Verdidebatt

EU har utredet straffetiltak mot Israel

Den nye utenrikssjefen i EU, Federica Mogherini, sier at EU (på ny) vurderer hvordan de skal få i gang de fastlåste fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

. I motsetning til USA, som bare rynker øyenbrynene og sier stopp illegal bosetting til Israel – mens israelske politikere bevilger mer penger til nye ulovlige bosettinger. Men nå vil EU at dette vil få konsekvenser for Israel om de fortsetter en illegal politikk. Det er først og fremst de ulovlige bosettingene som EU ønsker å ramme, både i øst Jerusalem og på den okkuperte Vestbredden. Det er et EU dokument som lekker opplysninger om hva EU planlegger. Se: http://www.israeltoday.no/Nyeelement/tabid/322/nid/25528/Default.aspx

Dokumentet som EU har utarbeidet lister opp straffetiltak som å kalle tilbake alle ambassadørene i Israel, advare EU-borgerne og gi visse reiseråd og offentlig gå ut med klarere fordømmelse av de ulovlige bosettingene og deres økonomiske virksomhet. Man snakker om å legge inn territoriale klausuler i alle avtaler med Israel for å sørge for at bosettingene ikke vil nyte godt av dem og ta en ny gjennomgang av bruken av EU-bistand til Israel.

Men dokumentet skisserer også hardere straffetiltak. Man kan straffe selskaper fra EU som samarbeider med bosettingene og bosetterne. EU kan nekte å ha noe å gjøre med bosettere, deres organisasjoner og personer i offentlige verv og embeter som er bosettere. Bosettere kan også nektes innreise i EU. Det samme kan gjøres med ledere som offentlig avviser to stater.

EU vurderer også å utestenge ledere israelere politikere, det kan innebære at Israels president, Reuven Rivlin, finansminister Naftali Bennett, boligminister Uri Ariel og en masse parlamentarikere på høyresida i Knesset ikke kan møte EU politikere.

EU kan også vurdere på nytt bistand til Palestina, «som kan bidra til å forlenge okkupasjonens status quo», altså støtte som utilsiktet hjelper Israel med å opprettholde okkupasjonen. Og man kan la være å stemme mot medlemskap for Palestina i alle slags internasjonale organisasjoner.

EU har allerede truffet noen tiltak som rammer Israel. Lån til israelske selskaper som driver virksomhet på palestinsk land er stanset. Man vil også merke varer som er laget i de ulovlige bosettingene. Nederlands regjering prøver å presse landets selskaper til å ikke investere i okkuperte områder.

Sverige anerkjenner Palestina som stat i månedsskiftet oktober/ november, Spania vurdere det samme – og om en løfter blikket ser en at det nesten bare landene i Nord-Amerika, EU-landene, Australia, New Zealand, Japan og noen land i Midt-Afrika som ikke har anerkjent Palestina som stat, det har de fleste land i verden. Og jeg tror at EU raskt vil anerkjenne Palestina. Og med kraftfulle sanksjoner fra EU kan det hende at israelske politikere må vurdere sin politikk på ny…

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt