Verdidebatt

‒ Jeg sverger foran Gud og lagmannsretten

Borgarting lagmannsrett fant Sadi Bugingo skyldig i medvirkning til folkemord. Saken ble avsluttet med prosedyrer i skyldsspørsmålet 17.12.2014. Dom forkynnes i retten 16.01.2015.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forsvarer ber om mildest mulig straff

Aktor, politiadvokat Marit Formo la ned påstand om 21 års fengsel, mens forsvarer, advokat Tor Even Gjendem ba retten om mildest mulig straff for sin klient. Sadi Bugingo fikk til slutt si noen ord.

Bugingos sluttkommentar

‒ Jeg sverger foran Gud og lagmannsretten at jeg ikke har gjort noe straffbart. Jeg var ikke ved sykehuset og jeg var ikke ved kommunehuset. Jeg var ved Economat slik jeg har forklart. Saken min er politisk. Dette vet jeg at etterforskningsleder Sigurd Moe er klar over. General Paul Kagame er også kjent med denne saken, sa Sadi Bugingo.

Det var omtrent så langt Bugingo kom med sine sluttord før lagdommer Hans-Petter Jahre på en brysk måte brøt han av og påpekte at nå er tiden for å snakke om straffeutmåling.

Lagdommer Hans-Petter Jahre kan ha sitt på det tørre, formelt sett. Imidlertid, på det medmenneskelige plan, der tror jeg dommeren har potensiale for forbedring.

Rettsbelæring

Under sin rettsbelæring for juryen dagen før, fant lagdommer Jahre det hensiktsmessig å blande sin subjektive vurdering av bevisbildet sammen med den rettslige veiledning. De subjektive elementer i belæringen ba han juryen om ikke å ta hensyn til. Skaden var likevel skjedd. Ingen i rettslokalet kunne være i tvil om at dommeren støttet aktoratets påstand.

Overgrep

Jeg mener at Sadi Bugingo er blitt utsatt for et overgrep av dimensjoner. Både han og hans familie rammes av et angrep som Bugingo til slutt satte merkelapp på; politisk sak.

̶   Min sak er en politisk sak, fortalte han, kanskje uten at noen av de tilstedeværende jurymedlemmene skjønte hva han mente. 
Påtalemyndigheten har nok skjønt det meste, men de har valgt å anvende massiv politisk propaganda for å påvirke juryen i ønsket retning. Psykisk påvirkning kalles det.

I presentasjonen av Tore Sandbergs bok «Overgrepet», som dreier seg om justismord begått overfor  Fritz Moen, leser jeg:

̶   Det er en avslørende beretning om hvordan det norske politi- og rettssystemet ikke klarer å yte et ressurssvakt menneske rettferdighet. Fritz Moen ble dømt for hvem han var, for hva livet hadde påført ham ̶ og for andres uhyrligheter.

Jeg mener at Sadi Bugingo er dømt for hvem han er, for hva livet har påført han   ̶  og for andres uhyrligheter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt