Verdidebatt

Fascisme i Ukraina?

Dette spørsmålet ble stilt i en kommentar til Jan Hårstads innlegg Kjemperart land. Skyldes spørsmålet bare uvitenhet?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I forbindelse med det nylig avholdte parlamentsvalget i Ukraina, er kommentarene i media at dette valget var en "seier for de demokratiske, pro-vestlige kreftene". Slik sett passer denne kommentaren inn i dette bildet hvor fascismen nedtones kraftig.

I valget fikk fascistene i Svoboda kun 4,71 % og det mer ekstreme ny-nazistiske Høyre Sektor fikk 1,81 %. Ingen av disse kom dermed over sperregrensen på 5 %. Likevel fikk Svoboda 6 representanter valgt fra enkeltkretser og Høyre Sektor fikk valgt inn sin leder, Dmitro Jarosj. Dimitro Jarosj er nestleder i Det nasjonale sikkerhetsrådet i Ukraina og fikk oppgaven med å bygge opp Nasjonalgarden. Så helt uten innflytelse er han altså ikke. Hans-Wilhelm Steinfeldt klarte tidligere i år å lage et koseintervju uten å stille et eneste kritisk spørsmål. Intervjuet kan sees hos NRK (innslag 14).

I tråd med undervurderingen av fascismens innflytelse i Ukraina, oversees blant annet det faktum at i tillegg til disse 7 representantene fra Svoboda og Høyre Sektor, fikk Det radikale partietmed Oleh Lyashko som sjef, fikk 7,45% av stemmene og det gir 22 plasser i nasjonalforsamlingen. Den åpne fascistiske falangen har altså 29 plasser i nasjonalforsamlingen.

Amnesty International beskriver Oleh Lyashko slik: Lyashko skal angivelig være lovgiver, men han har tatt loven i sine egne hender. … Sjøl om han ikke har rett til å arrestere folk, bortfører han dem og begår overgrep mot dem både verbalt og fysisk mens kameraet går. Hans nettside viser videoer som later til å vise ulovlige arrestasjoner, frihetsberøvelse og krenkelser, tortur og mishandling. … Amnesty International anser handlingene til Oleh Lyashko og hans bevæpnede følgesvenner som grove brudd på internasjonal lov.

Lyashako skryter også av at han har drept noen av sine motstandere.

Som om ikke dette skulle være nok, mange av de åpne nazistene og fascistene stilte opp og ble innvalgt som kandidater for andre parti, blant annet valgets vinner, statsminister Arsenij Jatsenjuks parti, Folkefronten. Folkefronten har sitt eget militærråd. I dette rådet sitter Andreij Parubij, leder av Det nasjonale sikkerhetsrådet og erklært tilhenger av Göbbels-beundreren Stepan Bandera, Andrij Biletskij, kommandant for Azov-regimentet, Yuriy Bereza, kommandant for Dnipro-1 bataljonen, Ihor Lapin, kommandant for Aidar-bataljonen. Innenriksminister Arsen Avako, stod i 2012 på Interpols liste over etterlyste kriminelle. Statsminister Jatsenjuk er heller ingen liberaler og kaller gjerne befolkningen i Øst-Ukraina for undermennesker, senere rettet til ikke-mennesker og at "ondskap skal renskes ut av landet".

Det er ikke bare Jatsenjuks parti, Folkefronten, som er fylt opp med høyreekstreme. Disse finnes også i flere av de andre partiene. Selvhjelpspartiet til Andriy Sadovyi, fikk 33 mandater. Sadovyi er borgermester i Lviv og styrer med hjelp av støtte fra Svoboda og er en nær alliert med Semen Sementsjenko, leder av fascistiske Donbas-bataljonen.

Arbeidet til Andreij Parubij og Dimitro Jarosj, leder og nestleder i Det nasjonale sikkerhetsrådet, har medført at de fascistiske og nynazistiske bataljonene og brigadene, som har slåss i Øst-Ukraina, nå har blitt innlemmet i den nye Nasjonalgarden.

De som fortsatt benekter den nazistiske koblingen til Azov-brigaden, kan jo bare studere dette bildet:

Nå er det ikke bare enkelte kommentarer her på Verdidebatt som gjerne ønsker å nedtone den fascistiske innflytelsen i Ukraina. Både vår egen regjering med statsminister Erna Solberg og utenriksminister ser ingen problemer med å samarbeide med disse. Nylig stemte også Norge avholdende til en FN-resolusjon som fordømmer nazisme, nynazisme og fremmedhat,

Elimination of racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance

Børge Brende har tidligere kalt den ukrainske regjeringa for god og representativ og Erna Solberg pøser på med 300 norske oljemillioner til bankerotte Ukraina.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt