Kommentar

Israelsvenn gir hatet et ansikt

Teologen Gro Wenske vil kaste araberne ut av Israel.

For noen år siden var det tette bånd mellom avisen Dagen og den kristne israelsorganisasjonen Karmelinstituttet.

Nå tar den konservative kristne avisen tidenes oppgjør med holdningene til både denne organisasjonen og grunnleggerens datter, Gro Wenske. Hun leder i dag Stiftelsen for Bibelen og Israel.

Ingen mykis

Mandag denne uken foreslo Wenske på kronikkplass i Dagen sin løsning på konflikten mellom israelerne og palestinerne. Påstandene hun kommer med er ikke for sarte sjeler:

* Araberne må ut av Israel. De vil ikke slutte med å drepe jøder før de ser sitt eget blod flyte.

* Arabernes terror er Guds straff for jødenes unnfallenhet.

* Israel burde ikke gitt araberne fulle borgerrettigheter, bare «hus, mat og arbeid».

Sjeldent tydelig

Selv for flere tiår siden, da enhver pinsemenighet eller bedehus med respekt for seg selv hadde besøk av endetidsforkynnere, var dette sjelden kost å høre fra talerstolen.

Man la vekt på skriftord i Det gamle testamentet som man mente ga Israel rett til store områder i Midtøsten. Palestinerne ble omtalt som potensielle terrorister og islam som en ond åndsmakt. Men de politiske konsekvensene ble gjerne ikke trukket før i kaffepausen.

Da kunne man snakke om at «Herren skal ordne opp – og det blir ikke pent.» Eller uttrykke synspunkter av den typen Gro Wenske nå setter ord på. Hun gir hatet et ansikt og får full støtte av Karmelinstituttet, organisasjonen hun selv tidligere ledet.

Tar avstand

De sterke ordene er først og fremst en påminnelse om generasjonskløften i det lavkirkelige Norge. Selv om noen tusen fortsatt står for slike holdninger, er mange av dem pensjonister. Yngre mennesker rister på hodet av denne typen retorikk og sier at israelske og palestinske liv er like mye verdt.

Avisen Dagen følger opp kronikken hennes på lederplass ved å karakterisere holdningene hennes som «voldsretorikk», og kalle dem «skremmende».

«Hun tar til orde for å begå de samme overgrepene mot araberne – deportasjon og etnisk resning – som opp gjennom tidene har blitt brukt mot det folket hun gjerne vil forsvare», skriver avisen.

Så tydelig er ikke israelsorganisasjonen Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ). «Dette er ikke noe vi står for,» sier direktør Dag Øyvind Juliussen, men gir samtidig honnør til Wenskes arbeid.

Det blir som om Fremskrittspartiet hadde sagt at de var saklig uenige med rasistiske organisasjoner som SIAN og Stopp Innvandringen, men samtidig hadde gitt honnør til arbeidet deres.

Skadelig

En annen relativt moderat israelsorganisasjon, Ordet og Israel, er foreløpig taus. Kanskje vet de at inntektene fra medlemmenes pensjoner blir mindre dersom de går hardt ut mot hatretorikken? Både denne organisasjonen og IKAJ har brukt Gro Wenske som taler, i likhet med en rekke bedehus og pinsemenigheter i Norge.

Skal kristne organisasjoner beholde sin troverdighet må de ta langt tydeligere avstand fra rasisme og hatretorikk av denne typen og avstå fra samarbeid med personer og organisasjoner som målbærer slike standpunkter. Slike holdninger forsterker fiendebilder og skader både Israel, palestinerne og rennoméet til det lavkirkelige Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar