Jon Magne Lund

Kommentar–<br></br>redaktør <br></br>i Vårt Land
396    75

Gud og 17. mai

Det er vanlig at gudstjenester er en del av 17. mai-programmet – uten at det skaper konflikter. Gledelig!

Publisert: 12. des 2014 / 435 visninger.

I 72 prosent av norske kommuner er gudstjenesten en del av det offisielle programmet. 45 prosent av kommunene har markeringer på kirkegården og i 41 prosent starter eller slutter toget ved kirken.

Så kan man la seg overraske over at knapt noen reagerer negativt på at kirke og kristendom er så tilstedeværende og synlig i feiringen av nasjonaldagen. Men – som forsker Pål Ketil Botvar sier til Vårt Land i dag: Ingen er interessert i å lage konflikter.

Heller ikke Human-Etisk Forbund synes det er problematisk at en gudstjeneste står oppført i 17. mai-programmet. Pressesjef Jens Brun-Pedersen har imidlertid et poeng når han advarer mot at en gudstjeneste blir en integrert del i et tog på en slik måte at man nærmest blir en avviker og demonstrant hvis man opplever det nødvendig å trekke seg ut av toget der kirken er en mellomstasjon.

Ingen har vondt av å komme inn i Guds hus, men likevel gjør kirken rett i å vise respekt overfor dem som ønsker en 17. mai-feiring uten gudstjeneste.

Tallene viser også hvor sterkt kirken og kristendommen står i vårt folk. Oppslutningen om kirke og tro er ikke statisk i vårt folk, andre tall viser en noe fallende tendens. Men kirkens plass i feiringen har forandret seg lite. Tradisjonene som har sin opprinnelse langt tilbake i tiden, holder seg forbausende godt.

Den dårligste løsningen må være å late som om presten og kirken representerer noe annet enn de gjør, nemlig den kristne tro. Det skjedde i Asker, der soknepresten i Heggedal for noen år tilbake ble nektet å fremføre sin tradisjonelle hilsen ved 17. mai-toget. Det reagerte skolebarna i bygda negativt på, og neste år var presten tilbake – med beskjed om å holde en «livssynsnøytral» hilsen. Men en prest og en kirke kan ikke være livssynsnøytral. Slike påbud må avvises; de er urimelige og uakseptable.

«Gud holder stand på nasjonaldagen», slik lyder overskriften i Vårt Land. Mange gleder seg over at dette er et faktum, midt i vår pluralistiske tid.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Her i Hokksund gikk toget rett forbi kirken i år, og året før der. Men så hadde Haug kirke en oppsluttning på svimlende 0,6% også da... Så det er forståelig at folk flest ikke finner det nødvendig at unger skal inn der.

Kan ikke helt se hvorfor vi på vår nasjonaldag skal blande inn påstandene til kirken heller jeg... Hva har jesus med nasjonaldagen å gjøre liksom? Må jo være fordi kristne fremdeles er villige til å bruke hver eneste unnskyldning de kan finne for å forgifte barnesinn med påstandene sine dette... Hvas skulle ellers være grunnen til å blande inn religion i en nasjonaldag?

Svar
Kommentar #2

Jens Brun-Pedersen

34 innlegg  199 kommentarer

En tilføyelse

Publisert over 3 år siden

Journalisten tok det ikke med, men når jeg sa vi ikke reagerer på at 17-mai-gudstjenester blir nevnt i det offisielle programmet, så føyde jeg til at det da må være en selvfølge at også pinsevenners eller metodister 17-mai-gudstjenester eller møter nevnes på lik linje.

Svar
Kommentar #3

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2302 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Jon Magne Lund. Gå til den siterte teksten.
vår pluralistiske tid.

Det kan være en glad nyhet, absolutt!!

Nå er det innlegg og kommentarer om julen som opptar både troende og ikke-troende debattanter på Verdidebatt. Så kanskje vi kan ta en høytid om gangen....

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Jostein Sandsmark kommenterte på
Årsaksmekanismer ved Evolusjon
11 minutter siden / 2053 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Visjon Norge – nok en gang
16 minutter siden / 10935 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Årsaksmekanismer ved Evolusjon
18 minutter siden / 2053 visninger
Marianne Solli kommenterte på
Forhåndsmoderering
19 minutter siden / 1652 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Visjon Norge – nok en gang
35 minutter siden / 10935 visninger
Anne Illeborg Riis kommenterte på
Bortrykkelsen
rundt 1 time siden / 1430 visninger
Anne Illeborg Riis kommenterte på
Bortrykkelsen
rundt 1 time siden / 1430 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Forhåndsmoderering
rundt 1 time siden / 1652 visninger
Anne Illeborg Riis kommenterte på
Bortrykkelsen
rundt 1 time siden / 1430 visninger
Torbjørn Ustad kommenterte på
Visjon Norge – nok en gang
rundt 2 timer siden / 10935 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Forhåndsmoderering
rundt 2 timer siden / 1652 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 2 timer siden / 14458 visninger
Les flere