Kjetil Nilsen

56

Ingen grenser!?? 5-åring skutt i ansiktet

Nei; det var ikke en sinnsforvirret gal einstøing som i Jerusalem på julaften siktet på fem år gamle Muhammad Jamals hode og trakk av – det var en av Netanyahus skarpskyttere.

Publisert: 27. des 2014

Julaften – ettermiddag: Lille  Muhammad Jamal Ubeid  hadde akkurat gått av skolebussen i bydelen  al-Issawiya i Øst-Jerusalem, sammen med sin 14 år gamle storesøster. Nok en skoledag var over for den lille pjokken, og han var snart trygt hjemme hos foreldrene – trodde han.

Det var da det skjedde. Helt uten noen foranledning blir Muhammad skutt på – i ansiktet. En skarpskytter fra den israelske Border Police-styrken har nettopp avfyrt enten en såkalt sponged-tipped  kule eller en «gummi-kule» (en stålkule på størrelse med en stor klinkekule, trukket med et tynt lag av gummi). I skrivende stund er det uklart hvilken av de to typene ammunisjon det var, men uansett gjør de stor skade om de skytes mot hodet.  

Muhammad - 5 år (Maan Images)

Muhammad ble truffet like under høyre øye. - Var det øyet skytteren egentlig siktet på, og mente å treffe? - Bommet han?

Skaden i ansiktet var alvorlig, med brudd i kinnbenet. Muhammad ble sendt til Hadassah Medical Centre i Vest Jerusalem for operasjon, der han nå ligger for behandling.

Ikke enestående tilfelle
Dessverre er det ikke første gang israelske soldater skyter målrettet mot sårbare kroppsdeler på sivile palestinere – inkludert barn. Senest i midten av november ble 11-årige Saleh Mahmoud – også han fra  bydelen  al-Issawiya i Øst-Jerusalem – skutt i ansiktet med «gummikule». Skuddet traff slik at han mistet synet på begge øynene. Blind for resten av livet. I tillegg ble han påført brudd på hodeskallen, og har gjennomgått flere operasjoner.

For et drøyt år siden ble VDs lesere kjent med 6 år gamle Mousab Sarahnins historie. Han ble skutt med en gummikule i høyre øye. Selve øye-eplet ble knust. Er han heldig blir han blind bare på ett øye for resten av livet

Man kan spørre: Hvorfor skjer dette? Hvorfor skyter soldater barn? Hvor ligger ansvaret? Er svaret så enkelt at det kun er snakk om manglende disiplin hos enkelte «råtne epler» i Israels væpnede styrker? - Eller stikker problemet dypere?

Dehumanisering av de okkuperte
Mye tyder på at dette er resultat av en dehumanisering av den okkuperte befolkning - en generell respektløshet for palestinsk liv hos landets politiske og militære ledelse. Holdningen forplanter seg naturlig nok ned i de militære rekker.

Oppdraget for fotsoldatene som blir satt til å administrere okkupasjonen er å undertrykke, plage, skape utrygghet og frykt hos den okkuperte «fienden» – «show your presence» som det heter i den israelske militære sjargongen.

Men går det ingen grenser for undertrykkelse og voldsbruk? Ja, til og med drap av sivile?Israelske myndigheter er ikke tydelige på det. Hensikten helliger middelet? Okkupasjonen utøves som et militærdiktatur, der rettighetene og sikkerheten til sivilbefolkningen ikke blir ofret oppmerksomhet.  

-Stopp å skyte sivile!
Derfor; beskytning av ubevæpnede sivile skjer igjen og igjen – altfor ofte også med dødelig utfall. I noen tilfeller skjer det tydelig som ledd i en militær strategi. Human Rights Watch (HRW) pekte på det i rapporten Israel: Stop Shooting at Gaza Civilians. Der trekker HRW fram flere eksempler på at palestinere trygt inne på Gazas territorium, blir beskutt av soldater fra den israelske siden. Israelske myndigheter mener å ha rett til drepe enhver sivil palestiner som kommer «for nær» grensegjerdet.

Problemet er at ingen vet hva som er for nært. Det definerer Israel. Dette rammet den 16 årige skoleeleven Adnan Abu Khater i januar 2014. Eksamen var nettopp over. Sammen med noen skolekamerater skulle det feires med en hyggelig piknik «ute i det fri», med medbrakt falafel, avocado og egg. Uten grunn ble Adnan skutt og drept, ca 600 meter fra grensegjerdet.

Som HRW hevder: Ingen krigsmakt – heller ikke Israel – har rett til bevisst å beskyte ubevæpnede sivile, etter egne regler. Det er krigsforbrytelse. 

Beskytningen av fem år gamle Muhammad Jamal Ubeid på julaften, illustrerer at grensen for lengst er grovt overskredet for hva det internasjonale samfunn bør la passere ustraffet for israelske okkupasjonsmyndigheter.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Jeg går ut fra at det ikke er tegnsettingen som er ditt anliggende men mitt spørsmål til Veland om hvorfor han er avildet i kjeledress fra Felleskjøpet. Spørsmålet er hvorvidt dette gir føringer for hans meninger. 

Kommentar #52

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Vi lever i en tid der det å stå opp for nasjonen Israel og jøden koster mer enn tidligere og der viktigheten av å gjøre nettopp det - stå aktivt opp - er og blir en del av vår hverdag i bønn, faste og også å føre både forsvar og sannheter fram ( jeg er fullt klar over at i konflikter kan det skje overtramp av enkeltpersoner). Det som er avgjørende er en ledelse som gjør de kloke og klare, men samtidig mest humane valg - og det er ikke alltid lett - skal en f.eks. akseptere en ... eller tusen raketter mot Israel før en reagerer?

For det første slutter jeg meg til Frølands kommentar. 

For det andre er vi ganske mange som har stått overfor en illsint femåring og lurt på hva vi skal gjøre. Knapt noen har tenkt på å hente våpen for å roe sinnet. De fleste av oss vil gå rolig bort til ham, ta i ham, kanskje løfte ham opp og ta ham inntil brystet mens vi gir beskjed i øret om at han skal roe seg ned og vil få gå til mor og far eller oppsøke leketøyet sitt så snart han har roet seg.

Tenk deg om vi vår nyheter fra Israel i året som kommer om at "soldater roet ned barn", "Abbas velkommen til reelle samtaler i Jerusalem", "Israel forsøker en vennligere tone for å skape varig fred", "innen tre år skal det råde bare fred og forsoning mellom de to folk". Opinionen vil snu ganske lett under slike forhold, til fordel for den som står bak de gode nyheter.

På minnedagen for de hjemløse barn i Betlehem 2014

Njål Kristiansen 

Kommentar #53

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Gode og troverdige nyheter

Publisert rundt 5 år siden

er selvsagt ikke å forakte, men skepsisen er nok innarbeidet og stor begge veier.  Nå er det jo minst to politiske falanger i disse områdene.  Hamas har nå fått gavepakken å bli fjernet fra EU's terrorliste og vil opprette kontor med hensikter her i Europa ... så lenge de greier å overbevise EU om at de ikke er noen terrororganisasjon.  Ikke vet jeg hvor grensen går, men spør du meg så skulle både Hamas og de væpnede falanger vært avvæpnet etter siste omgang med ønske offring av martyrgisler.   

Jeg er en av de som ikke er enig med Hårstad i at Hamas og de væpnede falanger snart er å anse som likestilt IDF - heller ikke Hamas er enig - og at de har overraskelesangrepsmuligheter.  Jo, det har de forsåvidt - da inne i staten Israel - noe som forekommer jevnlig, men underkommuniseres i vestlig presse.  Mye av dette har med religiøs propaganda knyttet til Tempelhøyden og mulig fellesbruk.

Noen sitater fra Hamas hold:  “Our resistance to Israel’s occupation and aggressions has not stopped. However, we believe that victory comes when there is patience and continuous preparation on all levels whether political, military, media, cultural, or educational,” he added.

Resheq said he knew the Palestinian military abilities are incomparable with the Israelis’, yet the Palestinian resistance has what the Israeli army has never had: Allah, tenacity (utholdenhet) and sacrifice.

 The resistance path Hamas chose to free the land and to resist the occupier has never been smooth,” Resheq opined, adding, “It is a rough and complicated path in which Hamas lost its founder and its best leaders; Hamas, however, is still sacrificing for the sake of defeating the occupier and helping the Palestinians live free on their own land.”

However, he believed that the siege, restrictions, and distortions may have an impact for a while but they cannot last. 

Resheq stated Hamas started fighting the occupier with stones and bare chests and now it manufactured drones and managed to surprise the occupier from land, air and sea. It is a productive Movement on both the human resources level and the military creativity level. These two combined could deter the occupier each time, terrify it— and win,” he concluded in an afterthought.

Så får nå du tolke om du skal tro dette fører til gode nyheter eller ikke - trolig ikke - for hele konflikten er i behov av en ny manusforfatter.

Det er tid for et nytt manus: Normalisering av forholdet til Israel. En eldre manusforfatter fra Egypt sier det rett ut - det er ikke Israel som er fienden - det er Hamas. Videre: hadde ledere normalisert forholdet til Israel, så ville det vært fred og blomstring i konfliktområdet nå.

Programlederen gir uttrykk for at det manusforfatteren sier er imot han overbevisning som ... araber. "Min bror vil være min bror selv om han dreper meg."

Slik det er nå, sier manusforfatteren, så splitter Hamas PA ( og det synes gjerne Israel er like greit?).

Programlederen advarer - vi må ikke gå i den fellen å se Hamas og Israel med de samme brillene.

Manusforfatteren holder på sitt og sier - i all beskjedenhet - vi må leve i harmoni med våre naboer.

https://www.youtube.com/watch?v=Ot9qC6Uzn5c 

Her har jeg tro på at gode og troverdige nyheter ville ha blitt - og kunne ha blitt det - flere tiår tilbake ....

Kommentar #54

Oddbjørn Johannessen

191 innlegg  13478 kommentarer

Evjen den enøyde

Publisert rundt 5 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Stadig kritikk av jødenes eneste stat fører dessverre til økt jødehat.

Hva handler denne tråden om, Evjen?  Kunne du for én gangs skyld prøve å se med begge øynene?  Det er ingenting - ingenting - som kan forsvare drap på 5-åringer!

Kommentar #55

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Dask....

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
På minnedagen for de hjemløse barn i Betlehem 2014

.... til meg selv. Det heter minnedagen for de uskyldige barn i Betlehem.

Kommentar #56

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Ei fjær blir fort til minst fem høns, OJ

Publisert rundt 5 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
ingenting - som kan forsvare drap på 5-åringer!

Her er det ingen 5-åring som er blitt drept.  Du må nok ta det om fra børja'n og se det gjerne med kritiske briller - sett gjerne rød strek under der Nilsen har tatt seg aktivistfriheter - og ja, han består den prøven, men hva annet bidrar disse mer frie skildringer til enn å forsøke å sverte den ene side i sin elsk på den andre.

Jeg har sagt det til Nilsen i div. tråder at hvis han virkelig var glad i disse barna - mer enn å se de som behendige offer til bruk for "saken", så skulle han ha vært den første i toget for en hverdag etter barnas internasjonalt nedfelte rettigheter der de bl.a. skal holdes utenfor krigs- og kampsonene.

Jeg er og skeptisk at herrene bak geværene i IDF ikke er stort eldre enn de som kaster stein og molotov-coctails mot de - gjerne helt ned i 18 og 19 - tenåringer på begge sider.

Kommentar #57

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Også palestinske barn / unge brukes i et uverdig spill mot Israel.

Publisert rundt 5 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Kunne du for én gangs skyld prøve å se med begge øynene? Det er ingenting - ingenting - som kan forsvare drap på 5-åringer!

Jeg ser i høyeste grad med “begge øynene”.  Det er heller andre som ikke er i stand til det. Og skal en få slutt på dette uverdige spillet mot jødenes eneste stat, så må en også være i stand til å se opphavet til det hele.

Palestinerne blir brukt aktivt i arabernes og islams kamp for å få jødestaten utslettet.  Det  er et temmelig bevisst politiske spill mot Israel.   Dette er på mange måter en fortsettelse av Holocaust.  Som kjent var stormuftien av Jerusalem, en ivrig Hitler-beundrer, og hans folk var aktivt med i kampen for å få jødene utslettet.  Etter oppgjøret mot naziregimet fortsatte kampen mot jødene, nå i arabiske / islamsk regi, i den forstand at det denne gang var jødenes stat som skulle utslettes.   Og denne antisemittiske strategien mot den vesle jødestaten fikk, og fortsatt får, mange tilhengere – også fra Norge.

Det som fortsatt skjer, og der også barn og unge er med, og lider i høyeste grad, er et resultat av den hatske holdningen arabere og islamtilhengere har mot jødene. Israel er dessverre helt nødt til å forsvare seg. Og det er klart at feil kan skje fra alle sider. Men grunnen til denne uroen kan med stor sannsynlighet være det gamle hatet mot jødene. Det har fått utvikle seg videre.   Og det er temmelig naivt å ikke innse dette.

Kommentar #58

Oddbjørn Johannessen

191 innlegg  13478 kommentarer

Du har rett

Publisert rundt 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Her er det ingen 5-åring som er blitt drept.

5-åringen ble ikke drept - bare skutt i ansiktet (foreløpig vet vel ingen hvordan det går med ham).  Fornøyd, Nygaard?  Kan du puste lettet ut nå?

Kommentar #59

Oddbjørn Johannessen

191 innlegg  13478 kommentarer

Aha!

Publisert rundt 5 år siden

Der kom stormuftien av Jerusalem!  Helt forutsigbart!  Ingen tråd med Helge Evjens deltakelse uten stormufiten.

Kommentar #60

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Du - som andre må forholde deg til den snev av fakta

Publisert rundt 5 år siden

som Nilsen koker videre på.  Stormuftien var både muslim og nazist - tror ikke det passer særlig på Evjen.

Det er verdt å merke seg at du i dine to kommentarer på denne tråden ikke har annet å komme med en oppkok og gørr rettet mot de som ikke er enig i det du ikke framsetter eller argumenterer for, men angriper via personsjablonger i fri bruk og fantasi - slik som hendelsen i trådstarten.  

Kommentar #61

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Oddbjørn

Publisert rundt 5 år siden

Er det så vanskelig å forstå at jødehatet i høyeste grad kan ligge bak ?

Kommentar #62

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Kjernen i problemet

Publisert rundt 5 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Personlig legger jeg meg ikke flat for alt det Israel gjør, de er ikke feilfrie de heller. Men når en soldat er så uheldig å treffe en gutt, som sannsynligvis hele tiden er i bevegelse, i ansiktet på denne måten. Da bør en også vente på oppklaringen, før en feller dommen. Men for noen er vanlig rasjonell tenkning et fremmedord, ser det ut til.

Kjetil Nilsen har det fortrinn framfor de fleste av oss at han har oppholdt seg i lengre tid der hvor okkupanten utøver sin daglige makt, og kjenner derfor antagelig mer enn overskriftene i online-utgavene. Han bør kanskje derfor i det minste lyttes til minst like mye som oss andre synsere som ikke vet mye mer enn det vi leser i bøker og nyhetssammendrag på nettet.

Det blir nok oppfølging av saken fra israelske myndigheter. Kanskje sågar ender det med en rettssak hvis bevisene er tilstrekkelige. Men la meg minne om en sak som fant sted for flere år siden som forteller litt om israelsk mentalitet overfor verdien av en ikke-israelsk palestiner:

 Fire israelske soldater ble stilt for en israelsk militærdomstol for å ha drept 18 år gamle Ijad Mahmoud Badran som var passasjer i en bil, stanset ved en veisperring på Vestbredden. Sjåføren ble så bedt om å kjøre litt nærmere sperringen, noe soldatene misforsto dit hen at de trodde han ville kjøre på dem, noe som resulterte at soldatene skjøt og drepte passasjeren Ijad Mahmoud.

Det ble etterforskning og retssak, og dommeren ga de skyldige en betinget dom på en times fengsel, som han senere endret til bot på 100 agora - eller to norske øre.

Dommen ble anket, men de skyldige tilbrakte aldri en time i fengsel.

Kommentar #63

Kjell Bjørn Veland

67 innlegg  2813 kommentarer

Moderators toleranse?

Publisert rundt 5 år siden

Publisert 15 timer siden Kommentar #36

Kjell Bjørn Veland skriver:

Det er bare en dumhet og si noe slik, det er med avsky av slike handlinger og med vont i mitt hjerter for denne lille gutten, hvis dette er sant, at han ble skut med overlagt vilje.

Og jeg regner med at det blir også rettsforfylt av israelske myndigheter og at hele sannheten kommer fram slik den var i denne hendelsen.

-------------------------------------------------------------------------------------

Fornektelse IIINjål Kristiansen skriver:

Her er du også i fornektelse av påstandene i trådstarten. Igjen bruker du det forslitte argumentet om rettsforfølgelse i Israel som i et slikt tilfelle er som å kvittere i snøen mens solen skinner.

Er det uniformen din som gjør det så vanskelig å vise humanitet?

 ----------------------------------------------------------------

Jeg skriver:

 

Dette må vel sies er lagt under det som er toleransen i et seriøst kristen debattforum.

Komme med en slik løgnaktig påstand om at jeg og visstnok andre kristne mener å forsvare slike handlinger.

Jeg har gjort det klart at dette er ikke noe som jeg mener er riktig, men Njål Kristiansen bruker flere kommentarer for å bevise at jeg gjør det som er så langt borte fra det som debatters her som det går an og bli.

 

At slik løyn skal kunne være noe som moderator godtar er hårreisende slik jeg ser det?

 

Men det sier vel en hel del om hvor ledelsen i Vårt Land befinner seg i denne konflikten! 

Kommentar #64

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Kjell Bjørn Veland. Gå til den siterte teksten.
Jeg har gjort det klart at dette er ikke noe som jeg mener er riktig, men Njål Kristiansen bruker flere kommentarer for å bevise at jeg gjør det som er så langt borte fra det som debatters her som det går an og bli.

Kan du vise til et sted hvor du mener du fremstiller dette som feil?

Kommentar #65

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Jeg har sagt det til Nilsen i div. tråder at hvis han virkelig var glad i disse barna - mer enn å se de som behendige offer til bruk for "saken", så skulle han ha vært den første i toget for en hverdag etter barnas internasjonalt nedfelte rettigheter der de bl.a. skal holdes utenfor krigs- og kampsonene.

Finnes det noen form for praksis på at IDF tilkaller barnevernet før de skyter?

Kommentar #66

Oddbjørn Johannessen

191 innlegg  13478 kommentarer

Bak hva?

Publisert rundt 5 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Er det så vanskelig å forstå at jødehatet i høyeste grad kan ligge bak ?

Mener du at Kjetil Nilsen er jødehater?  Det er i så fall en grov påstand, og du kan ikke framsette slikt uten belegg.

Kommentar #67

Oddbjørn Johannessen

191 innlegg  13478 kommentarer

Stopp en halv!

Publisert rundt 5 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Det er verdt å merke seg at du i dine to kommentarer på denne tråden ikke har annet å komme med en oppkok og gørr rettet mot de som ikke er enig i det du ikke framsetter eller argumenterer for, men angriper via personsjablonger i fri bruk og fantasi - slik som hendelsen i trådstarten.

Hvor har jeg kommet med "gørr" mot deg eller andre i denne tråden? Jeg vil i så fall ha konkrete sitater som belegger beskyldningen.  Og hva mener du med "personsjablonger i fri bruk og fantasi"?  Du henviser i det siste tilfellet til "hendelsen i trådstarten".  Betyr det at du mener Kjetil Nilsen har diktet opp hendelsen? 

Kommentar #68

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Nilsens kilder

Publisert rundt 5 år siden

Her er et sitat fra en av Nilsens kilder:

"According to Palestinian witnesses at the scene, the child, Muhammad Jamal Ubeid, was exiting a school bus near his home in the East Jerusalem neighborhood of Issawiya when police began firing rubber bullets at rioters who were hurling stones at Israeli vehicles near the West Bank city of Ma’aleh Adumim, Haaretz reported.

The boy’s uncle, however, denied that any clashes took place at the time of the shooting, according to the Palestinian Ma’an News Agency."

Ut fra denne kilden, er det altså ikke mulig å fastslå om gutten ble et tilfeldig offer, eller om en israelsk skytter bevisst siktet mot hodet hans og trakk av.

Vi må vel kunne si at det er uenighet om det dreier seg om et overlagt drap, eller et uaktsomt drap.

I Norge pleier vi å si at vi ikke skal forhåndsdømme folk før de har fått en rettferdig rettssak.

Jeg foreslår at vi fastholder dette prinsipiiet også når vi omtaler israelere og palestinere.

Ingen av oss vet egentlig ingenting med sikkerhet i denne saken, men må stole på kildene, og de spriker altså i flere retninger.

'Mvh Sverre

Kommentar #69

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Blind og uopplyst

Publisert rundt 5 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Er det så vanskelig å forstå at jødehatet i høyeste grad kan ligge bak ?

Jødehat som årsaken til at en IDF soldat sikter og skyter mot en 5 årig unge.... neppe?

Jødehat som motiv for å formidle at en unge er skutt av en IDF soldat... selvsagt ikke,

 Evjens monotoni er å rope "jødehater" hver gang den brutale virkeligheten om den israelske okkupasjon avdekkes.

Men han har diskvalifisert seg selv om debattant, for han benekter virkeligheten – i hans verden er ikke Israel okkupant, koloniseringen er en gudgitt rett, og de palestinske lidelsen er selvpåført.

Kommentar #70

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Kildene spriker

Publisert rundt 5 år siden
Leif Lysvik. Gå til den siterte teksten.
Jødehat som årsaken til at en IDF soldat sikter og skyter mot en 5 årig unge.... neppe?

Jeg synes Lysvik burde ta til seg at vitneutsagnene spriker i denne saken.

Hvorfor gjentar han at en israelsk soldat bevisst siktet på 5-åringens hode og trakk av, når andre vitner hevder at gutten var et tilfeldig offer for en skuddveksling med andre?

Bør ikke også Lysvik se i øynene at man ikke blindt kan stole på et utvalg vitner og så ignorere de som sier noe annet?

Rettssstat, Lysvik. Er det ikke det vi alle går inn for? Der man ikke forhåndsdømmer?

Mvh Sverre

Kommentar #71

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Rettssstat, Lysvik. Er det ikke det vi alle går inn for? Der man ikke forhåndsdømmer?

ja takk, det hadde gjort hverdagen for mange bedre. En rettsstat som behandler alle israelske innbygger likt, en rettsstat som respekterer internasjonale avtaler og respekterer Haagdomstolen.

Så ser det ut som at IDF soldater kan opptre som terrorister, som går fri selv om de beskyttere gærne settlere (som i Hebron der 2000 IDF soldater beskytter 500 settlere) eller terroriserer palestinere i et utall kontroller på Vestbredden.

Jeg har observert IDF soldater som skjøt mot steinkastende unger ved innkjøringen til Ramallah. Det virket som et rått parti – unger med småstein mot topp trente soldater med ultramoderne våpen ladet med gummikuler.

Så kjenner en ikke alle omstendighetene rundt skuddet mot denne 5 åringen – men vi vet at en unge er truffet av en gummikule (eller noe sånt) avfyrt at våpen som bare IDF disponerer. Det er dessverre grunn til å tro at vi ikke får vite hva som har skjedd. Israelske myndigheter liker ikke at uavhengige instanser får innblikk i hva de gjør (jfr at de ikke vil at uavhengige kilder får granske siste Gaza krig)

Ja, en rettsstat hadde skapt forutsigelighet – der skyldige ble tiltalt og dømt, der kollektiv straff ble forbudet, der folk uten dom ikke ble fengslet, der statsborgerrettigheter var viktigere enn etnisk tilhørighet….

Kommentar #72

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Institusjonaliserte overgrep

Publisert rundt 5 år siden

Overgrep og vold fra enkeltindivider - enten de er israelere eller palestinere - er selvsagt ille nok, men i slike tilfeller er det enkeltpersoner som må stå til ansvar. Det er lett for alle å ta avstand fra ugjerningene. Slik sett hadde det på mange måter vært "bedre" om mannen som skjøt Muhammad hadde vært en "loner" - en sinnsforvirret, gal einstøing, som jeg påpekte i ingressen at han ikke var. 

Det er de institusjonaliserte statlige overgrep som er de alvorligste og mest truende for mulighetene til noen gang å oppnå et normalisert og fredelig forhold mellom Israel og Palestina. Selve okkupasjonen manifesterer seg med et bredt spekter av institusjonaliserte overgrep - klart i strid med internasjonale konvensjoner. Det er israelske myndigheters ansvar. Beskytning av ubevæpnede sivile er bare ett eksempel.   

Han som skjøt Muhammad var en trenet, bevæpnet uniformert soldat, som på statlige myndigheters vegne er satt til å administrere okkupasjonen. Under kommando. Det er det som gjør det så alvorlig. Og dette var ikke første gang en mindreårig blir skutt. 

Noen få eksempler:
* I november skjedde det med 11-årige Saleh Mahmoud: Skutt i ansiktet med «gummikule». Blind for resten av livet. 
* 6 år gamle Mousab Sarahnin: skutt i øyet med "gummikule" - får muligens beholde synet på ett øye 
*10 år gamle Khalil Muhammad Ahmad al-Anti ble skutt med skarp ammunisjon i ryggen i august. Drept. 
* På Nakba-dagen i mai: Nadim Syam Nuwara (17) skutt i ryggen med skarpt. Drept. Mohammad Mahmoud Odeh (16) skutt i brystet med skarpt. Drept. Disse to drapene ble fanget opp av sikkerhetskameraer. - Løgn; typisk palestinsk forfalskning; "Pallywood" ... var omkvedet. Forsvarsminister Ya'alon var en av de første som kom med påstand om at videoen var "edited". Nå er drapene endelig påvist rettslig. Soldaten som skjøt opererte ikke alene - han stod under kommando.

Ikke vådeskudd
Beskytning av ubevæpnede sivile skjer regelmessig under okkupasjonen. Ved grensegjerdet i Gaza og mot Gaza-fiskere, er det etablert rutine - institusjonaliserte overgrep. Dette handler ikke om hendelige uhell eller vådeskudd. Problemet er systemisk. Den israelske hærens skarpskyttere er kjent for sin treffsikkerhet og presisjon. - Hvordan kan de tillates å skyte på ubevæpnede mindreårige og andre sivile med farlige gummikuler eller dødbringende ammunisjon?  

- Stridsreglene (rules of engagement) tillater i praksis soldatene å skyte forsvarsløse sivile palestinere – og enda verre, noen ganger har beskytningen til hensikt å skape uro. Det kunne den tidligere israelske offiseren Avner Gvaryahu opplyse i en artikkel i Haaretz 24.01.13. 

Utspillet til Gvaryahu – som for øvrig er engasjert i Breaking the Silence - ble utløst av nyhetene fra Vestbredden om at fire unge palestinere var skutt og drept av israelske soldater med få dagers mellomrom – en femte ble i tillegg alvorlig skadet. Ofrene var mellom 16 og 21 år - ubevæpnede.
De ble på langt nær de siste, og man kan med sikkerhet forutsi at det blir flere - og skremmende nok; ikke pga vådeskudd. 

Kommentar #73

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Hvorfor, Lysvik

Publisert rundt 5 år siden

gjør ikke du og Nilsen en opplysende innsats for disse ungene når dere først er i området?  Hvorfor ikke gi disse ungene andre interesser enn aksept for at steinkasting er det som er ungdomstrenden akkurat nå?

For egen del holdt jeg meg til epleslang i en svært kort sesong på høsten som spenning ( hadde for den del egen hage der vi hadde verdens beste epler, så det kunne ikke være for eplenes del at en deltok i trenden)

Selvsagt er det like mye tragedie når disse erter på seg IDF, som når Hamas er ute etter nye runder med martyrgisler.  

Men ... når vi leser trådstarten så ser vi at Nilsen tillegger både skytter og siutasjon motiv og handlinger som han utvilsomt vet null niks og ingenting om.  

Men det er å håpe at Nilsen/Lysvik har like mye omtanke for alle barn som rammes - denne gang av terror - som 11 år gamel Ayala Shapiro som ble utsatt for dette:  Security forces on Friday arrested two Palestinians in connection to the firebomb attack. One is suspected of having thrown the Molotov cocktail. The other is suspected of assisting him. Another 10 Palestinians from the Palestinian village Azzun, near the site of the incident, were detained in the sweep


http://www.timesofisrael.com/ayala-shapira-still-in-life-threatening-condition-after-firebomb-attack/ 

Kommentar #74

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Dette er ikke epleslang...

Publisert rundt 5 år siden

Nygaard, denne gangen var det denne 5 åringen som var tema. Likevel skal ikke Ayala Shapiro skjebne oversees – lag gjerne en tråde på henne. Jeg er like prinsipiell mot overgrep og vold, uavhengig av hvilke ID papirer de besitter. Mistenkte må tiltales, få forsvarer og rettsak. Og dom om det blir utfallet. Ingen skal få oppleve at de blir utsatt for kollektiv straff. Men jeg regner med at vi heller ikke er ening om dette.

 

Unger har rettigheter, regulert bl.a i barenkonvensjonen, de skal ikke straffes, de skal behandles med respekt, de skal ikke oppleve at okkupantens soldater skal rette våpen mot dem. Men heller ikke om dette er vi enig. Det du skriver om ungers rettigheter så framstår du selektivt og diskriminerende.

Din epleslagbetroelse er tøvet og vitner om at du ikke forstår alvoret i okkupantens hverdagsliv.

 

Kommentar #75

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Bruk av Riot Control Weapons

Publisert rundt 5 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
ikke mulig å fastslå om gutten ble et tilfeldig offer, eller om en israelsk skytter bevisst siktet mot hodet hans og trakk av.

Det er strenge regler også for bruk av såkalt ikke-dødelige Riot control weapons - gummikuler, sponged-tipped bullets, tåregassgranater, sjokkgranater er eksempler på slike. 

HER
kan du lese eksempel på hvordan slike våpen ikke skal brukes - en IDF-soldat fyrer av en tåregassgranat rett mot en fotograf. Dette er ikke en unik hendelse - det unike er filmingen.

Mange slike skyteepisoder har ført til alvorlige skader – i noen tilfeller også med dødelig utfall. Det skjer til tross for at stridsreglene (rules of engagement) sier at tåregass-granater skal skytes skrått opp i luften – aldri med geværet i horisontal posisjon rettet mot enkeltpersoner eller en folkemengde. Det står faktisk også påskrevet på granaten: Do not fire directly at persons. Serious injury or death may result. 

I desember 2011 døde aktivisten Mustafa Tamimi fra Nabi Saleh etter å ha blitt skutt i ansiktet med en tåregassgranat fra kloss hold. Saken ble klaget inn til det israelske militære advokat-embetet (The Military Advocate General’s Corps - MAG) av B’Tselem. Saken henlagt – ingen grunn til videre etterforskning. Military Advocate for Operational Matters Lt. Col. Ronen Hirsch skrev at granaten som førte til Tamimis død ble avfyrt “according to the relevant rules and regulations and did not involve any illegality." 

B’Tselem kommenterte beslutningen med at den viser den likegyldighet overfor palestinske liv som preger forvaltningen av forsvarets egne lover og regler. 

Kommentar #76

Kjell Bjørn Veland

67 innlegg  2813 kommentarer

Du lukker øyner og ører for det som er sant her!

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Kan du vise til et sted hvor du mener du fremstiller dette som feil?

Du lukker øyner og ører for det som er sant her!

 

Du vil ikke innrømmen at du taler løyn om at jeg ikke fordømmer slike handlinger hvis denne soldat skyter med vilje for å treffe en 5 år gammel gutt i øyet.

Man at også MOD lukker øynene for slike usannheter som du kommer med er rystende.

Jeg melte det til dem i dag tidlig, men kan ikke se noen melding at de har påpekt det eller at noe er slettet av alle de kommentarene du skrev.

 

Her har du igjen det jeg har skrevet i denne sak:

 

 

 

 Kommentar #36

Kjell Bjørn Veland skriver:

Det er bare en dumhet og si noe slik, det er med avsky av slike handlinger og med vont i mitt hjerter for denne lille gutten, hvis dette er sant, at han ble skut med overlagt vilje.

Og jeg regner med at det blir også rettsforfylt av israelske myndigheter og at hele sannheten kommer fram slik den var i denne hendelsen.

Kommentar #77

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Stadig kritikk av Israel.

Publisert rundt 5 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Mener du at Kjetil Nilsen er jødehater? Det er i så fall en grov påstand, og du kan ikke framsette slikt uten belegg.

 

Den stadige, stadige, stadige kritikk mot jødenes eneste stat som vi i dag opplever, ikke bare fra enkeltpersoner, men også fra medier i landet vårt, kan så klart føre til økt jødehat. Det er viktig at samfunnet er klar over dette. Historisk så kommer Norge aldeles ikke godt ut når det gjelder forholdene til jødene.

Jeg stempler ikke noen som “jødehater”, men det er viktig at vi er klar over den tendensen som er på gang.

Viser forøvrig til:   http://www.dagen.no/Meninger/Stadig_kritikk_av_Israel_gir_grobunn_for_antisemittisme-70804

Kommentar #78

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Kjell Bjørn Veland. Gå til den siterte teksten.
Det er bare en dumhet og si noe slik, det er med avsky av slike handlinger og med vont i mitt hjerter for denne lille gutten, hvis dette er sant, at han ble skut med overlagt vilje.

Og jeg regner med at det blir også rettsforfylt av israelske myndigheter og at hele sannheten kommer fram slik den var i denne hendelsen.

Jeg så jo dette da jeg kommenterte nettopp det du skriver her. Når jeg ikke fester lit til dine besvergelser er det fordi jeg opplever det som at du ikke mener det. Jeg ser forbeholdene om at "hvis dette er sant" etc, og at du i tillegg regner med rettsforfølgelse i Israel..... nei, Veland, jeg opplever ikke det du sier som ekte og ærlig ment. Beklager, jeg kan ikke lese deg anderledes. Jeg ser at min tone har vært skarp og direkte. Endelig fikk jeg dialog med deg, men jeg synes det måtte mye til. Skulle du ha overbevist måtte det være litt mer sats i anslaget. Beklager. 

Kommentar #79

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Blir usikker på hva du definerer som antisemittismen? Når du assosierer kritikk av IDF soldater som sender kuler etter unger som antisemittismen blir det vanskelig. Når du er kritiske til de som fremmer menneskerettigheter og vil anerkjenne Palestina som eget land som jødehater er det vanskelig å forstå hva du mener.

Så Evjen, hva er din definisjon på antisemittismen?

Kommentar #80

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Det finnes ingen "jødisk politikk"

Publisert rundt 5 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Den stadige, stadige, stadige kritikk mot jødenes eneste stat

Faren for utvikling av jødehat vil være mye større om man lukker øynene for den type institusjonalisert urett og overgrep f.eks. mot palestinske barn man ser under okkupasjonen, enn om man står opp og kritiserer de som har ansvar for overgrepene. 

Muligens uten å se det selv, bidrar du med din argumentasjon til å kople jøder til en bestemt type politikk. Slik gjør du israelske myndigheters politikk til en form for "jødisk poltikk". Dermed kan faktisk du bidra til antisemittisme og jødehat. 

Langvarig okkupasjon medfører institusjonaliserte overgrep og maktmisbruk overfor sivile. Dette er selvsagt ikke resultat av «jødiskhet» eller "jødisk politikk", men av en valgt maktpolitikk.Ikke minst mange jøder – både i og utenfor Israel – reagerer derfor sterkt på å bli stilt til ansvar for de overgrep som okkupasjonen av et annet folk innebærer, og mener denne politikken er uforenelig med jødisk etikk og moral. 

Kommentar #81

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Det er nok andre som ikke vil se virkeligheten.

Publisert rundt 5 år siden
Leif Lysvik. Gå til den siterte teksten.
Men han har diskvalifisert seg selv om debattant, for han benekter virkeligheten – i hans verden er ikke Israel okkupant, koloniseringen er en gudgitt rett, og de palestinske lidelsen er selvpåført.

Virkeligheten er at Israel kunne vært stat lenge før 1948. Den kunne vært stat samtidig som Transjordan. Men det var islamske arabiske krefter som gjorde det de kunne for å hindre at jødene fikk noe som helst.

“Israel er okkupant” er et begrep som brukes med forskjellig utgangspunkt. Arabere og islamtilhengere mener ofte at også det som i dag er Israel, er okkupert område. Og Den Arabiske Liga har fortsatt ikke akseptert Israel som stat der jødene kan være trygge.

De palestinske flyktningene burde som alle andre flyktninger blitt integrert i sine nye samfunn. Men arabiske stater ville ha de i leirer som et våpen mot Israel. Dette er dessverre den triste situasjonen.

Kommentar #82

Kjell Bjørn Veland

67 innlegg  2813 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Langvarig okkupasjon medfører institusjonaliserte overgrep og maktmisbruk overfor sivile. Dette er selvsagt ikke resultat av «jødiskhet» eller "jødisk politikk", men av en valgt maktpolitikk.Ikke minst mange jøder – både i og utenfor Israel – reagerer derfor sterkt på å bli stilt til ansvar for de overgrep som okkupasjonen av et annet folk innebærer, og mener denne politikken er uforenelig med jødisk etikk og moral.

Tullprat av denne gjentatte maset om okkupasjon som vi ikke hørte noe til, mens Jordan okkuperte området.

Denne okkupasjon er helt lovlig etter de gjentatte kriger som araberstatene igangsatte.

 

At den jødiske stat må ha grenser til å kunne forsvare seg er vel en internasjonal lov.

 

Når det gjelder at der er et folk og et land som heter det palestinske folk og har et land som heter Palestina så er dette en så stor løgn som det går an å si.

Palestina var et landområde der Israel og Jordan var en del av dette britiske mandat.

Jordan ble tildelt landet øst fra Jordandalen og Israel som da låg vest for Jordandalen ble delt i to stater en arabisk og en jødisk.

Jødene sa ja til delingen og erklærte staten Israel for gjenopprettet i 1948.

Det som var at av denne delingen var ment å være en arabisk stat, men de ville ikke være med på det, fordi de skulle ha alt, derfor gikk de heller til krig mot den nye staten Israel for å slette den ut og jage jødene på havet.

Men slik gikk det altså ikke de tapte krigen og Jordan okkuperte Judea og Samaria den såkalte ”Vestbredden”

Det var ikke snakk om at det skulle tildele en palestins stat, men en arabisk stat av de arabere som bodde i dette området.

Det er en skam at en hel verden er ført bak lyset ved denne løgnaktige Palestinske stat som alltid har vært og med et folk som da kalte seg palestinere.

Kommentar #83

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Ulovlig okkupasjon

Publisert rundt 5 år siden
Kjell Bjørn Veland. Gå til den siterte teksten.
Denne okkupasjon er helt lovlig

Hvis Israels okkupasjon er lovlig etter folkeretten, forplikter okkupanten seg i så fall til å rette seg etter de folkerettslige regler som gjelder for okkupasjon.

Det vil bl.a. innebære forpliktelse til å beskytte sivilbefolkningen under okkupasjon (altså ikke skyte mindreårige f.eks); sikre vanlige velferdstjenester for den okkuperte befolkning; beskytte eiendom; avstå fra å ødelegge f.eks. privatboliger; avstå fra å tilrettelegge for bosetting av egen befolkning på okkupert område; avstå fra å føre straffedømte ut av okkupert område m.m

Man kan vel ikke akkurat hevde at Israel som okkupasjonsmakt overholder og respekterer disse forpliktelsene.

Dessuten; en lovlig okkupasjon er av midlertidig karakter. Ingen kan med rimelighet hevde at snart 50 års okkupasjon er av midlertidig karakter. Så nei, den israelske okkupasjonen er verken lovlig per se (Israel har etablert permanens), eller ut fra israelske myndigheters mislighold av sitt ansvar som okkupant. 

Kommentar #84

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Muligens uten å se det selv, bidrar du med din argumentasjon til å kople jøder til en bestemt type politikk. Slik gjør du israelske myndigheters politikk til en form for "jødisk poltikk". Dermed kan faktisk du bidra til antisemittisme og jødehat.

Hvis man klarte å lære folk flest forskjellen på landløftene og hverdagspolitikken ville det være en fordel for Israel. Det som ødelegger for Israel er omverdenens oppmerksomhet rundt det helt meningsløse som de får seg til å gjøre. Problemene ved å støtte fx dagens regjering er at flere i regjeringsapparatet nå er siktet for korrupsjon. Utenriksminister Lieberman har vært siktet tidligere men ble frikjent og fikk tilbake plassen i kabinettet. Nå er en ny gruppe fra hans parti i søkelyset. Til slutt blir det umulig å si at en slik regjering forvalter Landløftene. Den etiske bunnen for deres virke faller ut. 

Jeg har vandret fra å være sionistisk også i hverdagen til å se på spørsmålet om oppfyllelse av løftene som en mer åndelig øvels. Dvs at jeg nok mener at Israel skal ligge der det ligger, men man må skikke seg slik at man er en verdig forvalter. Det er meningsløst å stille seg bak en hver regjering. I sin ytterste konsekvens kan en slik regjering være en arbeiderpartiregjering eller endog mer radikal, eller også sterkere fascistisk som fx Liebermann eller Bennett. Legger jeg eget konservativt og demokratisk grunnsyn bak min vurdering blir det vanskelig å støtte hvilken som helst regjering bare fordi den er israelsk. Ortodokse jøder godtar jo heller ikke sin egen regjering i enkelte henseender, og noen av dem er til og med i mot Israels eksistens fordi de ser den som en åndelig øvelse. Da blir det rart å skulle sitte her oppe i Norge å være mer katolsk enn paven i spørsmålet om hvem man skal gi støtte. Politisk, militært, moralsk er nåtidens israelske styre virkelig ute og sykler opp mot intensjonene og de gode grunner som lå til grunn for etableringen av landet. Et sterkere fokus på ideen om Landløftene og nedtoning av den nesegruse tilbedelse av all israels politikk må være svaret. Støttespillerne deler ikke mine verdier.

Derfor blir det også skremmende å se at man kommer så skjevt ut med uttalt eller fordekt støtte til noe som alle må forstå er galt. Et mer riktig svar på trådstarten burde være i retning "dette var fælt - jeg finner det beklagelig at et barn skal utsettes for slikt - jeg håper Israel vil ordne opp i saken". Dessverre skjer altså det motsatte. Det burde sette en støkk i alle.  

Kommentar #85

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Arabere ser hele Israel

Publisert rundt 5 år siden

som okkupert.  For en aktivist er det mer en benevnelse for å sette et stigma på Israel - demonisere med et ord.

Propalestinske aktivster ønsker å se situasjonen som en okkupant da det gjør at Israel kan gjøre mindre for å skape sin orden da det er bundet etter den fjerde Genevekonvensjonen.  Hvis dets handlinger blir sett som konsekvens av krigshandlinger er det mindre sjans til å protestere på den gjengjeldelse Israel kommer med.

Kommentar #86

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Ikke rasisme

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Det finnes i alle fall syke mennesker som sprer slike rasistiske konspirasjonsteorier.

Det var ikke rasisme men en realitet. Denne historien din fremstår etterhvert mer og mer usannsynlig.

1: Hvorfor var 5-åringen inne i et skuddvekslingsområde? Det er helt klart foreldrene og selvstyrmyndighetens ansvar å på se at barn holdes langt unna arenaer der volden er på et slikt nivå. Det har åpenbart ikke vært tatt slike forholdsregler.

2: Ut fra din beskrivelse av amunisjonen er det tvilsomt at dette handler om skarpskyttere. Ammunisjonen benyttet er ikke krigsammunisjon for å drepe soldater. Det er human ammunisjon for å begrense skader når man må holde mobb i sjakk. Å kaste stein på politi/soldater er det helt normalt å foreta tiltak i mot og slike kuler er effektivt for å skape smerte men er lite livsfarlig. 

3: Gutten overlevde og får behandling. Det er svært lite trolig at skaden er gjort med hensikt og overlegg. Hadde ma ønsket å drepe gutten hadde man helt klart benyttet andre midler.

4: Til sammenligning er det svært mange grunner til å tro at noen kilometer unna drepes det med overlegg mangedevis av barn i alle aldergrupper, med en helt annen ammunisjon. Så hvorfor israelere trekkes inn på særdeles tvilsomme påstander mens det er taust og null indignasjon over hva som foregår i Syria/Libanon/Irak tyder på at trådstarter representerer en forsyvning av både proposjoner og evne til medmenneskelighet i tillegg til å ha grunnleggende manglenede forståelse av realpolitikk og hva som skal til å for å ivareta sivil sikkerhet. Hverken Hamas eller selvstyrmyndighetene har vist slike evner innad i sitt eget samfunn. Steinkastende barn og unge mot israelske soldater nå i åresvis viser deres inhumanitet og kynisme.

Den palestinske flyktningestatus er ingen nødvendighet. De har hatt tilstrekkelige landområder, frihet, kapital, marked og næringslivsmuligheter i alle år. Det er deres islamske naboer som har nektet dem dette på basis av en merkverdig nasjonalisme det er få grunner til å støtte. Hadde palestinernes "brødre" representert velfungerende samfunn, hadde palestinerne i dag hatt hele Vestbredden som "egen" stat. De hadde vært integrert i nabolandenes næringsliv på handel og produksjon. Som flyktninger har de hatt akkurat samme muligheter som israelerne som er flyktninger i langt større grad enn palesinerne. De har misbrukt alt, hele tiden, og det er ikke israelernes skyld.

Det er synd at store grupper av politiske urealister i den vestlige verden støtter slik nasjonalisme og vanstyre. I dette tilfellet har israelere vist seg langt bedre enn alternativene til å etablere næringsliv, fungrende statsinstitusjoner og sivil sikkerhet enn alle sine nabofolkeslag til sammen. Det er dette som bør kvalifisere til makt og mandat over et landområde, ikke at man har bodd der for en kortere eller lengre periode. 

Kommentar #87

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden

Finnes det en flik av sannhet i denne :

What happens when a fly falls into someone's cup of coffee?

The Italian-throws the cup, breaks it, and walks away in a fit of rage.

The German-carefully washes the cup, sterilizes it and makes a new cup of coffee.

The Frenchman-takes out the fly, and drinks the coffee.

The Chinese-eats the fly and throws away the coffee.

The Russian-Drinks the coffee with the fly, since it was extra with no charge.

The Israeli-sells the coffee to the Frenchman, sells the fly to the Chinese, sells the cup to the Italian, drinks a cup of tea, and uses the extra money to invent a device that prevents flies from falling into coffee.

The Palestinian-blames the Israeli for the fly falling into his coffee, protests the act of aggression to the UN, takes a loan from the European Union to buy a new cup of coffee, uses the money to purchase explosives and then blows up the coffee house where the Italian, the Frenchman, the Chinese, the German and the Russian are all trying to explain to the
Israeli that he should give away his cup of tea to the Palestinian.

Kommentar #88

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Det var ikke rasisme men en realitet. Denne historien din fremstår etterhvert mer og mer usannsynlig.

Det var ikke rasisme, men en realitet, hevder du nå - som svar på ditt eget spørsmål i kommentar #85: Er du sikker på at det ikke er palestinere som skyter på sine egne barn med samme våpen som israelerne for at det skal se ut som at det er israelere som har gjort det?

Som sagt: Det finnes syke mennesker som sprer slike rasistiske konspirasjonsteorier. Like avskyelig som når antisemitter tillegger jøder diverse negative tilbøyeligheter.

Du spør: - Hvorfor var 5-åringen inne i et "skuddvekslingsområde"?
Svaret er enkelt: Muhammad ble skutt da han gikk av skolebussen hjemme i bydelen al-Issawiya, hvor han bor. Forøvrig i samme bydel hvor 11-årige Saleh Mahmoud ble skutt på samme måte i november. Han ble truffet mellom øynene og ble blind.

  

Kommentar #89

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Barne-TV: Israel skal fjernes.

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Faren for utvikling av jødehat vil være mye større om man lukker øynene for den type institusjonalisert urett og overgrep f.eks. mot palestinske barn man ser under okkupasjonen, enn om man står opp og kritiserer de som har ansvar for overgrepene.

Det er ikke tvil om at det drives en temmelig bevisst strategi også overfor palestinske barn og unge – om at jødene / Israel skal bort fra Midtøsten. 

I dette barneprogrammet understrekes det at landområdet som ble Israel i 1948 «skal tilbake til oss en dag»:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_wo7vW2x4gg

Fokuset må nå snart rettes mot det at palestinske barn og unge blir opplært i at Israel / jødene har ingen rett til Midtøsten. Jødene skal vekk. Det er bl.a. dette som i høyeste grad er årsak til at noen av disse barna driver med bl.a. steinkasting m.m. mot jøder og israelsk vaktpersonale.

Oppdragelse av barn og unge er noe av det viktigste for å skape ei fredelig framtid. Men her har det sviktet stort – også fra norsk side. (Norge gir penger uten å sette betingelser.) Skal en skape et godt forhold mellom palestinere og jøder, så må bl.a. hatopplæringa fra palestinsk side kuttes ut.

Kommentar #90

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Ikke rasisme

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Som sagt: Det finnes syke mennesker som sprer slike rasistiske konspirasjonsteorier.

Mitt spørsmål er ikke rasisme. Det har ingenting med rasisme å gjøre. Nilsens beskyldning om rasisme tyder på at han har en annen agenda enn humanisme.  At palestinere skyter egen befolkning er ikke ukjent. De plasserer sine våpen i tilknytning til skoler, barnehager og sykehus. Det har vært tilfeller der terrorister har benyttet sykebiler med angivelige syke mennesker til å frakte våpen. Når palestinere har drept sivile worldwide i mange tiår og var de som oppfant global terrorisme med flykapringer etc. De brukte selvmordsbombere daglig mot busser og offentlig steder i Israel.     Hva får deg til tro å mene at de samme terrorgrupper skulle skåne sine egne barn og innbyggere?  Som jeg skrev i forrige kommentar: Palestinere har hatt alle muligheter til å bygge sivilisert samfunn og etablere de nødvendig institusjoner som ivaretar borgernes sikkerhet. Det har de greid like dårlig som Libanon, Syria, Irak og Jordan. Hva i all verden er som får deg til å tro at dette er israeleres skyld? Hvorfor neglisjeres det at Israel er det stedet der sivil sikkerhet har høyest nivå? Hvorfor trekkes denne historien frem som har så mange tvilsomme påstander?

Min påstand har ingenting med rasisme å gjøre. Dette skriver du bare fordi du ønsker form for stigmatisering av dine menigsmotstandere. Stemplet rasist = tilintetgjort som debattant.   Kommentaren min er en politisk kommentar. Det handler om hvilke politiske virkemidler som kan aksepteres for å nå akseptable mål. Israel, som er et skole-eksempel på hvordan håndtere muslimsk mobb, bør ikke stigmatiseres med slike konspiratoriske historier du trekker frem. Det kan godt hende at en 5-åring er truffet av en slik kule og jeg er sikker på at dette ikke er israelsk offentlig politikk. Det kan tenkes at en soldat har vært skjødeløs, det kan tenkes at en soldat burde trekkes for retten. Det vet vi lite om. Det vi vet med sikkerhet er at palestinernes ledere og offisielle politikk er bruk av selvmordsbombere, sivile ofre, global terror som politiske virkemidler i kamp for en statsdannelse som med all sannsynlighet vil føye seg inn i rekken av dysfunksjonelle regimer i regionen. Dette gir israelerne en rett til å bruke våpen og makt for opprettholde ro, orden og sivil sikkerhet. Forskjellen mellom palestinere og israelere er at israelerne har vist at de evner dette. De er på et slik sivilisatorisk nivå at evner å drifte de nødvendige institusjoner som regjering, domstoler, utdannelse etc. Ingen va Israel naboland er der og ingen bør ønske å spre dette nivået av sivilisasjon utover. Å påpeke slike fakta har ingenting med rasisme å gjøre. Det har med realitetsorientering og etikk å gjøre. Det har med å ikke spille hasard med menneskelivene å gjøre.    

Kommentar #91

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Barn og unge er investering i fremtiden

Publisert rundt 5 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Oppdragelse av barn og unge er noe av det viktigste for å skape ei fredelig framtid.

En satiretegning har følgende tekst fra utsagn fra Hamasleder Khaled Mashal bosatt i Qatar og god for ?? av kroner på konto:  "Hamas is not frightened of zionist bombs and missiles ( særlig ikke du som er så feig så du sitter i Qatar og dirigerer krig som koster tusenvis av martyrofre livet).  

We love death like jews love life (denne setningen er en av de største forskjellene vi ser i det som pågår i dette området.  For araberene er en død person - helst barn - mer verdt for "saken" og fremtiden enn en levende.  Israel utveklser en soldat mot ca. 1400 arabiske fanger der mange av de har gjort grusomme terrorhandlinger mot sivile).

But the idea of allowing our children to talk and walk peacefully with ordinary israelis scares us witless!"  

Ja, det tror jeg nok - for noen gir tanken på forsoning og fred så store pustevansker at tanken på en slik framtid skaper en motkraft som slår ondskapen ut. 

Nå nekter Hamas 37 barn som ble foreldreløse under deres behov for nok en runde med selvpåført menneskeoffring innreise i Israel - en organisert tur med følge av fredsaktivister måtte returnere da Hamas nektet barna innreise i Israel - begrunnelse:  De ville beskytte barna for "en normalisering av politikken" med Israel - ja, det er fali' det.

http://www.nrk.no/verden/hamas-nekter-foreldrelose-barn-a-dra-pa-ferie-til-israel-1.12122448 

( kommer nok ikke på nyhetene ikveld)

Evjen har vært innom indoktrinering i hat gjennom tv - det skjer gjennom skolegang og gjennom leirer for barn som denne - her satt sammen i kontrast med John Kerry og hans ønsketenkning

https://www.youtube.com/watch?v=1Egi3WWaUj4 

Tydeligvis sliter alle med å få hjulpet folket til å se etter måter å få bukt med det nedarvede og religiøse hatet ... men det er lov til å være kreativ ... det er lov til å håpe ... for gode og trygge oppvekstvilkår er investering i fremtiden - eller er det ikke en nasjon ved siden av Israel som er målet?

Kommentar #92

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Snakke om noe annet...

Publisert rundt 5 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Oppdragelse av barn og unge er noe av det viktigste for å skape ei fredelig framtid. Men her har det sviktet stort

Oppdragelse av barn og unge er noe av det viktigste for å skape ei fredelig framtid. Men her har det sviktet stort, skriver Evjen.

Det kan se ut som en grotesk kommentar til at et barn er beskutt av en soldat, men som vanlig fra Evjen; han vil helst snakke om noe annet enn hva saken handler om. Slik også her. (til nå i 6 ulike kommentarer).     

Kommentar #93

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Det har i høyeste grad med saken å gjøre !

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
han vil helst snakke om noe annet enn hva saken handler om. Slik også her.

Det må være helt klart at når palestinske barn og unge blir oppdratt til at jødene / Israel har ingen rett til å være i området - så er det i seg selv svært uheldig for framtida. Det har i høyeste grad med saken å gjøre.  Og det må også Kjetil Nilsen kunne skjønne. 

Men Kjetil Nilsen gjør ikke stort annet her på verdidebatt enn å kritisere Israel, jødenes eneste vesle stat - en stat som mange, mange arabere og islamtilhengere vil ha fjernet. 

Kommentar #94

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Hvis Israels okkupasjon er lovlig etter folkeretten, forplikter okkupanten seg i så fall til å rette seg etter de folkerettslige regler som gjelder for okkupasjon.


En glemmer helt at området Vestbredden/Gaza ble okkupert av arabiske muslimer i 638 med sin jihad. I dag bor det fortsatt arabiske muslimer her. Før 638 var dette jødiske områder.   

Kommentar #95

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
En glemmer helt at området Vestbredden/Gaza ble okkupert av arabiske muslimer i 638 med sin jihad. I dag bor det fortsatt arabiske muslimer her. Før 638 var dette jødiske områder.

Dette har du nok helt rett i, men du er håpløst utdatert hvis du ikke har fått med deg at Israel ble vedtatt opprettet i FN i 1947. Du får forsøke å lese deg opp på historien mellom disse årene. :-)

Kommentar #96

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Før 638 var dette jødiske områder.

Før 638 var dette kristne områder. Den muslimske overtakelsen i 638 åpnet store områder, bl.a Jerusalem, for jøder. Under det tidligere kristne styret, ble jødene nektet adganf til disse områdene.

Dette Pedersen, har jeg dokumentert for deg over 20 ganger tror jeg? :-)

Kommentar #97

Kjetil Nilsen

56 innlegg  757 kommentarer

Vesle Israel vs vesle Muhammad

Publisert rundt 5 år siden

- Vesle stat?  
Hva med vesle Muhammad? Du poster kommentarer under en sak som tar utgangspunkt i beskytningen av ham for få dager siden. Til nå 7 kommentarer uten å vie Muhammad oppmerksomhet - hvor mange flere klarer du å legge inn, uten å berøre vesle Muhammad, mon tro? 

Kommentar #98

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert rundt 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Israel ble vedtatt opprettet i FN i 1947

Den israelske selvstendighetserklæringen

FN foreslo 14. mai 1948 å dele det britiske Palestinamandatet i to områder, et jødisk og et arabisk. De arabiske landene avviste planen. Samme dag erklærte David Ben-Gurion Israel for en jødisk uavhengig og selvstendig stat.[4] Dette ble ikke anerkjent av nabolandene Syria, Egypt, Transjordan, Libanon og Irak, som angrep den nylig etablerte staten. Kampene foregikk i hovedsak på landområdet til det tidligere britiske territoriet som var blitt til staten Israel, og senere i krigen til en viss grad på Sinaihalvøya. Krigen sluttet med våpenhvilen i 1949, men dette innebar ikke slutten på den arabisk-israelske konflikten.

Som du ser avviste araberne denne delingen. Følgelig er det intet land som heter Palestina. Heller ingen okkupasjon av noe land

PS Bare et sterkt hjertesukk om uttrykket okkupasjon. La ikke dette bli en avsporing.

Kommentar #99

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Russere og finner, jøder og arabere

Publisert rundt 5 år siden

Kristiansen: Du får forsøke å lese deg opp på historien mellom disse årene. :-)

Det som vel er mer interessant er å fabulere over årene etterpå. Hvordan hadde stoda vært i Midt-Østen (Palestina/Israel) hvis Israels naboer hadde latt være å angipe nasjonen, slik de ved to anledninger gjorde ?  Krigene  førte til tap, og ble et påskudd til  utvidelse av Israels grenser, lik den Russland mente seg berettiget til etter den finsk/tyske  aggresjon i Karelen, der finnene måtte avstå store områder.  Uten at det har preget nyhetene noe særlig de siste  75 år.

Ville Israel vært en fredet plett om de hadde trukket seg tilbake til start, eller ville helvetet fortsatt vært bortimot like varmt som i dag ?

Kommentar #100

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

2015

Publisert rundt 5 år siden
Kjell Bjørn Veland. Gå til den siterte teksten.
Det er en skam at en hel verden er ført bak lyset ved denne løgnaktige Palestinske stat som alltid har vært og med et folk som da kalte seg palestinere.

Jeg har et nyttårsønske for 2015. At vi med det nye året slipper å høre disse tøvete kommentarene om at Palestina aldri har vært en egen stat, hva var palestinernes språk, hvilken myntenhet hadde de, hva het hovedstaden.. Du kjenner sikkert remsa. For hundre år siden fantes det heller ikke noe Finnland, men ingen spør allikevel om det finnes noe som kalles finner.

Det er 2015 som gjelder. Det palestinske folk er sperret inne. De har begrenset med vanntilførsel. De sliter med fattigdom, arbeidsledighet og mangelfull skolegang. De er statsløse. De lever i konstant frykt for overgrep fra okkupasjonsmakten. At denne makten skal pulverisere deres hjem fordi en ungdom i familien har gjort noe som kvalifiserer han eller hun til terrorist. Palestinske landeiendommer forsvinner fordi Israel trenger mer plass til egen befolkning. Vordene mødre som må dø i barsel ved kontrollposter som hindrer dem i å nå sykehuset. Familier isoleres fordi Israel setter sperrer for reiser mellom nabolandsbyer.

Finnes det virkelig kristne troende mennesker som et eneste øyeblikk tror dette er Guds finger som gjenreiser den israelske nasjon?

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
15 dager siden / 1906 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1729 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
13 dager siden / 1712 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
6 dager siden / 1017 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
9 dager siden / 874 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
20 dager siden / 860 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 1 måned siden / 817 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere