inn bare for å trykke braknappen, på din kommentar.

Ikke siden jeg også er nordlending, men på grunn av at du har rett.

Både om Jesus, og det at verdens jøder opplever allerede ett nytt jødehat, på grunn av den MODERNE og nettopp FN-OPPRETTEDE staten Israel.

Rart forresten, at disse kristenmullahene hyller opprettelsen av staten Israel i 1948, DOG opprettet av "SATAN SELV", NEMLIG FN???

Det er ikke sikkert Wikestad Sørensen, at vi er enige om alt politisk, men for din kommentar her, får du en stor stjerne hos meg.

At de "evangeliske" kristne avskydde jødene som pesten nesten før 1948, er en litt annen debatt.

Jeg minner bare om Den norske Israelsmisjon, og hva den stod for før nettopp det årstallet, særlig den markante og mangeårige leder Christian Ihlen's holdning tiler, og uttalelser om jøder.

Ellers vil jeg minne på hva Jo Benkow skrev i sin berømte bok, "Fra synagogen til Løvebakken". At han og hans familie holdt seg LANGT unna Israelsmisjonen, og lignende misjonsorganisasjoner.

Og heller ga sine penger til Frelsesarmeen, rundt juletider og ellers, da man gjerne ga noen slanter til de nødtrengende. Da vet man at pengene kom fram til de som trengte det, uten å måtte bli plaget med helvetes-visjoner, hvis man ikke omvendte seg til DNI's den tids (?) versjon av kristendommen.

Kommentar #24

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Bra-knapp til også deg!

Publisert rundt 5 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
Heldigvis slipper vi å plages med det, siden dommen ikke tilhører oss.

Så få vi ta det som det kommer.

Vi får ta det som det kommer.

Enten om vi er "bibeltro" eller "erstatningsteologer"....

Godt du fortsatt er her på Verdidebatt!

Kommentar #25

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

For egen del

Publisert rundt 5 år siden

synes jeg at det er trist at når det først kommer en ny aktivst inn på arenaen i vd, så har han ikke annet en å formidle enn å sende ut noen forsøk på stigma av nasjonen Israel, dets ledere og dets styreform.

Du er og innom den siste krigen Hamas ville ha.  I denne kom Israel over tunnelvirksomhet som kunne ha voldt stor skade for tilfeldige sivile på den andre siden av den grønne linje.

Det var planlagt et større blodbad inne i Israel i forbindelse med den jødiske nyttårsfering som begynner 24. september. 200 Hamas krigere var da planlagt å fordele seg over dusinvis av tuneller og angripe kibbutser og samfunn inne i Israel.

http://www.gatestoneinstitute.org/4516/hamas-mega-attack 

Selvsagt er det ikke naturlig for en hvilken som helst nasjon å ikke gjøre noen ting - ihvertfall ikke før denne domen er på plass 

https://www.youtube.com/watch?v=NI3BwhD9k-8 

En som har reagert på dette er den jødiske rockeren Peter Himmelmann bostatt i Los Angles. Han har laget en sang om den pågående situasjon og det syn som avkreves Israel - noe av teksten er som hentet fra Bondevik:

"When someone comes to kill you

In the middle of the night

Don’t try to defend yourself

Don’t use an ounce of might

Just sit there quietly and try hard not to faint

As the world calls out for – maximum restraint

Ja, Israel - vi - som har nese for denslags - avkrever av deg, Israel - du som skal måles og vektes i en egen klasse - maksimum tilbakeholdenhet.

Himmermann - som by the way - er svigersønn til Bob Dylan tar et oppgjør med "Maximum restraint"

https://www.youtube.com/watch?v=rpxywkSeu0g 

Apropos jøden Robert Zimmermann som laget "Neighbourhood bully" for 31 år siden - tiden går fort, men teksten er som den skulle vært skrevet igår - dette er en gjennomgang av nasjonen Israels situasjon beskrevet med sterk sarkasme 

http://www.popmodal.com/video/17195/Neighborhood-Bully-Bob-Dylan-Regarding-Israel--30th-Anniversary 

Well, the neighborhood bully, he's just one man
His enemies say he's on their land
They got him outnumbered about a million to one
He got no place to escape to, no place to run
He's the neighborhood bully.

The neighborhood bully he just lives to survive
He's criticized and condemned for being alive
He's not supposed to fight back, he's supposed to have thick skin
He's supposed to lay down and die when his door is kicked in
He's the neighborhood bully.

The neighborhood bully been driven out of every land
He's wandered the earth an exiled man
Seen his family scattered, his people hounded and torn
He's always on trial for just being born
He's the neighborhood bully.

Well, he knocked out a lynch mob, he was criticized
Old women condemned him, said he could apologize
Then he destroyed a bomb factory, nobody was glad
The bombs were meant for him. He was supposed to feel bad
He's the neighborhood bully.

Well, the chances are against it, and the odds are slim
That he'll live by the rules that the world makes for him
'Cause there's a noose at his neck and a gun at his back
And a licence to kill him is given out to every maniac
He's the neighborhood bully.

Well, he got no allies to really speak of
What he gets he must pay for, he don't get it out of love
He buys obsolete weapons and he won't be denied
But no one sends flesh and blood to fight by his side
He's the neighborhood bully.


Kommentar #26

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Hmm. Ord er uttrykk for det som er på innsiden

Publisert rundt 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.
Rart forresten, at disse kristenmullahene hyller opprettelsen av staten Israel i 1948, DOG opprettet av

Om en tosk gjør noe bra, så er det rart at man liker det bra?

Kanskje du skulle lese deg litt opp på grunnleggende logikk?

Vi kan jo snu på det: "Rart forresten, at disse fanatiske sekularistene og liksomhumanistene hater opprettelsen av Israel, dog opprettet av en av deres egne guder, nemlig FN."

Problemet med slik argumentasjon er at de beviser ingen ting. Det er ordgyteri som liksomviser et eller annet gjennom å appelere til følelser, intuisjon eller som gir asossiasjoner til at man har "sett" et eller annet poeng.

Om dette forteller om din tenknings kvalitet, så...

Kommentar #27

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Vel, skal ikke uttale meg om det

Publisert rundt 5 år siden
Arild Holta. Gå til den siterte teksten.
Om dette forteller om din tenknings kvalitet, så...

siden det ikke er så viktig. Jeg er kanskje avslørt allerede?

"Ord er uttrykk for det som er på innsiden"?

Enig der, da jeg hater folk som skjuler seg bak sin religion, for å dekke over sin egen rasisme og fremmedhat. Og for eksempel stemmer FrP, siden det eneste de er enige med dem om, er "få innvandrerne ut"!..........dette med FrP's syn på homofile ekteskap, abort og aktiv dødshjelp er ikke så viktig........Hvis man er i mot ett folkeslag, enten det er arabere eller jøder, da sier man det rett ut, og ikke gjemmer seg bak bibelsitater. Eller koransitater.

Og da er det vanskelig å holde tilbake, eller bare rett og slett si det til (vedkommende debattanter) med fine ord.

Du nevner ordet tosk, om det er meg eller Wikestad Sørensen, eller kanskje begge, det får så være.

Jeg er blitt kalt verre ting her inne, Wikestad Sørensen er ganske fersk her inne, men mannen kan sikkert svare for seg selv.

Kommentar #28

Kjell Bjørn Veland

67 innlegg  2813 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
arne wikestad sørensen. Gå til den siterte teksten.
Helt riktig! Jesus har ikke kommet tilbake, og dermed er heller ikke staten Isreal det lovede landet. Ergo, så bør blandt annet pinsevenner o.l gå i seg selv og spørre seg om dette ikke også står i bibelen.

Åp. 2, 9-11

Jeg vet om de trengsler du må lide, og hvor fattig du er – men du er rik. Jeg vet også at du blir spottet av dem som kaller seg jøder, men ikke er det. For de er Satans synagoge. 10 Vær ikke redd for det du skal lide! Djevelen skal kaste noen av dere i fengsel for at dere skal bli satt på prøve, og i ti dager skal dere lide trengsler. Vær tro til døden, så skal jeg gi deg livets seierskrans.
11 Den som har ører, hør hva Ånden sier til menighetene! Den som seirer, skal ikke rammes av den annen død.

Slik lyder Herrens Ord!

Staten Israel kan ikke være et av tegnene på endetiden, da Messias ikke er her. Israel fikk landet av FN, som heller ikke sorterer under Vår Herre.

Menneskerettigheter blir brutt X ganger pr dag av ISrael. Jeg tipper dagens israel og dets blinde tilhengere vil ha et problem på dommens dag, hvor Jesus skal komme igjen i herlighet.

Jødene er Guds utvalgte folk hva dere måtte tro om det!

Jødene er ikke et land som er oppretten av FN.

FN var bare et redskap i Guds allmektige hand til å gjenopprette jødene land som hadde ligget nedtråkket av hedningene.

Gud den allmektige Gud bøyer konges hjerter som vannbekker.

Gud gav også order til keiser Augustus:

 

Luk2,1 {Jesus blir født}

(Matt 1, 18-25)

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall.

 

Gud har kontrollen over hele sin skapning han kjenner alle mennesker tanker og handlinger.

Kommentar #29

Arild Holta

104 innlegg  3883 kommentarer

Skjønner du ikke analogien, eller er det hersketeknikk?

Publisert rundt 5 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.
Du nevner ordet tosk, om det er meg eller Wikestad Sørensen, eller kanskje begge, det får så være.

Når jeg påpeker logikkfeil, så bør du vel forsøke forholde deg til logikkens regler når du svarer meg?

Jeg har ikke kalt verken deg eller den andre personen for tosk.

Du skrev følgende tåkeprat: Rart forresten, at disse kristenmullahene hyller opprettelsen av staten Israel i 1948, DOG opprettet av "SATAN SELV", NEMLIG FN???

Jeg svarte: Om en tosk gjør noe bra, så er det rart at man liker det bra?

Jeg håper analogien kom klart nok frem nå.

Kommentar #30

Arvid Bjerga

0 innlegg  2 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

"Okkupasjonsmyndighetene kamuflerer raseringen med ren formaljus: mangel på byggeløyve."

Hadde de tillatelse å bo der eller ikke?

Kommentar #31

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Tillatelse? - Ikke til å rasere okkupertes hjem

Publisert rundt 5 år siden

Hadde de tillatelse til å bo der? - Tillatelse til å bo der? Spørsmålstillingen er feil. Du burde heller spørre om okkupasjonsmakten har tillatelse til å rasere og rive den okkuperte befolkningens hjem. Svaret er enkelt.

Om du er interessert i emnet, vil jeg anbefale hjemmesiden til den israelske organisasjonen Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD). Klikk på undersiden: Get the Facts/Analysis  Den vil du finne interessant.  

Noen sitater: 

Demolitions are executed for “administrative” reasons (lack of a permit) .......We are witnessing a process of ethnic displacement, what the Israeli government itself describes as “Judaization.” These institutionalized policies are intended to alter the ethnic, religious and racial composition of an affected population – Palestinians residing in Area C of the Occupied West Bank and East Jerusalem 

....the policy is explicit: “Our policy is not to approve building in Area C,” an Israeli Army spokesperson said openly to Amnesty International delegates in 1999. “There are no more construction permits for Palestinians,” reiterated Colonel Shlomo Politus, legal advisor to the Civil Administration, to the Israeli Parliament on 13 July 2003 (Amnesty, Under the Rubble 2004:4).

Kommentar #32

arne wikestad sørensen

0 innlegg  8 kommentarer

Aktivist?

Publisert rundt 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
synes jeg at det er trist at når det først kommer en ny aktivst inn på arenaen i vd, så har han ikke annet en å formidle enn å sende ut noen forsøk på stigma av nasjonen Israel, dets ledere og dets styreform.

Jeg er på ingen måte aktivist. Jeg er bare i mot at Israel okkuperer og bo bosetter ulovlig. 

Om det fantes et fnugg av samvitighet i dere som tror at Israel er i sin fulle rett til sine uhyrligheter, så hadde dere også begynt å stille krav om at Israel må roe seg kraftig ned så ikke verden går av skaftet i rent jødehat. Verdens uskyldige jøder kan komme til å bli forfulgte igjen, noe vi derssverre allerede har sett konturene av. 

Kommentar #33

arne wikestad sørensen

0 innlegg  8 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Kjell Bjørn Veland. Gå til den siterte teksten.
Jødene er Guds utvalgte folk hva dere måtte tro om det!

Jødene er ikke et land som er oppretten av FN.

FN var bare et redskap i Guds allmektige hand til å gjenopprette jødene land som hadde ligget nedtråkket av hedningene.

Her var det mye rart....

I og med at jeg har studert kirkemusikk i noen år, så havner en også borti teologi og bibel fra tid til annen. Spesielt når en også har dette som yrke og fag i det daglige.

Det at FN "bare" var et redskap for gud gjør ikke profetiene sanne. Israel skal gis til Jødene Fra Messias, så det der er bare noe frimenighetene som f.eks pinsebevegelsen har fått for seg.

Jeg minner om at det faktisk er mennesker som blir fordrevet ut av sine hjem daglig, og at områder blir rasert. Dette er etnisk rensking, og et brudd på menneskerettighetene.

Jeg ser også du bærer uniform på bildet ditt? Jeg håper dette ikke er IDF sin uniform du bærer, da det å jobbe i noen annen stridsmakt enn landets forsvar er å stille seg i rekke med IS, og er forbudt ved norsk lov. Om jeg pakket såpe for palestinske kvinnner hadde jeg blitt puttet i fengsel for det.

Kommentar #34

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Fordriving på Kypros

Publisert rundt 5 år siden

 Og jeg spør meg selv: Kan Knut Ny gaard ha vært på Vestbredden? Har han sett de daglige trakasseringene palestinerne blir utsatt for av israelske militære, grensepoliti og bosettere? Konfiskering (stjeling) av land? Fengsling av mennesker uten dom? Fengsling av barn? Fordriving av beduiner? Riviing av hus? Nattlig raid av hjem, med ødelegging av inventar?                                                                                

Jeg også spør meg selv om vedkommende har vært på Kypros eller drøssevis av andre steder..Kyprioterne ble fordrevet i 1974 og mange er flykninger i sitt eget land. Det er mange her som har tatt vare på nøkkelen til huset sitt i håp om å komme tilbake. Men de har ikke noen  "Hamas eller Isil" som kan kjempe for sin sak.

Kommentar #35

Ingar Evje

7 innlegg  183 kommentarer

Avsporing

Publisert rundt 5 år siden
Knut Rasmussen. Gå til den siterte teksten.
Jeg også spør meg selv om vedkommende har vært på Kypros eller drøssevis av andre steder..Kyprioterne ble fordrevet i 1974 og mange er flykninger i sitt eget land. Det er mange her som har tatt vare på nøkkelen til huset sitt i håp om å komme tilbake. Men de har ikke noen "Hamas eller Isil" som kan kjempe for sin sak.

Dette er et av flere retoriske grep som Israels-forsvarerne/vennene benytter i debatter: Avsporing.

Forholdene på Kypros og drøssevis andre steder, er helt irrelevant i forhold til den fordrivingen bedriver på Vestbredden.

Hvis disse andre forholdene opptar deg sterkt, så synes jeg skulle ta opp egen debatt om de forholdene.

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
11 dager siden / 1830 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1455 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
rundt 1 måned siden / 1248 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
27 dager siden / 1188 visninger
Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
rundt 1 måned siden / 1133 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
21 dager siden / 832 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere