Verdidebatt

Ta ansvar i julen for dine barn.

Julen nærmer seg raskt og mange foreldre ser frem til fortjente fridager etter en hektisk adventtid med mange butikkbesøk, juleavslutninger, julebord , konserter og arrangementer sammen med kolleger,venner og barn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Julen er i i høyeste grad barnas høytid. Med  det kjøpepresset vi opplever i et av verdens  rikeste land  blir også forventningene for barna skrudd kraftig opp før jul. Julen er for de fleste en høytid som gir glede og gode stunder med  barn,barnebarn og familie.

Dessverre er det også en del av virkelighetsbildet at mange barn gruer seg til jul. De har vonde opplevelser fra julefeiringen og gruer seg fordi de vet at foreldrene benytter disse fridagene til å drikke alkohol. Det er litt over en million barn i Norge.  Det er ingen som ønsker at noen av disse skal ha en trist og dårlig julefeiring grunnet foreldres behov for å tømme i seg alkoholholdige varer.  Det har fra ulike hold blitt anslått at rundt 200 000 barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholmisbruk.

"Ting som er bra, blir bedre. De som allerede har det vanskelig, får det verre, sier Kari Lossius, klinikkdirektør og psykolog ved stiftelsen Bergensklinikkene». Kloke ord om julen.

Antallet barn som opplever julen som problematisk speiler seg også i antallet henvendelser til barn og unges kontakttelefon i julen.   Undersøkelser viser at desember er den fuktigste måneden i året i Norge.En kasse øl, fem flasker vin og halvannen flaske sprit drikker hver Oslo-borger i snitt i desember måned.  I dag drikker befolkningen i Norge over 15 år i snitt åtte liter ren alkohol i året. Det tilsvarer 80 flasker vin eller 355 halvlitere med øl. Menn drikker fortsatt mest, men det er kvinners alkoholkonsum som har hatt størst økning de siste åra.

Foreldres misbruk av alkohol er et problem vi må ta på alvor. Du MÅ ikke ta det det glasset med vin eller akevitt som du mener du er fullt berettiget til å gjøre  når du setter deg til bords.  Mange foreldre har et problem med alkohol uten av de selv resonnerer nevneverdig over dette. Å legitimere sitt eget forbruk av alkohol er noe av det vanligste en hører når en tar tak i denne problematikken.

Alkoholmisbruk i julen er et tema som blir tatt lite opp på den offentlige arena selv om dokumentasjonen på at barn lider under foreldrenes alkoholmisbruk er omfattende. Det er viktig å lytte når våre barn opplever julen som en lidelse for oss alle som lever i dette samfunnet. Det er ikke bare et problem som skal løses av politi, barnevern og politikere. Vi har alle ansvar for vår oppvoksende generasjon samme hvilken posisjon vi innehar.

Foreldre har et ansvar for egne barn. Det er de som påvirker barn mest og kjenner sine barn. Det er derfor viktig at vi som foreldre tenker gjennom hvordan vi opptrer overfor vår egen familie i julen. Å feire en alkoholfri jul uten alkohol er noe som alle foreldre kan klare og bør gjøre. Det  handler faktisk om trygghet og omsorg for vår oppvoksende generasjon.

.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt