Verdidebatt

Astad seiler opp som favoritt for plassering av nytt sykehus

Presentasjonen fra Gardermoen-møtet tyder på at Astad nå befester seg som den mest aktuelle plasseringen av nytt sykehus i Møre og Romsdal. Det er svært gledelig, men også helt riktig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Onsdag denne uken samlet styrene i Helse Midt-Norge RHF og Helse Møre og Romsdal HF seg til et saksforberedende møte på Gardermoen, med tanke på at plasseringen av nytt, felles sykehus for nordre del av Møre og Romsdal avgjøres i desember.

Helse Midt-Norge har fått kraftig kritikk fra både Presseforbundet og avisene Romsdals Budstikke og Tidens Krav for at møtet ble forsøkt holdt hemmelig, og valgte derfor dagen etter møtet klokelig nok å legge ut hele presentasjonen som ble brukt.

Jeg har tidligere argumentert for Astad i Gjemnes kommune som det mest fornuftige, logiske og framtidsrettede valget med tanke på plassering av det nye sykehuset.

Det er flere interessante ting i presentasjonen

fra Gardermoen som underbygger dette synet – og som tyder på at Astad-alternativet nå befester seg som det mest aktuelle. Det er svært gledelig, og jeg mener at det i så fall er det helt riktige valget som tas.

Jeg vil trekke fram noen aspekter fra presentasjonen på Gardermoen-møtet som viser tydelig hvorfor Astad-alternativet er det riktige:

1.      Helsepersonell fra både Molde og Kristiansund vil med Astad-løsningen ha mulighet til å jobbe på det nye sykehuset med tanke på akseptabel reisevei. Det er en rettferdig, god og framtidsrettet løsning - som også vil gi den beste kvaliteten på helsetjenestene som skal leveres fram mot 2030. Som det ses på bildet er det mange ansatte å ta hensyn til – både i Molde og Kristiansund. Og Astad ligger godt plassert midt i mellom.

2.      En slik løsning er helt i tråd med rådene som er gitt – og som har fått tilslutning både fra styret i Helse Møre og Romsdal HF og Helse Midt-Norge RHF - på bakgrunn av den meget omfattende utredningen av saken som er gjennomført både internt og eksternt. Det nye sykehuset bør ligge et sted på aksen mellom Hjelset og Frei.

3.      Astad-løsningen på Batnfjordsøra er det geografiske sentrum som vil gi mest lik tilgang på helsetjenester for befolkningen nordre del av Møre og Romsdal – noe som er helt i tråd med forutsetningen i Spesialisthelsetjenesteloven.

Disse tre argumentene er i seg selv mer enn gode nok for å plassere det nye sykehuset på Astad.

Innvendingene mot Astad-alternativet er nærmest av mytisk karakter. For eksempel hevder en at det ikke finnes infrastruktur til å kunne takle et nytt sykehus på Batnfjordsøra. Dette er selvfølgelig helt feil.

Batnfjordsøra er kommunesentrum i Gjemnes kommune – og har alle forutsetninger for å bli et godt hjem for både sykehuset og de ansatte. I bygdene langs begge sider av Batnfjorden i Gjemnes kommune er det også både hjerterom og god plass for dem som ønsker å slå seg ned – med behagelige tomtepriser, fred og ro, flott natur og et meget godt bo- og oppvekstmiljø. Men det er altså også mer enn akseptabel reisevei til Molde og Kristiansund for de som ønsker å bo der.

Et nytt sykehus på Astad vil være et flott bidrag på veien mot å bygge sammen Møre og Romsdal til en enda mer enhetlig og slagkraftig næringsregion. En kan se for seg ny veitrase mellom Molde og Kristiansund over Fursetfjellet og ny tunnell til Eide. En kan se for seg nye, viktige samarbeidsprosjekter og næringsutvikling mellom de to viktige byene i nordre del av fylket som en konsekvens av at det nye sykehuset legges til Astad.

Jeg gleder meg virkelig til desember. Mitt stalltips og min tro er at styrene velger den fornuftige løsningen på Astad og skaper Samarbeidssykehuset. Et spennende, framtidsrettet, innovativt og utviklende sykehusprosjekt som kan bli en plogspiss og driver for både gode medisinske tjenester, forskning og teknologiske nyvinninger.

Gjemnes kommune brenner for denne reisen. En vil ha sykehuset, men ikke bare av ren patriotisme. Det handler også om hva som til syvende og sist er det beste for pasienten, om å være en brobygger midt i mellom, om å være en god nabo for begge byer og kunne bidra til viktig utvikling og mer samarbeid i nordre del av fylket. Slik kan vi bygge regionen enda bedre sammen og bygge ned fogderistrid. Det trengs om Møre og Romsdal skal være et attraktivt og konkurransedyktig fylke også i framtiden.

Velg Astad, så tar dere et godt valg.

Velkommen til Gjemnes kommune – den aktive kommunen!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt