Verdidebatt

Høie på sin høye hest – politisk orkan i Møre og Romsdal

Det jeg spådde i oktober på Verdidebatt har blitt realitet. Sykehussaken i Møre og Romsdal har blitt til en politisk orkan hvor politiske hensyn dessverre synes å trumfe hensynet til pasientene. Og derfor bør styrebehandlingen kommende uke utsettes.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sykehussaken har fylt avissidene i både nordmørsavisen Tidens Krav, romsdalsavisen Romsdals Budstikke og sunnmørsavisen Sunnmørsposten de siste ukene. Dette er en svært vanskelig sak som har ridd politikken i Møre og Romsdal som en mare i over ti år. Og en ting er sikkert: Den har ikke blitt enklere og mindre giftig i løpet av den siste tiden.

Onsdag ble det etter mye om og men lagt fram en innstilling i saken. Etterpå har kritikken haglet mot helseminister Bent Høie. Både Aftenposten, Nettavisen, VG og Sunnmørsposten er meget kritiske til hvordan Høie har håndtert saken. På Stortinget ønsker nå både Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet mer innsikt eller granskning. Harald Tom Nesvik fra FrP har bedt Høie utsette saken. KrF følger også saken meget, meget nøye. Ti kommuner på Nordmøre har samlet bedt Høie utsette styrebehandlingen av tomtevalg for nytt sykehus, som etter planen skal skje 17.-19. desember. Det samme har Fylkesutvalget i Møre og Romsdal gjort. Men Høie står fortsatt knallhardt på sitt: Saken skal presses igjennom kommende uke som planlagt.

Jeg skal nå forsøke å dra deg igjennom hvorfor kritikken mot Høie ikke synes å være røyk uten ild.

Vi starter med forrige runde i denne saken. Høsten 2010 foreslo Helse Midt-Norge som en del av sitt arbeid med Strategi 2020 å legge ned føde- og akutt tilbudet ved Kristiansund sykehus og flytte dette til Molde. Det utløste et enormt rabalder som nok bidro kraftig til at Anne-Grete Strøm-Erichsen etter hvert gikk av som helseminister.

En sentral mann bak forslaget det ble rabalder om i 2010, var nettopp Daniel Haga - nåværende konstituert direktør i Helse Midt-Norge RHF og mannen bak denne ukens omstridte innstilling til styret i Helse Midt-Norge om å legge det nye sykehuset til Molde kommune. Han har siden den gangen vært kjent i Møre og Romsdal som «Moldes mann» i sykehusprosessen. Dersom du ønsker mer dybde på hva som skjedde i 2010 vil jeg sterkt anbefale deg å se NRKs Brennpunkt «Sykehuskrigen». Det du vil se er at svært mange av de sentrale spillerne fra den forrige runden med sykehusstrid også i denne runden er tungt inne, både Daniel Haga, Høyre-ordføreren Torgeir Dahl i Molde og Ap-ordføreren Per Kristian Øyen i Kristiansund.

Etter at striden i 2010 la seg, ble Helse Nordmøre og Romsdal HF og Helse Sunnmøre slått sammen til Helse Møre og Romsdal HF – med Astrid Eidsvik som ny direktør og styrelederen i gamle Helse Sunnmøre HF Marte Styve Holte som ny styreleder i Helse Midt-Norge RHF. Det falt sikkert en del tungt for brystet at sunnmøringer nå fikk mer makt i de to helseforetakene. Det ble satt i gang en omfattende strategiprosess i det nye helseforetaket som resulterte i Utviklingsplan 2030. Det ble brukt over 10.000 timer på denne planen bare i 2012, en prosjektstab på over 60 personer jobbet med den og en bred prosess ble gjennomført for å forankre både i organisasjonen og hos eksterne aktører. De ansatte i helseforetaket var også godt involvert. Det ble også gjennomført en bred høring, og mellom 5 og 10 eksterne konsulentselskaper var inne i arbeidet. Så langt så alt såre vel ut. Både styret i Helse Møre og Romsdal HF og Helse Midt-Norge RHF uttrykte da også i sine styrevedtak knyttet til denne planen at de var meget fornøyd med arbeidet – som ble ledet av Astrid Eidsvik. Neste trinn i arbeidet med nytt sykehus var tidligfaserapporten som skulle lede fram til innstilling til styret i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge nå i desember. En la sammen en god framdriftsplan. Men hvor lenge var Adam i Paradis?

I oppløpet til styrebehandlingen av den vanskelige sykehussaken – som det nå hadde blitt jobbet knallhardt med i over tre år for å forankre den internt i organisasjonen i Helse Møre og Romsdal HF, begynner det plutselig å skje en rekke uforutsette og merkelige ting – som sammen danner et skremmende bilde. Først går styrelederen i Helse Midt-Norge RHF Marte Styve Holte overraskende av i oktober. Hun sier hun har vært utsatt for utilbørlig press fra helseminister Bent Høie om å sparke direktøren i Helse Midt-Norge Trond Michael Andersen. Nestleder Ola Strand i Midt-Norge RHF sitt styre rykker opp som styreleder. Deretter blir Daniel Haga raskt innsatt som konstituert direktør i Helse Midt-Norge RHF.

Bare en uke før innstillingen til styret i Helse Møre og Romsdal HF sier helt uventet direktør Astrid Eidsvik opp sin stilling. Hun sier hun har vært utsatt for innblanding og press i prosessen fra Helse Midt-Norge sin side, og føler hun ikke lenger har tillit. Helse Midt-Norge bestemmer i samråd med med styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal HF seg raskt for å sette inn trønderen Dag Hårstad i hennes stilling. Det viser seg at Hårstad kjenner både Ola Strand og Daniel Haga meget godt fra tidligere, både fra styrearbeid i Avinor og som leder for rusbehandling og leder for kvalitetsarbeid i Helse Midt-Norge RHF. Det viser seg også at Astrid Eidsvik har landet på en annen konklusjon enn Daniel Haga, nemlig å legge sykehuset til Kristiansund.

Kinserdal og Hårstad sier begge raskt at idefaserapporten som er utarbeidet under ledelse av Eidsvik vil bli lagt fram som avtalt for styret i Helse Møre og Romsdal HF, men uten innstilling fra administrasjonen. Noe som er meget uvanlig og desto mer beleilig for Daniel Haga i Helse Midt-Norge, som nå får full fokus på sin innstilling. Den kommer raskt, og har en klar anbefaling: Høyre-kommunen Molde skal få sykehuset. Han sier også at en av grunnene til at Molde blir valgt, er at han «ser Møre og Romsdal under ett, med Molde som senter mellom Ålesund og Kristiansund».

I Møre og Romsdal er det sjokk, vantro og raseri preger uttalelsene etter at alt dette utfolder seg. Sunnmørposten ber på lederplass ledelsen i Helse Midt-Norge om å få fingrene fra fatet. Hva ER det som skjer, og hva ligger egentlig bak det tydelige mønsteret i alle disse hendelsene? Skal hele den gode prosessen og tilliten som møysommelig er bygget opp igjen ødelegges av et skittent politisk spill? Hele den brede prosessen som ble satt i gang av Astrid Eidsvik for å forankre valget godt og skape ro i organisasjonen går fullstendig av hengslene. Det kan virke som om Helsedepartementet og Helse Midt-Norge RHF før styrebehandlingen har endt opp som en aktiv pådriver for et av sykehus-alternativene.

Det skal bli enda verre. Det mer enn antydes at helseministeren selv allerede i sommer gav beskjed om hva han ville at skulle bli utfallet av denne «demokratiske» prosessen. Høie ville ha Molde, og det kan se ut som om miljøet rundt ham rigget aktivt for at det skulle kunne skje i et rått og kynisk maktspill. Både Tidens Krav, Nettavisen og Sunnmørsposten mener Høie har blandet seg utilbørlig inn i prosessen og rigget for et bestemt utfall. Les gjerne linkene over for å skjønne alvoret i dette. Det kan ha vært både direkte kontakt i møter og gjennom Høyre-apparatet rundt helseministeren for å påvirke utfallet av styrebehandlingen. Det ser ikke pent ut. Høie kan, om det som skrives stemmer ha brutt Helseforetaksloven. Bent Høie selv nekter for at noe galt har skjedd. Men han nekter også å svare på sentrale spørsmål.

Det er også godt kjent i det politiske miljøet i Møre og Romsdal at Høyre-ordfører Torgeir Dahl har hatt løpende og meget tett kontakt med Høyre-miljøet på Stortinget og i Regjeringen om denne saken. I kommentarfeltene på nett skrives det også at Molde kommune over flere år har betalt et mye omtalt rådgivningshus med en rekke kjente politikere på lønningslisten for å vinne fram med sitt syn. Uten at dette er bekreftet informasjon. Men absolutt verdt å se nærmere på.

Stadig flere mener nå at saken bør uansett granskes for å få klarhet. Det bør også Høie selv innse at er bra. En statsråd som får så sterke anklager mot seg bør få anledning til å renvaske seg gjennom å legge fram alle relevante opplysninger. En statsråd som blir grepet i løgn kan vi på den andre siden ikke lenger ha tillit til.

Slik saken står nå, har styrevedtaket som etter planen skal fattes kommende uke uansett mistet svært mye av sin legitimitet. Det er store og uavklarte spørsmål knyttet til hva som faktisk har skjedd. To direktører og en styreleder har gått av som en konsekvens av denne saken høst. Helse Midt-Norge framstår utad som et vepsebol med intriger og skittent maktspill. Astrid Eidsvik og Marte Styve Holte sier de går av fordi de har blitt utsatt for utilbørlig press. Den tredje som forsvinner fra scenen, Trond Michael Andersen, blir skviset ut av Høie personlig. Til orientering uttalte Andersen til pressen så sent som i sommer at han ikke hadde bestemt seg angående sin innstilling til styret i denne saken. Dette fordi han mente de tre tomtealternativene kun hadde marginale forskjeller, og at avgjørelsen derfor var meget vanskelig.

Jeg mente en stund at vi nå bør forholde oss til at de respektive styrene behandler saken og gir dem ro til det. Men slik saken står nå mener jeg det er riktig å si klart fra om at denne prosessen ikke kan fortsette på samme vis. Det tjener ingen, heller ikke Molde som pr. nå framstår som en «vinner». Om saken blir vedtatt denne uken, vil Molde for alltid være heftet med mistanker om et skittent og urent spill.

Må utsettes. Det er aldri klokt å drive gjennom et politisk vedtak som ikke har legitimitet. Det gjelder i høyeste grad denne saken slik den står nå. Derfor bør styrebehandlingen kommende helt klart utsettes. Dersom Høie fortsetter hardkjøret, er alternativt at styrene selv tar ansvar for å sette foten kontant på bremsepedalen, dette også fordi selve idefaserapporten har blitt kraftig kritisert i KSK. Men det ønsker altså Helse Midt-Norge og Helseministeren glatt å hoppe bukk over. Det kan så langt se ut som de nå vil ta mer hensyn til Molde og det medisinske fagmiljøet der enn til Spesialisthelsetjenestelovens klare krav om likeverdige helsetjenester for pasientene.

Fra Moldes side rulles det nå ut en strategi der en prøver å skape legitimitet for at «makta rår». Men vi lever faktisk i et demokrati i dette landet. Derfor må vi noen ganger vise at det er folket som rår. Og nettopp derfor bør styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge være voksne nok til å si stopp. Og folket bør slutte opp om demonstrasjonen i Kristiansund i morgen. Om ikke kan resultatet bli fatalt for både befolkningen på Nordmøre og hele samarbeidsklimaet i Møre og Romsdal i mange år framover. Strøm-Erichsen gjorde nok skade. Det siste vi trenger nå er en helseminister som gjør enda mer skade.

Jeg vil til slutt informere tydelig om at jeg selv i denne prosessen har ytret meg om lokalisering av tomt. Jeg har ment og mener at Molde og Kristiansund nå må få hjelp til å finne et godt kompromiss som tar hensyn til begge byer. Kompromissalternativet Astad ser dessverre inntil videre ut til å være lagt dødt. Dette på grunn av «for dårlig transportkommunikasjon» (en tror altså at kommunikasjonen forbi Astad fra Kristiansund og resten av Nordmøre til Hjelset skal bli bedre), «dårligere rekrutteringsmuligheter» (en mener altså at helsepersonellet i Kristiansund heller vil jobbe på Hjelset som er enda lenger unna Kristiansund enn på Astad), «dårligere lokalisering» (en mener altså at Astad som ligger midt mellom byene er den dårligste lokaliseringen for to byer som har kranglet i over ti år) og en «noe dårligere tomt» (noe Norconsult i sin rapport kalte «marginale forskjeller»). «Fakta» i idefaserapporten må nok absolutt ses som vekting. Her er det helt tydelig noe som er snakket opp og noe som er snakket ned. Det som synes klart er også at idefaserapporten i svært liten grad tar innover seg den betente politiske situasjonen i denne saken - som både kan påvirke og forsure forholdet mellom spesielt Molde og Kristiansund kraftig i mange, mange år framover. Spesielt gjelder dette dersom vi får en klar «vinner» og en klar «taper» i saken. Men kompromisset Astad midt mellom byene er nå altså tilsynelatende valgt bort. Dessverre. Og det før styrebehandlingen. Det var tydeligvis livsviktig for noen å få terminert Astad som alternativ – kanskje noen som ikke vil ha noe kompromissforslag på bordet i styrerommene??

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt