Verdidebatt

Et førjulsbrev

Hvis barna er våre fornemste gjester er det dårlig gjort å gjøre dem utrygge av voksnes promillejul.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjære medmenneske

• Lev mer. Drikk mindre! 
Det er jul.

Gud kom ikke for å gjøre oss til religiøse skikkelser eller åndelige særinger, men til levende mennesker. Hans største ønske er å vekke oss opp av utakknemlighetens melankoli og selvfølgelighetens monotoni. Ja, rett og slett å gi oss en «nær-livet-opplevelse» så det kan merkes at vi lever. Julen er derfor tiden for å bli mer menneske så vi kan bli medmennesker. Derfor sier jeg: «Lev mer! Drikk mindre! Det er jul.»

Den som skal leve, må være våken og tilstede. Den som drikker blir søvnig og fraværende. Du blir en dårlig ludospiller av å drikke deg søvnig. Du blir for sløv til å gå rundt juletreet i portvinsbris. Du blir en dårlig samtalepartner med ungdom etter tre Løiten og to juleøl. Hvis barna er våre fornemste gjester er det dårlig gjort å gjøre dem utrygge av voksnes promillejul. Derfor: lev friere med alkoholfritt. Vis ærefrykt for livet og kjærlighet til barna ved å begrense bruken av alkohol!

• Del mer. Kjøp mindre! Det er jul.

En mann i sitt livs krise beskrev seg selv på følgende måte: «Jeg hadde alt og glemte å dele. Og det ble det hele». Den kristne jul handler om en mann som hadde alt og husket å dele. For å gjøre oss hele. Det handler om en mann som snudde det meste på hodet så vi ikke skulle miste vårt hjerte. Han sa: «Hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men tar skade på sin sjel».

Den som karrer til seg alt mister det meste. Men den som deler det meste, vinner alt. Det handler om å dele tid og gi avkall på gammel, billig trøst à la: « Det er ikke kvantiteten på tid som er avgjørende, men kvaliteten». For noe tull! Tid er avhengig av både mengde og kvalitet. Det er derfor vi trenger ro til å se hverandre i øynene, spille hockeyspill, kort og dataspill, og øve oss på å leve. La oss dele mer og kjøpe mindre. «Kunsten er å gjøre livets gleder enkle», heter det i et kinesisk ordtak.

• Stans og se Guds under! 
Det er jul.

Julenatt for 2000 år siden kom det en mann som hadde alt og husket å dele. Det kan bli vår glede! I Jobs bok står det rett og slett: «Stans og se Guds under!» Det er stort å erkjenne at det er noe som er større enn oss selv. Vi trenger en himmel over livet for å leve på jorden. Gud kom til oss fordi vi alltid har strevd med å være bra nok.

Julens budskap er: Det er bedre å ta imot enn å ta seg sammen. Julenatt skjedde Guds under: «Ordet ble menneske og tok bolig i blant oss og vi så hans herlighet. I ham var liv og livet var menneskenes lys.» Å ta imot Jesus er å åpne seg for livet. Velsignet jul, kjære medmenneske!

PUBLISERT I VÅRT LAND 17.12.2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt