Verdidebatt

Husriving som kollektiv straff

Kollektiv straff utøves av israelske myndigheter overfor den okkuperte befolkning i forskjellige former. Nå har de igjen tatt i bruk "punitive house demolitions" – etter en pause siden 2005.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette innebærer at hjemmene til personer som mistenkes; anklages; eller er dømt for terrorhandlinger, ødelegges. Utelukkende ut fra slektskap med den siktede, straffes dermed uskyldige mennesker og gjøres hjemløse. Dette er en form for alvorlig kollektiv avstraffelse, klart i strid med 4. Genevekonvensjon, artikkel 33:

"Ingen beskyttet person kan straffes for en forseelse som han ikke selv har begått. Kollektiv straff og enhver form for trusler eller terror er forbudt. Plyndring er forbudt. Represalier overfor beskyttede personer og deres eiendom er forbudt."

Israelske myndigheter neglisjerer sine forpliktelser etter Genevekonvensjonen, og praktiserer denne form kollektiv straff helt åpenlyst. Det er ikke noe de benekter eller skjuler. Israelsk høyesterett har dessuten velsignet ordningen – med andre gitt OK for at uskyldige straffes.

Anbefalt avviklet i 2005
Et interessant poeng: Bruk av punitivehouse demolitions som straffemetode opphørte i 2005, etter anbefaling av en komite, der daværende Chief of Staff Moshe Yaloon og daværende Chief Military Advocate General, Brigadier General Avi Mandelblit, spilte en avgjørende rolle.

Komiteen kom til at man ikke kunne se at denne type kollektive straffemetode mot terroristers familier hadde noen avskrekkende virkning. Snarere tvert imot; det kunne faktisk føre til mer terror, mente komiteen. Men dette er tydeligvis glemt nå - ni år senere – og gjeninnført, til tross for at Yaloon idag er forsvarsminister og Mandelbit er Netanyahus kabinettsekretær.

Israelske myndigheter praktiserer dessuten punitive demolitions på en klart rasistisk måte. Det iverksettes bare overfor palestinere. Familiene til jøder som begår terrorhandlinger, eller tilsvarende alvorlige forbrytelser som palestinere, blir ikke utsatt for punitive demolitions. De får ikke sine hjem revet. (F.eks. de tre som brente Muhammed Abu Khdeir levende i sommer).

FN: Stopp kollektiv avstraffelse!
Israelske, palestinske og internasjonale menneskerettsorganisasjoner har reagert på uvesenet.
Også FN har kommet med et klart krav til den israelske regjering om at denne form for kollektiv avstraffelse må opphøre. I en uttalelse, datert 3. desember, minner James Rawley, FNs stedlige representant for de okkuperte områdene, om at denne straffemetoden rammer mennesker som ikke har gjort noe galt, og gjør dem hjemløse. Konsekvensene - spesielt for gamle, kvinner og barn – er svært urovekkende.

Fra juni til utgangen av november har israelske myndigheter gjort 34 uskyldige mennesker hjemløse ved denne straffemetoden. 16 av de rammede er barn. Ytterligere seks familier på Vestbredden og i Øst Jerusalem står i fare for å få sine hjem ødelagt på samme vis, ifølge FN. Derfor krever FN øyeblikkelig stans i denne formen for kollektiv straff som bryter med internasjonale konvensjoner Israel selv har sluttet seg til.

- Tyrannisk Nazi-lov
Forøvrig er punitive demolitions en form for justis som en av Israels statsministre - Menachem Begin - tok sterk avstand fra. I en heftig debatt i Knesset i 1951, advarte han – den gang som opposisjonsleder - mot at den unge staten skulle legalisere denne type kollektiv avstraffelse. Begin karakteriserte den som som en uetisk,tyranniskNazi-lov. Med rette.

Begins karakteristikk av denne type kollektiv straff har samme gyldighet i dag - og er nok et eksempel på israelske myndigheters åpenlyse dehumanisering av mennesker under okkupasjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt