Verdidebatt

Ingen grenser!?? 5-åring skutt i ansiktet

Nei; det var ikke en sinnsforvirret gal einstøing som i Jerusalem på julaften siktet på fem år gamle Muhammad Jamals hode og trakk av – det var en av Netanyahus skarpskyttere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Julaften – ettermiddag: Lille  Muhammad Jamal Ubeid  hadde akkurat gått av skolebussen i bydelen  al-Issawiya i Øst-Jerusalem, sammen med sin 14 år gamle storesøster. Nok en skoledag var over for den lille pjokken, og han var snart trygt hjemme hos foreldrene – trodde han.

Det var da det skjedde. Helt uten noen foranledning blir Muhammad skutt på – i ansiktet. En skarpskytter fra den israelske Border Police-styrken har nettopp avfyrt enten en såkalt sponged-tipped  kule eller en «gummi-kule» (en stålkule på størrelse med en stor klinkekule, trukket med et tynt lag av gummi). I skrivende stund er det uklart hvilken av de to typene ammunisjon det var, men uansett gjør de stor skade om de skytes mot hodet.

Muhammad - 5 år (Maan Images)

Muhammad ble truffet like under høyre øye. - Var det øyet skytteren egentlig siktet på, og mente å treffe? - Bommet han?

Skaden i ansiktet var alvorlig, med brudd i kinnbenet. Muhammad ble sendt til Hadassah Medical Centre i Vest Jerusalem for operasjon, der han nå ligger for behandling.

Ikke enestående tilfelle
Dessverre er det ikke første gang israelske soldater skyter målrettet mot sårbare kroppsdeler på sivile palestinere – inkludert barn. Senest i midten av november ble 11-årige Saleh Mahmoud – også han fra  bydelen  al-Issawiya i Øst-Jerusalem – skutt i ansiktet med «gummikule». Skuddet traff slik at han mistet synet på begge øynene. Blind for resten av livet. I tillegg ble han påført brudd på hodeskallen, og har gjennomgått flere operasjoner.

For et drøyt år siden ble VDs lesere kjent med 6 år gamle Mousab Sarahnins historie. Han ble skutt med en gummikule i høyre øye. Selve øye-eplet ble knust. Er han heldig blir han blind bare på ett øye for resten av livet

Man kan spørre: Hvorfor skjer dette? Hvorfor skyter soldater barn? Hvor ligger ansvaret? Er svaret så enkelt at det kun er snakk om manglende disiplin hos enkelte «råtne epler» i Israels væpnede styrker? - Eller stikker problemet dypere?

Dehumanisering av de okkuperte
Mye tyder på at dette er resultat av en dehumanisering av den okkuperte befolkning - en generell respektløshet for palestinsk liv hos landets politiske og militære ledelse. Holdningen forplanter seg naturlig nok ned i de militære rekker.

Oppdraget for fotsoldatene som blir satt til å administrere okkupasjonen er å undertrykke, plage, skape utrygghet og frykt hos den okkuperte «fienden» – «show your presence» som det heter i den israelske militære sjargongen.

Men går det ingen grenser for undertrykkelse og voldsbruk? Ja, til og med drap av sivile?Israelske myndigheter er ikke tydelige på det. Hensikten helliger middelet? Okkupasjonen utøves som et militærdiktatur, der rettighetene og sikkerheten til sivilbefolkningen ikke blir ofret oppmerksomhet.

-Stopp å skyte sivile!
Derfor; beskytning av ubevæpnede sivile skjer igjen og igjen – altfor ofte også med dødelig utfall. I noen tilfeller skjer det tydelig som ledd i en militær strategi. Human Rights Watch (HRW) pekte på det i rapporten Israel: Stop Shooting at Gaza Civilians. Der trekker HRW fram flere eksempler på at palestinere trygt inne på Gazas territorium, blir beskutt av soldater fra den israelske siden. Israelske myndigheter mener å ha rett til drepe enhver sivil palestiner som kommer «for nær» grensegjerdet.

Problemet er at ingen vet hva som er for nært. Det definerer Israel. Dette rammet den 16 årige skoleeleven Adnan Abu Khater i januar 2014. Eksamen var nettopp over. Sammen med noen skolekamerater skulle det feires med en hyggelig piknik «ute i det fri», med medbrakt falafel, avocado og egg. Uten grunn ble Adnan skutt og drept, ca 600 meter fra grensegjerdet.

Som HRW hevder: Ingen krigsmakt – heller ikke Israel – har rett til bevisst å beskyte ubevæpnede sivile, etter egne regler. Det er krigsforbrytelse.

Beskytningen av fem år gamle Muhammad Jamal Ubeid på julaften, illustrerer at grensen for lengst er grovt overskredet for hva det internasjonale samfunn bør la passere ustraffet for israelske okkupasjonsmyndigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt